Kabinet wil minder abortussen, gratis anticonceptie voor kwetsbare vrouwen

Nieuws
Om het aantal abortussen terug te brengen, krijgen ‘kwetsbare’ vrouwen via een speciaal overheidsprogramma gratis voorbehoedsmiddelen. Dit zijn vrouwen in achterstandssituaties. En soms ook vrouwen die vanwege ‘een levensovertuiging’ geen pil of andere anticonceptie gebruiken.
Ruurd Ubels
zaterdag 15 oktober 2022 om 08:30 aangepast 09:22
Een demonstratie voor gratis anticonceptie, voorafgaand aan een rechtszaak over het verstrekken van voorbehoedsmiddelen.
Een demonstratie voor gratis anticonceptie, voorafgaand aan een rechtszaak over het verstrekken van voorbehoedsmiddelen. beeld anp / Bart Maat

Den Haag

Dit schrijven staatssecretaris Maarten van Ooijen en minister Ernst Kuipers (beiden Volksgezondheid) in de notitie Aanpak onbedoelde en ongewenste zwangerschap en een begeleidende brief. Deze zijn vrijdagavond naar de Tweede Kamer gestuurd.

Dat het kabinet van VVD, D66, CDA en ChristenUnie het aantal onbedoelde zwangerschappen en abortussen wil verminderen, stond al in het coalitieakkoord. Nu geven Van Ooijen (ChristenUnie) en Kuipers (D66) er praktische invulling aan. 

levensovertuiging

Als het gaat om gratis anticonceptie voor ‘kwetsbare’ vrouwen, is het niet de bedoeling dat zij de rekening ervan simpelweg declareren. De verstrekking vindt plaats via het in 2018 gelanceerde program..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Gezondheidsraad: volumeknoppen in het hele land omlaag om gehoorschade te voorkomen

Verlaag het maximale geluidsniveau van versterkte muziek van 103 naar 100 decibel. Dat adviseert de Gezondheidsraad. Aanleiding voor het advies is een onderzoek naar beginnend gehoorverlies onder kinderen.

Afbeelding

Annie woont in haar slaapkamer om te bezuinigen op energieverbruik: ‘Maar ik kom echt niets tekort’

Annie Snieder (76) is in haar slaapkamer gaan wonen, zodat de kachel in de woonkamer niet aan moet. Maar klagen zal ze nooit doen. ‘Water, brood en onderdak; nou, heel veel mensen hebben dat niet.’

Afbeelding

Raad van State: asielzoeker moet dwangsom kunnen afdwingen bij rechter

Doet de IND langer dan de wettelijke termijn over een asielbesluit? Dan moeten asielzoekers via de rechter een dwangsom kunnen eisen. De wet die die mogelijkheid afschafte, is in strijd met het Europees recht.

Afbeelding

Twintig miljoen extra beschikbaar om het openbaar vervoer toegankelijk te maken voor mensen met beperking

In de begroting van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wordt nu 10 miljoen euro gereserveerd. Dat is niet genoeg, vinden Kamerleden Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) en Lisa van Ginneken (D66).

Afbeelding

Boetevrij lenen bij de bibliotheek: ‘We moeten af van de strenge mevrouw achter de balie’

Een boete betalen bij het te laat inleveren van boeken? Bij veel bibliotheken hoeft dat niet meer. ‘We willen geen vervelende discussies meer voeren over 20 cent boete.’

Afbeelding

Prijs van duurzame woningen schiet omhoog, blijkt uit cijfers van het Kadaster

De verkoop van minder energiezuinige huizen blijft juist achter. Dat blijkt uit onderzoek van het Kadaster, het instituut dat de eigendom van woningen vastlegt.