Kabinet wil minder abortussen, gratis anticonceptie voor kwetsbare vrouwen

Nieuws
Om het aantal abortussen terug te brengen, krijgen ‘kwetsbare’ vrouwen via een speciaal overheidsprogramma gratis voorbehoedsmiddelen. Dit zijn vrouwen in achterstandssituaties. En soms ook vrouwen die vanwege ‘een levensovertuiging’ geen pil of andere anticonceptie gebruiken.
Ruurd Ubels
zaterdag 15 oktober 2022 om 08:30 aangepast 09:22
Een demonstratie voor gratis anticonceptie, voorafgaand aan een rechtszaak over het verstrekken van voorbehoedsmiddelen.
Een demonstratie voor gratis anticonceptie, voorafgaand aan een rechtszaak over het verstrekken van voorbehoedsmiddelen. beeld anp / Bart Maat

Den Haag

Dit schrijven staatssecretaris Maarten van Ooijen en minister Ernst Kuipers (beiden Volksgezondheid) in de notitie Aanpak onbedoelde en ongewenste zwangerschap en een begeleidende brief. Deze zijn vrijdagavond naar de Tweede Kamer gestuurd.

Dat het kabinet van VVD, D66, CDA en ChristenUnie het aantal onbedoelde zwangerschappen en abortussen wil verminderen, stond al in het coalitieakkoord. Nu geven Van Ooijen (ChristenUnie) en Kuipers (D66) er praktische invulling aan. 

levensovertuiging

Als het gaat om gratis anticonceptie voor ‘kwetsbare’ vrouwen, is het niet de bedoeling dat zij de rekening ervan simpelweg declareren. De verstrekking vindt plaats via het in 2018 gelanceerde program..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.