Dak- en thuislozen leven veel korter dan Nederlanders met dak boven hun hoofd

Nieuws
Mensen die dakloos zijn, sterven tussen de tien en dertig jaar eerder dan de gemiddelde Nederlander. Ook zijn de omstandigheden rond het overlijden van deze mensen vaak schrijnend omdat ze niet in een vertrouwde omgeving hun laatste levensfase doormaken.
Piet H. de Jong
zaterdag 8 oktober 2022 om 13:14 aangepast 08:56
Een dakloze man op een bankje in Den Haag.
Een dakloze man op een bankje in Den Haag. beeld anp / Robin Utrecht

Zwolle

Hanna Klop, docent-onderzoeker van het lectoraat Zorg en zingeving op de hogeschool Viaa in Zwolle, noemt die uitkomst ‘schokkend nieuws’. Klop promoveerde eind september aan de Vrije Universiteit op een onderzoek naar de situatie waarin dakloze mensen komen te overlijden. Vaak overlijden mensen die dak- of thuisloos zijn in een maatschappelijke opvang, zegt Klop. In die opvang ligt de focus niet op palliatieve zorg. Dat is een vorm van zorg die iemand krijgt die niet meer kan genezen van een levensbedreigende ziekte. Palliatieve zorg probeert hun in die situatie een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven te geven. De Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties stelt dat ieder mens recht heeft op die vorm van zorg. 

Klop onderz..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vrouwen en mannen worden ongelijk behandeld. Maar niet alle Nederlanders zien dit als probleem

Negen van de tien Nederlanders zien dat mannen en vrouwen ongelijk worden behandeld, maar slechts één derde van hen ziet die scheefgroei als serieus probleem.

Afbeelding

Met de VVD het bos in: 'Prachtig toch? En hier valt nog geld mee te verdienen ook'

De VVD heeft zich lang verzet, maar onder druk van rechterlijke uitspraken zien de liberalen nu ook de noodzaak in van natuurbehoud. ‘Ik wil vooral vooruit kijken.’

Afbeelding

Last van klimaatangst? Met deze tips blijf je mentaal gezond. 'Iets doen helpt, hoe klein ook'

De klimaatcrisis is een wereldwijd probleem, waar je weinig invloed op hebt. Een sterk recept voor angstige en zelfs depressieve gevoelens, weten klimaatpsychologen. Zes tips om mentaal gezond te blijven.

Afbeelding

Bij spouwmuurisolatie worden vleermuizen vergeten. 'Wij zijn als mensen verantwoordelijk voor hen'

De Nederlandse overheid wil dat in 2030 ruim twee miljoen oudere huizen extra worden geïsoleerd door de spouwmuren vol te spuiten met isolatieschuim of -parels. Vleermuizen zijn daar de dupe van.

Afbeelding

Gwen herstelde van een eetstoornis. 'Lekker boeiend als je een paar kilo zwaarder bent deze zomer'

Twee keer per dag naar de sportschool, tussendoor een uur wandelen en alleen supergezond eten. In een poging 'fitgirl' te worden, kregen Yvonne (29) en Gwen (27) orthorexia, een obsessieve eetstoornis.

Afbeelding

Het is al weken droog in Nederland en regen is nog lang niet in aantocht: 'Dit is niet normaal'

Na een uitzonderlijk nat voorjaar regent het nu al een paar weken amper in Nederland. Ook komende week wordt nauwelijks neerslag verwacht. Wat betekent dit? En moeten we ons al zorgen maken over droogteproblemen?