Voorzitter VluchtelingenWerk: ‘Ik ben blij dat de rechter zegt: overheid, doe je werk’

Achtergrond
De manier waarop asielzoekers worden opgevangen in Nederland, deugt niet en moet snel anders, zegt de rechter in het kort geding dat VluchtelingenWerk aanspande tegen de staat. Het vonnis stemt voorzitter Frank Candel hoopvol. ‘Het vonnis geeft een heldere richting aan. Ik denk dat het gaat helpen.’
Hanke van den Broek
donderdag 6 oktober 2022 om 19:20
Frank Candel, voorzitter van VluchtelingenWerk Nederland: 'Ik denk dat de rechter niet anders kon dan constateren dat de staat door een ondergrens is gezakt met de asielopvang.'
Frank Candel, voorzitter van VluchtelingenWerk Nederland: 'Ik denk dat de rechter niet anders kon dan constateren dat de staat door een ondergrens is gezakt met de asielopvang.' beeld anp / Remko de Waal

Amersfoort

Van een uitgelaten feeststemming is geen sprake bij VluchtelingenWerk Nederland. De rechter in Den Haag stelde de organisatie donderdag vrijwel volledig in het gelijk: de Nederlandse asielopvang is onder de maat en daar moet zo snel mogelijk verandering in komen. Maar Frank Candel, voorzitter van VluchtelingenWerk, laat zich er liever niet mee feliciteren. ‘Ja, je kunt de vluchtelingen ermee gelukwensen dat opnieuw is vastgesteld dat ze recht hebben op basale en fatsoenlijke opvang in Nederland.’

De organisatie ziet het als een noodzakelijk kwaad dat ze, half augustus, naar de rechter moest stappen om goede opvang voor asielzoekers af te dwingen. Toen sliepen in Ter Apel al wekenlang honderden asie..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Steeds meer jongeren leven op straat, hoe kan dat?

Jongeren verliezen steeds vaker het dak boven hun hoofd.

Afbeelding

Hoogste ziekteverzuim in jaren, vooral toename mentale klachten een zorgenkind

Het ziekteverzuim onder werknemers stijgt dit jaar voor het eerst in twintig jaar boven de 5 procent uit, meldt zorgverzekeraar Nationale-Nederlanden. Voornamelijk de toename van mentale klachten baart zorgen.

Afbeelding

Kabinet versoepelt bijstandsregime, 1.200 euro aan giften toegestaan

Uitkeringsgerechtigden mogen vanaf 2024 giften ontvangen van 1.200 euro per jaar. Ook mogen ze inkomsten hebben door de verkoop van spullen. Daarnaast mogen bijstandsontvangers mantelzorg verlenen en een gezamenlijke rekening met de hulpbehoevende hebben.

Afbeelding

Steeds meer jongeren leven op straat, hoe kan dat? Zeven vragen en antwoorden

Jongeren verliezen steeds vaker het dak boven hun hoofd. Een groot probleem, vindt het Leger des Heils. ‘Op straat kun je niet leven, alleen overleven.’ Is er een oplossing?

Afbeelding

Voor de aanleg van de A28 was de tocht van Amersfoort naar Zwolle een gevaarlijke rit

Wie in Nederland de weg op gaat, vindt het vanzelfsprekend over verharde wegen te rijden, met bermen, wegwijzers en straatverlichting, en zonder kuilen en sporen. Zo is het niet altijd geweest. Eeuwenlang waren verharde wegen een zeldzaamheid.

Afbeelding

Abortuspil straks ook bij de huisarts? ‘Over zo’n pil moet je niet te licht denken’

Dinsdag debatteert de Eerste Kamer over de vraag of huisartsen de abortuspil mogen verstrekken. Hoe werkt die? En is elke huisarts dan verplicht die pil voor te schrijven?