Stikstofbemiddelaar Remkes wil snelle actie om uitstoot te verlagen. Boeren noemen gedwongen uitkoop onacceptabel.

Achtergrond
Zowel bij de agrarische sector als het kabinet zal zijn stikstofadvies niet met gejuich zijn ontvangen, denkt Johan Remkes. De stikstofbemiddelaar die werd ingehuurd om te bemiddelen tussen kabinet en boeren deelde woensdag zijn bevindingen nadat hij wekenlang gesprekken voerde met agrariërs, politici en juridische experts.
Niels van den Bovenkamp
donderdag 6 oktober 2022 om 04:22
Johan Remkes (midden), Christianne van der Wal en Piet Adema bij de presentatie van Remkes' rapport.
Johan Remkes (midden), Christianne van der Wal en Piet Adema bij de presentatie van Remkes' rapport. beeld anp / Phil Nijhuis

Den Haag 

Het kabinet krijgt enkele tikken op de vingers over de aanpak tot nu toe, maar toch wordt opnieuw de bal vooral bij de boeren gelegd. Onverwacht snel en onverminderd stevig moeten zij aan de slag met stikstofreductie, zodat Nederland ‘van het slot’ kan. En ja, haast Remkes zich te zeggen, ook de bouw en infrastructuur zullen daaraan hun bijdrage moeten leveren.

Een van de meest in het oog springende aanbevelingen in het rapport is die over de zogenaamde ‘piekbelasters’. Het kabinet moet zorgen dat zo’n vijf- tot zeshonderd grote stikstofuitstoters in de buurt van kwetsbare natuurgebieden binnen een jaar stoppen. Dat zullen meestal boeren zijn. Zij kunnen hierbij kiezen voor een andere bedrijfsvoering, waarbij de uitstoot geminima..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Jongeren wandelden zich suf tijdens corona. Maar hoe blij worden ze nu nog van de geur van nat gras?

Ontspannen luisteren naar kwetterende vogels en de geur van nat gras opsnuiven tijdens een wandeling. Tijdens de coronapandemie ontdekte Nederland massaal het wandelen, ook jongeren tot 30 jaar. Bleef hun enthousiasme?

Afbeelding

Het aantal mensen met schurft neemt hard toe. ‘Ik wilde mijn vel er wel af scheuren’

Het aantal (jonge) patiënten met schurft steeg in de afgelopen maand tot recordhoogte. De huidziekte vormt een hardnekkig probleem, maar niet alle artsen zijn er bekend mee. Dat maakt opsporing in een vroeg stadium lastig.

Afbeelding

Zwembaden zijn gered met noodfonds: ‘Kaartje kost eigenlijk 20 tot 25 euro’

Niets wijst erop dat er zwembaden zijn die binnenkort de deuren moeten sluiten vanwege de hoge energieprijzen. Ze staan nog wel voor de uitdaging om te verduurzamen om ook op lange termijn open te kunnen blijven.

Afbeelding

Unicef waarschuwt: Vluchtelingenkinderen krijgen geen onderwijs, terwijl ze er wel recht op hebben

Mogelijk honderden vluchtelingenkinderen in de crisisopvang in Nederland volgen geen onderwijs, waarschuwt Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties. ‘Dit is schadelijk voor kinderen.’

Afbeelding

Hoe kun je voorkomen dat je overspannen raakt? Vijf vragen aan Michelle van Dusseldorp

Steeds meer mensen melden zich ziek op hun werk omdat ze overspannen zijn. Hoe kan het dat overspannenheid zo vaak voorkomt en wat kun je doen om het te voorkomen? ‘Je werkt om te kunnen spelen.’

Afbeelding

In gesprek met je tienerdochter: ‘Mam, je legt de lat zo hoog. Mag ik eigenlijk wel fouten maken?’

Hoe ga je als moeder het gesprek aan met je tienerdochter? Eline de Boo (50) en haar dochter Julie (16) hielden een logboek bij met vragen en antwoorden. ‘De onzekerheid van Julie. Daar begrijp ik niks van.’