‘Antisemitische uitingen nooit straffeloos laten passeren’, zegt Nationaal Coördinator

Nieuws
Holocaustontkenning moet een expliciet strafbaar feit worden in het Wetboek van Strafrecht en niet langer onder ‘groepsbelediging’ vallen. Alle uitingen van antisemitisme, ook online en in voetbalstadions, moeten worden bestraft. Dat staat in het eerste meerjarenplan van de nationaal coördinator antisemitismebestrijding.
Remco Meijer / vk
donderdag 6 oktober 2022 om 04:21 aangepast 06:13
Eddo Verdoner
Eddo Verdoner beeld anp / Sem van der Wal

Den Haag

Donderdag wordt dit werkplan voor de komende vier jaar overhandigd aan minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid. In dat departement is Eddo Verdoner, sinds april vorig jaar de eerste nationaal coördinator antisemitismebestrijding (NCAB), met een kleine staf ondergebracht. Met zijn plan wil Verdonner straffeloos antisemitisme onmogelijk maken.

‘Bestrijding van antisemitisme is niet de verantwoordelijkheid van Joden, maar van de samenleving als geheel. Het is een taak van ons allen’, schrijft Verdoner in zijn plan. ‘Antisemitisme waarop geen sanctie volgt, zaagt aan de poten van de rechtsstaat.’ 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Boegeroep op de trappen van Tivoli. 'Studieschuld is geen verantwoordelijkheid, maar pech'

Tientallen studenten woonden maandag een bijzondere rechtszaak bij: ‘De berechting van de pechstudent’. Een ludiek theaterstuk met een serieuze boodschap: het is oneerlijk dat een miljoen studenten geen basisbeurs kreeg.

Afbeelding

Prins Bernhard, redder in het watersnoodgebied waar hij soms kordaat moest optreden

In februari 1953 maakte prins Bernhard vele vluchten boven het watersnoodgebied. Hier en daar haalde hij een drenkeling van het dak of zette hij een burgemeester opzij. ‘Ik heb gedaan wat ik moest doen’, zei hij later.

Afbeelding

Op de Caribische eilanden is het de hoogste tijd om de 'misdaad tegen de menselijkheid' onder ogen te zien

Kroonprinses Amalia en haar ouders zijn op de helft van de kennismakingsreis naar de Caribische delen van het Koninkrijk. De eilanden vragen aandacht voor het koloniaal verleden. Het stilzwijgen is daarmee verbroken.

Afbeelding

Raad van State: spreidingswet is te ingewikkeld en moet worden aangepast

De spreidingswet is 'onnodig complex' en 'roept dringende vragen op' over de uitvoerbaarheid. Dat zegt de Raad van State in zijn advies over het wetsvoorstel.

Afbeelding

Reisbranche boos over ultimatum Schiphol

Reisorganisaties zijn boos dat er volgens Schiphol-topman Ruud Sondag in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer beperkingen nodig zijn voor het aantal reizigers.

Afbeelding

Baas OM verdedigt preventieve arrestaties

De hoogste baas van het Openbaar Ministerie (OM), Gerrit van der Burg, vindt dat 'protesten steeds grimmiger worden' en verdedigt in een interview met NRC de preventieve aanhoudingen van klimaatactivisten, nu ruim een week geleden.