Een extreme griepwinter op komst? Nieuwe berekeningen beloven niet veel goeds

Achtergrond
Deze week is de jaarlijkse campagne voor de griepprik begonnen, terwijl ook het coronavirus vrijelijk rondgaat. Maar wat doen corona en griep als ze samen circuleren: elkaar versterken, of elkaar in de weg zitten? Nieuwe berekeningen beloven niet veel goeds. Of krijgen we twéé griepgolven?
Maarten Keulemans / vk
donderdag 6 oktober 2022 om 00:00 aangepast 02:03
Ouderen halen de herhaalprik tegen corona. 'We moeten er rekening mee houden dat we deze winter tegelijk last krijgen van griep en COVID-19.’
Ouderen halen de herhaalprik tegen corona. 'We moeten er rekening mee houden dat we deze winter tegelijk last krijgen van griep en COVID-19.’ beeld anp / Robin Utrecht

Mogelijkheid 1: volle ziekenhuizen: de winter wordt zwaar

Het waren griezelige grafiekjes, die Franse en Nederlandse onderzoekers deze week presenteerden op een congres in Belfast. Komende winter kon Europa weleens te maken krijgen met een heftige griepgolf, zo valt uit de plaatjes op te maken. Vooral in januari zal het aantal grieppatiënten in de ziekenhuizen scherp stijgen, tot misschien wel zo’n twintigduizend, meer dan in de heftige griepwinter van 2017-2018. Als daarbij ook corona weer opleeft, zou het totaalaantal corona- en grieppatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen zelfs kunnen oplopen tot rond de honderdduizend, valt uit de cijfers af te leiden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nieuwe richtlijn jeugdbescherming: wees terughoudend met uithuisplaatsingen en plaats kinderen sneller terug

Jeugdbeschermers moeten terughoudender zijn met het uit huis plaatsen van kinderen en vervolgens alles doen om die kinderen weer zo snel mogelijk thuis te laten wonen. Dat stelt de aangepaste richtlijn over uithuisplaatsingen.

Afbeelding

Reeën en herten zijn de grootste houtrovers: 'Zaailingen van bestaande bomen krijgen nauwelijks kans'

Houtroof uit de natuur is van alle tijden en geen trend vanwege de hoge energieprijzen. Maar de Nederlandse bossen worden wel ‘gesloopt’. Daders zijn reeën en herten.

Afbeelding

Het debuut van prinses Amalia op de Caribische eilanden markeert ook de 'verandering in denken'

Een grote koninklijke delegatie, voor het eerst met prinses Amalia, reist de komende twee weken door het Caribische deel van Nederland. Bovenal markeert het bezoek de omslag in het denken over het slavernijverleden.

Afbeelding

Staatssecretaris Eric van der Burg: 'Een nieuwe asielcrisis? Daar zitten we al in'

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) sprak donderdag met zijn Europese collega’s over de asielcrisis. ‘Het is lang geleden dat de regeringsleiders zich hierover hebben gebogen.’

Afbeelding

Micha Nederland sluit zich aan bij blokkade A12. 'Dit voelt als onrecht waar we tegen op moeten staan'

De arrestatie van zes klimaatactivisten leidt ertoe dat ook Micha Nederland zaterdag mee demonstreert bij de A12. Niet eerder toonde de christelijke organisatie zich zo activistisch. 'We kunnen nu niet stil blijven.'

Afbeelding

Inchecken met je bankpas: hoe werkt het en is dit het einde van de OV-chipkaart? Vier vragen

Vanaf dinsdag kunnen treinreizigers bij de NS ook inchecken met hun bankpas, creditcard of mobiele telefoon. Vanaf eind maart moet dit in het hele Nederlandse openbaar vervoer mogelijk zijn. Wat verandert er en kunnen reizigers hun OV-chipkaart nu weggooien?