Asieldeal lost crisis (nog) niet op: Van der Burg schiet zelf ook tekort

Analyse
Meer dan duizend asielzoekers kunnen het komend halfjaar terecht op het evenemententerrein naast pretpark Walibi. Het is een opsteker voor staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) in een week waarin het vooral misgaat op asielgebied.
Hanke van den Broek
woensdag 5 oktober 2022 om 21:14 aangepast 6 oktober 2022 06:42
Tentjes die door hulporganisaties zijn uitgedeeld, worden door Handhaving verwijderd.
Tentjes die door hulporganisaties zijn uitgedeeld, worden door Handhaving verwijderd. beeld anp / Kees van de Veen

Amersfoort

Weer sliepen afgelopen week mensen gedwongen in het gras bij het aanmeldcentrum in Ter Apel, nog geen drie weken na de opening van de opvanglocatie in Zoutkamp. Overdag stonden tientallen mannen, vrouwen en kinderen urenlang te kleumen voor het hek. De luifels waaronder asielzoekers deze zomer nog konden schuilen, zijn weg. Tentjes die hulporganisatie MiGreat uitdeelde, werden opgeruimd door handhavers. De noodverordening die al gold rond het aanmeldcentrum, werd daarna aangescherpt: het is nu ook verboden ‘kampeermiddelen’ aan te bieden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Jongeren wandelden zich suf tijdens corona. Maar hoe blij worden ze nu nog van de geur van nat gras?

Ontspannen luisteren naar kwetterende vogels en de geur van nat gras opsnuiven tijdens een wandeling. Tijdens de coronapandemie ontdekte Nederland massaal het wandelen, ook jongeren tot 30 jaar. Bleef hun enthousiasme?

Afbeelding

Het aantal mensen met schurft neemt hard toe. ‘Ik wilde mijn vel er wel af scheuren’

Het aantal (jonge) patiënten met schurft steeg in de afgelopen maand tot recordhoogte. De huidziekte vormt een hardnekkig probleem, maar niet alle artsen zijn er bekend mee. Dat maakt opsporing in een vroeg stadium lastig.

Afbeelding

Zwembaden zijn gered met noodfonds: ‘Kaartje kost eigenlijk 20 tot 25 euro’

Niets wijst erop dat er zwembaden zijn die binnenkort de deuren moeten sluiten vanwege de hoge energieprijzen. Ze staan nog wel voor de uitdaging om te verduurzamen om ook op lange termijn open te kunnen blijven.

Afbeelding

Unicef waarschuwt: Vluchtelingenkinderen krijgen geen onderwijs, terwijl ze er wel recht op hebben

Mogelijk honderden vluchtelingenkinderen in de crisisopvang in Nederland volgen geen onderwijs, waarschuwt Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties. ‘Dit is schadelijk voor kinderen.’

Afbeelding

Hoe kun je voorkomen dat je overspannen raakt? Vijf vragen aan Michelle van Dusseldorp

Steeds meer mensen melden zich ziek op hun werk omdat ze overspannen zijn. Hoe kan het dat overspannenheid zo vaak voorkomt en wat kun je doen om het te voorkomen? ‘Je werkt om te kunnen spelen.’

Afbeelding

In gesprek met je tienerdochter: ‘Mam, je legt de lat zo hoog. Mag ik eigenlijk wel fouten maken?’

Hoe ga je als moeder het gesprek aan met je tienerdochter? Eline de Boo (50) en haar dochter Julie (16) hielden een logboek bij met vragen en antwoorden. ‘De onzekerheid van Julie. Daar begrijp ik niks van.’