Stikstofbemiddelaar Johan Remkes presenteert bevindingen: ‘Vroeg en stevig is belangrijker dan precies op tijd’

Achtergrond
Zowel bij de agrarische sector als het kabinet zal zijn stikstofadvies niet met gejuich zijn ontvangen, denkt Johan Remkes. De stikstofpaus die werd ingehuurd om te bemiddelen tussen kabinet en boeren deelde woensdag zijn bevindingen nadat hij wekenlang sprak met boeren, politici en juridische experts.
Niels van den Bovenkamp
woensdag 5 oktober 2022 om 19:45
Johan Remkes, Christianne van der Wal-Zeggelink, minister voor Natuur en Stikstof en Piet Adema, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit .
Johan Remkes, Christianne van der Wal-Zeggelink, minister voor Natuur en Stikstof en Piet Adema, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit . beeld anp / Hollandse Hoogte /robin Utrecht

Het kabinet krijgt enkele tikken op de vingers over de aanpak tot nu toe, maar toch wordt opnieuw de bal vooral bij de boeren gelegd. Onverwacht snel en onverminderd stevig moeten zij aan de slag met stikstofreductie, zodat Nederland ‘van het slot’ kan. En ja, haast Remkes zich te zeggen, ook de bouw en infrastructuur zullen hun bijdrage moeten leveren.

Een van de meest in het oog springende aanbevelingen in het rapport is die over de zogenaamde ‘piekbelasters’. Het kabinet moet zorgen dat zo’n vijf- tot zeshonderd grote stikstofuitstoters in de buurt van kwetsbare natuurgebieden binnen een jaar stoppen. Dat zullen meestal boeren zijn. Zij kunnen hierbij kiezen voor een andere bedrijfsvoering, waarbij de uitstoot geminimaliseerd..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Boegeroep op de trappen van Tivoli. 'Studieschuld is geen verantwoordelijkheid, maar pech'

Tientallen studenten woonden maandag een bijzondere rechtszaak bij: ‘De berechting van de pechstudent’. Een ludiek theaterstuk met een serieuze boodschap: het is oneerlijk dat een miljoen studenten geen basisbeurs kreeg.

Afbeelding

Prins Bernhard, redder in het watersnoodgebied waar hij soms kordaat moest optreden

In februari 1953 maakte prins Bernhard vele vluchten boven het watersnoodgebied. Hier en daar haalde hij een drenkeling van het dak of zette hij een burgemeester opzij. ‘Ik heb gedaan wat ik moest doen’, zei hij later.

Afbeelding

Op de Caribische eilanden is het de hoogste tijd om de 'misdaad tegen de menselijkheid' onder ogen te zien

Kroonprinses Amalia en haar ouders zijn op de helft van de kennismakingsreis naar de Caribische delen van het Koninkrijk. De eilanden vragen aandacht voor het koloniaal verleden. Het stilzwijgen is daarmee verbroken.

Afbeelding

Raad van State: spreidingswet is te ingewikkeld en moet worden aangepast

De spreidingswet is 'onnodig complex' en 'roept dringende vragen op' over de uitvoerbaarheid. Dat zegt de Raad van State in zijn advies over het wetsvoorstel.

Afbeelding

Reisbranche boos over ultimatum Schiphol

Reisorganisaties zijn boos dat er volgens Schiphol-topman Ruud Sondag in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer beperkingen nodig zijn voor het aantal reizigers.

Afbeelding

Baas OM verdedigt preventieve arrestaties

De hoogste baas van het Openbaar Ministerie (OM), Gerrit van der Burg, vindt dat 'protesten steeds grimmiger worden' en verdedigt in een interview met NRC de preventieve aanhoudingen van klimaatactivisten, nu ruim een week geleden.