Stikstofbemiddelaar Johan Remkes presenteert bevindingen: ‘Vroeg en stevig is belangrijker dan precies op tijd’

Achtergrond
Zowel bij de agrarische sector als het kabinet zal zijn stikstofadvies niet met gejuich zijn ontvangen, denkt Johan Remkes. De stikstofpaus die werd ingehuurd om te bemiddelen tussen kabinet en boeren deelde woensdag zijn bevindingen nadat hij wekenlang sprak met boeren, politici en juridische experts.
Niels van den Bovenkamp
woensdag 5 oktober 2022 om 19:45
Johan Remkes, Christianne van der Wal-Zeggelink, minister voor Natuur en Stikstof en Piet Adema, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit .
Johan Remkes, Christianne van der Wal-Zeggelink, minister voor Natuur en Stikstof en Piet Adema, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit . beeld anp / Hollandse Hoogte /robin Utrecht

Het kabinet krijgt enkele tikken op de vingers over de aanpak tot nu toe, maar toch wordt opnieuw de bal vooral bij de boeren gelegd. Onverwacht snel en onverminderd stevig moeten zij aan de slag met stikstofreductie, zodat Nederland ‘van het slot’ kan. En ja, haast Remkes zich te zeggen, ook de bouw en infrastructuur zullen hun bijdrage moeten leveren.

Een van de meest in het oog springende aanbevelingen in het rapport is die over de zogenaamde ‘piekbelasters’. Het kabinet moet zorgen dat zo’n vijf- tot zeshonderd grote stikstofuitstoters in de buurt van kwetsbare natuurgebieden binnen een jaar stoppen. Dat zullen meestal boeren zijn. Zij kunnen hierbij kiezen voor een andere bedrijfsvoering, waarbij de uitstoot geminimaliseerd..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Discussies in het studentenhuis van Julia: ‘Moeten we bezuinigen op alcohol?’

De verwarming moet nu echt aan in huize Akapella. Maar het is een spannende gok. Want niemand weet hoe hoog het energieverbruik is, en dus straks de rekening. Hoe gaat het nu in het studentenhuis van Julia?

Afbeelding

Het gaat snel weer mis met daders seksuele uitbuiting. Rapporteur verontrust over gebrek aan juiste hulp

Van de daders van binnenlandse seksuele uitbuiting gaat ruim een derde binnen twee jaar opnieuw de fout in. Het ontbreekt hen aan goede hulp, concludeert nationaal rapporteur Conny Rijken.

Afbeelding

Centra blij met advies spreiding kinderhartchirurgie

De universitair medische centra die volgens het kabinet zouden moeten stoppen met operaties aan de harten van kinderen zijn positief over de analyse die de Nederlandse Zorgautoriteit van die plannen maakte.

Afbeelding

Beek bouwt een duurzaam en gasloos woonwagenkamp: ‘Eindelijk een eigen douche, wat een luxe’

Het ‘uitsterfbeleid’ is taboe verklaard, maar toch doen veel gemeenten weinig aan de huisvesting van woonwagenbewoners. Het Limburgse Beek onderscheidt zich met de bouw van een nieuw kamp.

Afbeelding

Koning wil koloniale familiegeschiedenis onderzoeken. ‘Willem III was tégen slavernij’, zegt biograaf

Koning Willem-Alexander wil weten welke rol zijn familie heeft gespeeld in de koloniale geschiedenis van Nederland. Er komt daarom een onafhankelijk onderzoek.

Afbeelding

Nederland wil 10 procent meer bos in 2030 maar er wordt nog meer gekapt dan aangeplant

In Nederland verdwijnt meer bos dan er wordt aangeplant, terwijl meer bos nodig is om de gevolgen van de klimaatverandering te beperken. ‘Er moet haast worden gemaakt om het doel 10 procent meer bos in 2030 te halen.’