Stikstofexpert Wim de Vries: ‘Samenwerking is essentieel, zonder boeren gaat het gewoon niet lukken’

Nieuws
Stikstofexpert Wim de Vries hoopt dat de aanbevelingen van ‘onafhankelijk gespreksleider’ Johan Remkes niet terzijde worden geschoven. Hij wijst er wel op dat we op korte termijn geen wonderen moeten verwachten. ‘Van veertig jaar te veel eten krijg je een enorme buik, en die buik is niet zomaar weg als je iets minder gaat eten.’
Gershon Osnabrugge
woensdag 5 oktober 2022 om 17:08 aangepast 6 oktober 2022 08:38
'De tijd dat we dit probleem voor ons uit kunnen schuiven, is echt voorbij.'
'De tijd dat we dit probleem voor ons uit kunnen schuiven, is echt voorbij.' beeld Anp/hollandse Hoogte/manon Bruininga

Wat vindt u van de aanbevelingen van Remkes?

‘Remkes praat niet met meel in de mond. Hij geeft klip-en-klare adviezen. Ik kan mij goed in zijn aanbevelingen vinden, bijvoorbeeld in wat hij zei over het snel uitkopen van piekbelasters. Vanuit de wetenschap weten we dat dit de grootste klapper oplevert, het vermindert de stikstofuitstoot in Natura 2000-gebieden fors. 

Verder is het verstandig dat Remkes aanbeveelt veel in te zetten op innovatie. Vijftig procent stikstofreductie haal je niet alleen met het reduceren van de veestapel. Het is echt én én. Daarom is goede samenwerking met de landbouwsector zo belangrijk, innoveren moet je met elkaar doen.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kleuterjuffen Betty en Sigrid werden vriendinnen. ‘We maakten kroketten van bruin geverfde rolletjes papier’

Betty Haveman (60) en Sigrid Olivier (45) werkten jarenlang als kleuterjuf-duo in Spijkenisse. Ze hebben ooit overwogen om samen te solliciteren naar een volgende baan in het onderwijs. ‘We ook onze zorgen met elkaar.’

Afbeelding

Nieuwe EU-gezant godsdienstvrijheid aangesteld. ‘Te laat’, vindt de ChristenUnie.

De Belgische diplomaat Frans van Daele is aangesteld als speciale EU-gezant voor godsdienstvrijheid. Van Daele gaat zich namens de EU inzetten voor de rechten van gelovigen buiten Europa.

Afbeelding

Wat weten we nu écht van burn-out? ‘Hoe meer ik las, hoe minder ik ervan begreep’

‘Tien gouden tips om van je stress af te komen. Dat klinkt leuk, maar ze zijn vaak niet meer dan een schot hagel.’ Dat stelt psychiater Christiaan Vinkers. ‘De burn-outpuzzel moet beter gelegd worden.’

Afbeelding

Het gaat snel weer mis met daders seksuele uitbuiting. Rapporteur verontrust over gebrek aan juiste hulp

Van de daders van binnenlandse seksuele uitbuiting gaat ruim een derde binnen twee jaar opnieuw de fout in. Het ontbreekt hen aan goede hulp, concludeert nationaal rapporteur Conny Rijken.

Afbeelding

Centra blij met advies spreiding kinderhartchirurgie

De universitair medische centra die volgens het kabinet zouden moeten stoppen met operaties aan de harten van kinderen zijn positief over de analyse die de Nederlandse Zorgautoriteit van die plannen maakte.

Afbeelding

Beek bouwt een duurzaam en gasloos woonwagenkamp: ‘Eindelijk een eigen douche, wat een luxe’

Het ‘uitsterfbeleid’ is taboe verklaard, maar toch doen veel gemeenten weinig aan de huisvesting van woonwagenbewoners. Het Limburgse Beek onderscheidt zich met de bouw van een nieuw kamp.