Energietoeslag aanvragen als student, hoe doe je dat? Acht vragen en antwoorden

Achtergrond
Door de hoge energiekosten komen steeds meer studenten in financiële problemen. In dit artikel lees je wanneer je in aanmerking komt voor energietoeslag en hoe je het geld aanvraagt.
Aliene Boele
woensdag 5 oktober 2022 om 14:13 aangepast 08:18
Via een formulier op de website van de gemeente waar je staat ingeschreven, kun je energietoeslag aanvragen.
Via een formulier op de website van de gemeente waar je staat ingeschreven, kun je energietoeslag aanvragen. beeld anp / Ramon van Flymen
Student

1. Energietoeslag, hoe zat het ook alweer?

Het kabinet heeft de Wetswijziging eenmalige energietoeslag 2022 gemaakt. Die regeling houdt in dat mensen met een laag inkomen 1300 euro kunnen krijgen als ze voldoen aan bepaalde voorwaarden.

Voor studenten, die vaak een laag inkomen hebben, geldt de toeslag meestal niet. In de landelijke richtlijn die de minister voor Armoedebeleid Carola Schouten (ChristenUnie) heeft opgesteld, wordt gemeenten namelijk geadviseerd studenten uit te sluiten van het recht op eenmalige energietoeslag. Als reden geeft ze op dat de woonsituaties van studenten te veel uiteenlopen. Maar gemeenten kunnen ervoor kiezen studenten wel de toeslag te geven.  

2. In welke gemeenten krijgen studenten energietoeslag?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Waarom het zo verschrikkelijk moeilijk is om twintiger te zijn. 'De meesten van ons zwerven wat rond'

Twintiger zijn is vaak fantastisch, maar ook een superfrustrerende zoektocht, ontdekte Bas Derks. Samen met andere twintigers begint hij het EO-platform 'Hoedan'. 'Ooit worden we dertig, maar hoe? Dat zoeken wij uit.'

Afbeelding

Jiska wil de jongste waterschapsbestuurder ooit worden. 'De gemiddelde leeftijd ligt boven de 60'

De meeste studenten van haar leeftijd bereiden zich voor op hun tentamens, maar Jiska Taal is druk bezig met de voorbereidingen voor de waterschappen. Ze maakt kans de jongste waterschapsbestuurder ooit te worden.

Afbeelding

Verwarming lager, meer schimmel in huis: 'Haal trekker door de badkamer en kook met deksel op de pan'

Dat Nederlanders de verwarming massaal lager hebben gezet, lijkt te leiden tot meer gevallen van schimmel in huis. Dat is niet zonder gevaar voor de gezondheid. Hoe kun je schimmel het beste voorkomen?

Afbeelding

Een jubelton voor alle 25-jarigen: hoe Sander Schimmelpenninck verder de kansenongelijkheid wil bestrijden

Meer belastingen op vermogens en erfenissen, een jubelton voor elke 25-jarige en een maatschappelijke diensttijd: in zijn pamflet zoekt journalist Sander Schimmelpenninck oplossingen voor de kansenongelijkheid in Nederland.

Afbeelding

Gaat je Nederlands achteruit als je bijna alleen maar Engelse boeken leest?

Veel jongeren luisteren Engelse muziek, kijken Engelstalige series en lezen steeds vaker een Engels boek. Maar wat betekent dat voor hun Nederlands? ‘Studenten kennen voor ‘impact’ geen Nederlands synoniem’

Afbeelding

Inchecken met je bankpas: hoe werkt het en is dit het einde van de OV-chipkaart? Vier vragen

Vanaf dinsdag kunnen treinreizigers bij de NS ook inchecken met hun bankpas, creditcard of mobiele telefoon. Vanaf eind maart moet dit in het hele Nederlandse openbaar vervoer mogelijk zijn. Wat verandert er en kunnen reizigers hun OV-chipkaart nu weggooien?