Energietoeslag aanvragen als student, hoe doe je dat? Acht vragen en antwoorden

Achtergrond
Door de hoge energiekosten komen steeds meer studenten in financiële problemen. In dit artikel lees je wanneer je in aanmerking komt voor energietoeslag en hoe je het geld aanvraagt.
Aliene Boele
woensdag 5 oktober 2022 om 14:13 aangepast 6 oktober 2022 08:18
Via een formulier op de website van de gemeente waar je staat ingeschreven, kun je energietoeslag aanvragen.
Via een formulier op de website van de gemeente waar je staat ingeschreven, kun je energietoeslag aanvragen. beeld anp / Ramon van Flymen

1. Energietoeslag, hoe zat het ook alweer?

Het kabinet heeft de Wetswijziging eenmalige energietoeslag 2022 gemaakt. Die regeling houdt in dat mensen met een laag inkomen 1300 euro kunnen krijgen als ze voldoen aan bepaalde voorwaarden.

Voor studenten, die vaak een laag inkomen hebben, geldt de toeslag meestal niet. In de landelijke richtlijn die de minister voor Armoedebeleid Carola Schouten (ChristenUnie) heeft opgesteld, wordt gemeenten namelijk geadviseerd studenten uit te sluiten van het recht op eenmalige energietoeslag. Als reden geeft ze op dat de woonsituaties van studenten te veel uiteenlopen. Maar gemeenten kunnen ervoor kiezen studenten wel de toeslag te geven.  

2. In welke gemeenten krijgen studenten energietoeslag?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Discussies in het studentenhuis van Julia: ‘Moeten we bezuinigen op alcohol?’

De verwarming moet nu echt aan in huize Akapella. Maar het is een spannende gok. Want niemand weet hoe hoog het energieverbruik is, en dus straks de rekening. Hoe gaat het nu in het studentenhuis van Julia?

Afbeelding

Het aantal mensen met schurft neemt hard toe. ‘Ik wilde mijn vel er wel af scheuren’

Het aantal (jonge) patiënten met schurft steeg in de afgelopen maand tot recordhoogte. De huidziekte vormt een hardnekkig probleem, maar niet alle artsen zijn er bekend mee. Dat maakt opsporing in een vroeg stadium lastig.

Afbeelding

Steeds meer jongeren leven op straat, hoe kan dat? Zeven vragen en antwoorden

Jongeren verliezen steeds vaker het dak boven hun hoofd. Een groot probleem, vindt het Leger des Heils. ‘Op straat kun je niet leven, alleen overleven.’ Is er een oplossing?

Afbeelding

Wat zijn de politieke plannen voor studenten? ‘Niet één, maar drie jaar lang extra studiebeurs’

De studiebeurs komt in september terug. Maar hoeveel geld krijgen studenten de komende jaren? Woensdag debatteerde de Tweede Kamer erover, tijdens de onderwijsbegroting. Dit kun je verwachten.

Afbeelding

Volgend jaar betaal je 105 euro méér collegegeld, door een fout van het CBS. Hoe zit dat? Vier vragen en antwoorden

Omdat het Centraal Bureau voor de Statistiek de inflatie heeft overschat, betalen studenten komend studiejaar 105 euro meer dan dit jaar. Te veel, geeft het CBS toe. Kan de minister daar nog iets aan doen?

Afbeelding

Ondanks overvolle treinen gaat de eerste klas niet verdwijnen. Maar waarom niet?

De treinen zitten dag in dag uit ramvol. Toch is er vaak in drukke treinen nog ruimte, namelijk in de eerste klas. Wordt het niet tijd om het openbaar vervoer klassenvrij te maken? ‘Het is daar heel rustig en soms bijna leeg.’