Minister Schouten presenteert gratis schoolontbijt voor kinderen die moeten leren op een lege maag

Nieuws
Op vijfhonderd basisscholen krijgen kinderen per direct elke dag gratis ontbijt. Daarmee wil minister Carola Schouten (Armoedebeleid) voorkomen dat kinderen van gezinnen in geldnood met honger naar school gaan, nu andere koopkrachtreparatiemaatregelen nog niet zijn ingegaan.
Hessel von Piekartz / vk
woensdag 5 oktober 2022 om 13:33
Gratis schoolontbijt op vijfhonderd scholen met relatief veel ‘kwetsbare leerlingen’.
Gratis schoolontbijt op vijfhonderd scholen met relatief veel ‘kwetsbare leerlingen’. beeld anp / Marcel van Hoorn

Van deze vijfhonderd scholen is al bekend dat er relatief veel ‘kwetsbare leerlingen’ naartoe gaan. Meer dan de helft van de leerlingen groeit op in armoede. De scholen krijgen daarom al langer hulp van het Jeugdeducatiefonds, dat ook het ontbijt gaat uitdelen. Op die manier hoopt de minister ‘snel een groot aantal leerlingen te bereiken’, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

opgroeien in armoede

Volgens Schouten is het belangrijk om snel actie te ondernemen, omdat de inflatie afgelopen tijd alleen maar is opgelopen en de gevolgen inmiddels in de hele samenleving zichtbaar zijn. ‘Voorzien in de eerste levensbehoeften vormt steeds vaker een probleem. Er zijn kinderen die met een lege maag naa..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nieuwe EU-gezant godsdienstvrijheid aangesteld. ‘Te laat’, vindt de ChristenUnie.

De Belgische diplomaat Frans van Daele is aangesteld als speciale EU-gezant voor godsdienstvrijheid. Van Daele gaat zich namens de EU inzetten voor de rechten van gelovigen buiten Europa.

Afbeelding

Wat weten we nu écht van burn-out? ‘Hoe meer ik las, hoe minder ik ervan begreep’

‘Tien gouden tips om van je stress af te komen. Dat klinkt leuk, maar ze zijn vaak niet meer dan een schot hagel.’ Dat stelt psychiater Christiaan Vinkers. ‘De burn-outpuzzel moet beter gelegd worden.’

Afbeelding

Het gaat snel weer mis met daders seksuele uitbuiting. Rapporteur verontrust over gebrek aan juiste hulp

Van de daders van binnenlandse seksuele uitbuiting gaat ruim een derde binnen twee jaar opnieuw de fout in. Het ontbreekt hen aan goede hulp, concludeert nationaal rapporteur Conny Rijken.

Afbeelding

Centra blij met advies spreiding kinderhartchirurgie

De universitair medische centra die volgens het kabinet zouden moeten stoppen met operaties aan de harten van kinderen zijn positief over de analyse die de Nederlandse Zorgautoriteit van die plannen maakte.

Afbeelding

Beek bouwt een duurzaam en gasloos woonwagenkamp: ‘Eindelijk een eigen douche, wat een luxe’

Het ‘uitsterfbeleid’ is taboe verklaard, maar toch doen veel gemeenten weinig aan de huisvesting van woonwagenbewoners. Het Limburgse Beek onderscheidt zich met de bouw van een nieuw kamp.

Afbeelding

Koning wil koloniale familiegeschiedenis onderzoeken. ‘Willem III was tégen slavernij’, zegt biograaf

Koning Willem-Alexander wil weten welke rol zijn familie heeft gespeeld in de koloniale geschiedenis van Nederland. Er komt daarom een onafhankelijk onderzoek.