De ChristenUnie wil extra belasting op pakketjes, is dat een goed idee? ‘Dit slaat helemaal nergens op’

Nieuws
Een paar euro belasting op bezorgde pakketjes om het aantal ‘vervuilende ritjes’ en de ‘bezorggekte’ terug te dringen. Daarvoor pleit Kamerlid Pieter Grinwis (ChristenUnie). Een goed plan of een maatregel voor de bühne?
Jasper den Boon
woensdag 5 oktober 2022 om 11:53
Pakketbezorgers leveren hun pakketjes af in een winkelstraat.
Pakketbezorgers leveren hun pakketjes af in een winkelstraat. beeld Phil Nijhuis / ANP

Met verbazing las Jesse Weltevreden (lector digital commerce aan de Hogeschool van Amsterdam) vanochtend over het idee van de ChristenUnie om belasting te gaan heffen op bezorgde pakjes. ‘Dit is gebaseerd op een beeld dat niet strookt met de werkelijkheid. De ChristenUnie gaat ervan uit dat online winkelen slecht is voor het milieu, terwijl in veel gevallen een winkelbezoek meer CO2-uitstoot veroorzaakt.’

Al die bestelbusjes die nu rondrijden zijn toch gewoon slecht voor het milieu?
‘Een simpel voorbeeld: als de gemiddelde Nederlander een broek wil kopen, moet hij 3,5 kilometer rijden om bij een geschikt winkelgebied te komen. En dan moet hij ook nog terug. Bijna de helft van de Nederlanders doet zoiets met de auto. Al..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Reeën en herten zijn de grootste houtrovers: 'Zaailingen van bestaande bomen krijgen nauwelijks kans'

Houtroof uit de natuur is van alle tijden en geen trend vanwege de hoge energieprijzen. Maar de Nederlandse bossen worden wel ‘gesloopt’. Daders zijn reeën en herten.

Afbeelding

Het debuut van prinses Amalia op de Caribische eilanden markeert ook de 'verandering in denken'

Een grote koninklijke delegatie, voor het eerst met prinses Amalia, reist de komende twee weken door het Caribische deel van Nederland. Bovenal markeert het bezoek de omslag in het denken over het slavernijverleden.

Afbeelding

Staatssecretaris Eric van der Burg: 'Een nieuwe asielcrisis? Daar zitten we al in'

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) sprak donderdag met zijn Europese collega’s over de asielcrisis. ‘Het is lang geleden dat de regeringsleiders zich hierover hebben gebogen.’

Afbeelding

Inchecken met je bankpas: hoe werkt het en is dit het einde van de OV-chipkaart? Vier vragen

Vanaf dinsdag kunnen treinreizigers bij de NS ook inchecken met hun bankpas, creditcard of mobiele telefoon. Vanaf eind maart moet dit in het hele Nederlandse openbaar vervoer mogelijk zijn. Wat verandert er en kunnen reizigers hun OV-chipkaart nu weggooien?

Afbeelding

Woede om opgepakte klimaatactivisten. 'Ik heb m'n baas ingelicht dat ik kan worden gearresteerd'

In aanloop naar de demonstratie van zaterdag op de A12 zijn donderdag zes klimaatactivisten aangehouden. Zij worden verdacht van opruiing. Maar volgens de actiegroep willen de autoriteiten de blokkade 'de kop indrukken'.

Afbeelding

Axel en Mariëlle zijn klimaatactivist én christen: 'Ik denk niet dat mijn kinderen mijn leeftijd halen'

Ze blokkeren zaterdag de snelweg A12 in het centrum van Den Haag en hielden onlangs een gebedsviering op Schiphol. Wat drijft christelijke klimaatactivisten? Het verhaal van Axel en Mariëlle.