Tachtig procent ongedocumenteerden lijdt aan psychische problemen en krijgt te weinig hulp

Nieuws
Het overgrote deel van de ongedocumenteerden die aankloppen bij Dokters van de Wereld, heeft te kampen met ernstige psychische klachten. Acht van de tien ongedocumenteerden hebben zoveel problemen dat er sprake is van een psychische stoornis, zoals depressie of een angststoornis.
Hanke van den Broek
dinsdag 4 oktober 2022 om 15:49 aangepast 06:40
Dokters van de Wereld biedt medische en psychosociale hulp aan ongedocumenteerden. ‘Als je sociaal geïsoleerd leeft, discriminatie ervaart en geen onderdeel kan zijn van de samenleving, heeft dat invloed op je gezondheid’.
Dokters van de Wereld biedt medische en psychosociale hulp aan ongedocumenteerden. ‘Als je sociaal geïsoleerd leeft, discriminatie ervaart en geen onderdeel kan zijn van de samenleving, heeft dat invloed op je gezondheid’. beeld Arie Kievit

Amersfoort

Dat blijkt uit onderzoek van Dokters van de Wereld, een organisatie die medische hulp biedt aan ongedocumenteerden (mensen zonder geldige verblijfsvergunning). Van de mensen die de medische spreekuren van de hulporganisatie bezochten, bleek 84 procent slecht te slapen. Bijna evenveel mensen hadden last van spanning en bezorgdheid. Bijna vier van de tien ongedocumenteerden liep rond met gedachten aan de dood, 35 procent gaf aan stemmen te horen.

‘We weten dat psychotische klachten, zoals stemmen horen, vaak samenhangen met trauma’s’, vertelt Sandrine Vollebregt, de hoofdauteur van het onderzoek. ‘Dat zagen we ook bij deze groep: mensen hadden veel, en vaak heftige, trauma’s.’ 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Boegeroep op de trappen van Tivoli. 'Studieschuld is geen verantwoordelijkheid, maar pech'

Tientallen studenten woonden maandag een bijzondere rechtszaak bij: ‘De berechting van de pechstudent’. Een ludiek theaterstuk met een serieuze boodschap: het is oneerlijk dat een miljoen studenten geen basisbeurs kreeg.

Afbeelding

Prins Bernhard, redder in het watersnoodgebied waar hij soms kordaat moest optreden

In februari 1953 maakte prins Bernhard vele vluchten boven het watersnoodgebied. Hier en daar haalde hij een drenkeling van het dak of zette hij een burgemeester opzij. ‘Ik heb gedaan wat ik moest doen’, zei hij later.

Afbeelding

Op de Caribische eilanden is het de hoogste tijd om de 'misdaad tegen de menselijkheid' onder ogen te zien

Kroonprinses Amalia en haar ouders zijn op de helft van de kennismakingsreis naar de Caribische delen van het Koninkrijk. De eilanden vragen aandacht voor het koloniaal verleden. Het stilzwijgen is daarmee verbroken.

Afbeelding

Raad van State: spreidingswet is te ingewikkeld en moet worden aangepast

De spreidingswet is 'onnodig complex' en 'roept dringende vragen op' over de uitvoerbaarheid. Dat zegt de Raad van State in zijn advies over het wetsvoorstel.

Afbeelding

Reisbranche boos over ultimatum Schiphol

Reisorganisaties zijn boos dat er volgens Schiphol-topman Ruud Sondag in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer beperkingen nodig zijn voor het aantal reizigers.

Afbeelding

Baas OM verdedigt preventieve arrestaties

De hoogste baas van het Openbaar Ministerie (OM), Gerrit van der Burg, vindt dat 'protesten steeds grimmiger worden' en verdedigt in een interview met NRC de preventieve aanhoudingen van klimaatactivisten, nu ruim een week geleden.