Tachtig procent ongedocumenteerden lijdt aan psychische problemen en krijgt te weinig hulp

Nieuws
Het overgrote deel van de ongedocumenteerden die aankloppen bij Dokters van de Wereld, heeft te kampen met ernstige psychische klachten. Acht van de tien ongedocumenteerden hebben zoveel problemen dat er sprake is van een psychische stoornis, zoals depressie of een angststoornis.
Hanke van den Broek
dinsdag 4 oktober 2022 om 15:49 aangepast 5 oktober 2022 06:40
Dokters van de Wereld biedt medische en psychosociale hulp aan ongedocumenteerden. ‘Als je sociaal geïsoleerd leeft, discriminatie ervaart en geen onderdeel kan zijn van de samenleving, heeft dat invloed op je gezondheid’.
Dokters van de Wereld biedt medische en psychosociale hulp aan ongedocumenteerden. ‘Als je sociaal geïsoleerd leeft, discriminatie ervaart en geen onderdeel kan zijn van de samenleving, heeft dat invloed op je gezondheid’. beeld Arie Kievit

Amersfoort

Dat blijkt uit onderzoek van Dokters van de Wereld, een organisatie die medische hulp biedt aan ongedocumenteerden (mensen zonder geldige verblijfsvergunning). Van de mensen die de medische spreekuren van de hulporganisatie bezochten, bleek 84 procent slecht te slapen. Bijna evenveel mensen hadden last van spanning en bezorgdheid. Bijna vier van de tien ongedocumenteerden liep rond met gedachten aan de dood, 35 procent gaf aan stemmen te horen.

‘We weten dat psychotische klachten, zoals stemmen horen, vaak samenhangen met trauma’s’, vertelt Sandrine Vollebregt, de hoofdauteur van het onderzoek. ‘Dat zagen we ook bij deze groep: mensen hadden veel, en vaak heftige, trauma’s.’ 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Belasting op fruitsappen gaan omhoog, tot ongenoegen van de fruittelers

De frisdrankbelasting gaat vanaf 2024 omhoog. Dit geldt ook voor onbewerkte fruitsappen. Het kabinet wil consumenten daarmee verleiden om gezondere keuzes te maken.

Afbeelding

Steeds minder jeugdloon

In twee derde van de cao’s in Nederland is geen sprake meer van een jeugdloon waarbij jongeren minder verdienen dan hun oudere collega’s. Dat constateert vakbond FNV.

Afbeelding

Johan Bonte begon zijn eigen eerlijke kledingmerk: ‘Ik dank God voor tevreden klanten’

Na een lange zoektocht naar mooie en vooral eerlijke kleding voor mannen begon Johan Bonte zijn eigen kledingmerk. Met J54.nl probeert hij gehoor te geven aan de oproep uit Jakobus 5 vers 4. ‘De klacht van de arbeiders is onveranderd.’

Afbeelding

Schuldig wegens aansluiting: het kwaad van een groep kan elk van de leden aankleven

Met een roemrijke naam identificeren supporters zich graag; ze dragen hun clubtenue met trots. Maar ook zonder colors van de Hells Angels kun je met een outlaw-bende heulen, en veroordeeld worden voor misdrijven in groepsverband.

Afbeelding

Hoe je zonder schelden en kleineren op topniveau kunt komen: ‘Leiders moeten alert zijn’

Kun je het beste uit mensen halen zonder een angstcultuur te creëren zoals bij De Wereld Draait Door? Ja, zegt consultant en coach voor management en leiderschap Paul Donders. Hoe werkt dat?

Afbeelding

Waarom ook reformatorische christenen vatbaar zijn voor complottheorieën

Complottheorieën kunnen aantrekkelijk zijn, ook voor orthodoxe christenen. Hoe komt dat? ‘Sommigen gaan zelfs zo ver dat de overheid dé antichrist is. Dat kan een voedingsbodem zijn voor argwaan.’