Sterke stijging kankerdiagnoses niet meer te stoppen vanwege vergrijzing en leefstijl

Nieuws
Het aantal Nederlanders dat te horen krijgt dat het kanker heeft, stijgt in de komende tien jaar met bijna eenderde, zegt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). De stijging van het aantal kankergevallen is met name een gevolg van de vergrijzing.
Joram Bolle / vk
dinsdag 4 oktober 2022 om 11:06
Bij mannen en vrouwen zal met name meer huidkanker worden vastgesteld, stelt het IKNL.
Bij mannen en vrouwen zal met name meer huidkanker worden vastgesteld, stelt het IKNL. beeld anp / Remko de Waal

Hoe ouder iemand is, hoe groter de kans dat bij diegene zich kanker ontwikkelt. Aangezien het aantal oudere Nederlanders stijgt, zal ook het aantal kankergevallen toenemen, helemaal omdat Nederlanders gemiddeld steeds ouder worden. Naar verwachting is 30 procent van de bevolking in 2032 boven de 60 jaar, tegenover 26 procent in 2019. Volgens het instituut zullen in 2032 156.000 kankerdiagnoses per jaar worden gesteld.

Leefstijl is ook een bepalende factor voor het risico op kanker. Als er ergens tussen nu en 2032 kanker bij iemand wordt vastgesteld vanwege bijvoorbeeld roken, te veel blootstelling aan uv-straling of overmatig drinken, dan is dat waarschijnlijk een gevolg van gedrag dat al in het verleden heeft plaatsgevonden.

vooral meer huid..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.