‘Onderwijs houdt onvoldoende rekening met dove en slechthorende leerlingen’

Achtergrond
Dove en slechthorende kinderen krijgen in een gewone klas niet de begeleiding waar ze recht op hebben, zegt het College voor de Rechten van de Mens. Terwijl het de bedoeling is dat deze leerlingen meedraaien in het reguliere onderwijs.
Iva Venneman en Irene de Zwaan / vk
maandag 3 oktober 2022 om 04:22 aangepast 07:24
Kinderen die worden voorgelezen met behulp van gebarentolk op de Auris Dr. M. Polanoschool.
Kinderen die worden voorgelezen met behulp van gebarentolk op de Auris Dr. M. Polanoschool. beeld anp / Frank de Roo

Amsterdam

Het onderwijs houdt onvoldoende rekening met dove en slechthorende kinderen, waardoor zij vaak meermaals van school moeten wisselen. De ontwikkeling van deze leerlingen komt hierdoor ernstig in de knel. Dit concludeert het College voor de Rechten van de Mens op basis van nieuw onderzoek, dat onder meer bestaat uit achttien diepte-interviews met dove en slechthorende leerlingen (dsh-leerlingen) in het basis- en voortgezet onderwijs. Ze worden vaak onder hun niveau ingedeeld, krijgen te weinig ondersteuning of stuiten op onbegrip van docenten en medeleerlingen als ze meer tijd nodig hebben voor opdrachten en toetsen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Belasting op fruitsappen gaan omhoog, tot ongenoegen van de fruittelers

De frisdrankbelasting gaat vanaf 2024 omhoog. Dit geldt ook voor onbewerkte fruitsappen. Het kabinet wil consumenten daarmee verleiden om gezondere keuzes te maken.

Afbeelding

Steeds minder jeugdloon

In twee derde van de cao’s in Nederland is geen sprake meer van een jeugdloon waarbij jongeren minder verdienen dan hun oudere collega’s. Dat constateert vakbond FNV.

Afbeelding

Johan Bonte begon zijn eigen eerlijke kledingmerk: ‘Ik dank God voor tevreden klanten’

Na een lange zoektocht naar mooie en vooral eerlijke kleding voor mannen begon Johan Bonte zijn eigen kledingmerk. Met J54.nl probeert hij gehoor te geven aan de oproep uit Jakobus 5 vers 4. ‘De klacht van de arbeiders is onveranderd.’

Afbeelding

Schuldig wegens aansluiting: het kwaad van een groep kan elk van de leden aankleven

Met een roemrijke naam identificeren supporters zich graag; ze dragen hun clubtenue met trots. Maar ook zonder colors van de Hells Angels kun je met een outlaw-bende heulen, en veroordeeld worden voor misdrijven in groepsverband.

Afbeelding

Hoe je zonder schelden en kleineren op topniveau kunt komen: ‘Leiders moeten alert zijn’

Kun je het beste uit mensen halen zonder een angstcultuur te creëren zoals bij De Wereld Draait Door? Ja, zegt consultant en coach voor management en leiderschap Paul Donders. Hoe werkt dat?

Afbeelding

Waarom ook reformatorische christenen vatbaar zijn voor complottheorieën

Complottheorieën kunnen aantrekkelijk zijn, ook voor orthodoxe christenen. Hoe komt dat? ‘Sommigen gaan zelfs zo ver dat de overheid dé antichrist is. Dat kan een voedingsbodem zijn voor argwaan.’