De kachel mag nu toch wel aan? Nee, nog lang niet, zouden onze voorouders zeggen

Achtergrond
Nu de temperatuur daalt en de gasprijzen stijgen, vragen veel mensen zich af: wanneer zullen we de thermostaat omhoog draaien? Op die vraag bestaat een antwoord met goede historische papieren.
Willem Bouwman
zaterdag 1 oktober 2022 om 18:32 aangepast 09:41
De Nieuwmarkt in Amsterdam in de winter. Schilderij van Willem Koekkoek (1839-1895).
De Nieuwmarkt in Amsterdam in de winter. Schilderij van Willem Koekkoek (1839-1895). beeld nd
Niet te missen

De temperatuur daalt de laatste weken snel. Zondag 18 september kwam het kwik niet boven de 13,3 graden. Sinds het begin van de metingen was het op 18 september nog nooit zo koud geweest. Ondertussen stijgt de gasprijs, bij sommige leveranciers tot meer dan vier euro per kubieke meter. Draaien aan de thermostaat is geen gedachteloze beweging meer.

Straks kunnen veel huishoudens hun energierekening niet meer betalen, tenzij ze maatregelen nemen. Niet meer thuis werken maar op kantoor, waar de werkgever voor verwarming zorgt, kan een overweging zijn. De thermostaat op 16 graden zetten, is een mogelijkheid. Gasrekeningen en gasprijs zijn voortdurend trending op Twitter. Vaak gaat het over de vraag bij welke temperatuur de verwarming..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aanvoerder, fractievoorzitter, partijleider: wie beslist hoe Mirjam Bikker zich noemen mag?

Mirjam Bikker volgt Gert-Jan Segers op als - ja, als wat eigenlijk. De Tweede Kamerfractie koos haar dinsdagochtend als fractievoorzitter. Maar heeft de rest van de partij ook nog wat te zeggen over haar leiderschap?

Afbeelding

Hoge kosten dwingen Janneke Jelies om te gaan werken, in plaats van thuis te zijn. En ze is niet de enige

Wat betekent de inflatie voor eenverdieners? Janneke Jelies en Henrieke Schouten vertellen waarom zij toch weer aan het werk zijn gegaan. Is er sprake van een trend? 'De moederschapscultuur is aan het verdwijnen.'

Afbeelding

Kees van der Staaij en Sylvana Simons over tolerantie en tegenstellingen: 'Dit is voor jou serieus'

In de plenaire zaal is er vaak een tweegevecht tussen BIJ1 en de SGP, maar achter de coulissen gaat het er haast poeslief aan toe. Hoe Sylvana Simons (BIJ1) en Kees van der Staaij (SGP) meer gemeen hebben dan gedacht.

Afbeelding

Hoe er aan de IJssel een wonder geschiedde. Wat is het geheim van dit warme volkje?

De gemeente Kampen bedacht een opvallende, nieuwe manier om statushouders en Oekraïners te huisvesten: de burgers doen alles zelf en de gemeente steunt hen. Hoe kwam het wonder van Kampen tot stand?

Afbeelding

Kan ik mijn kind een toekomst op deze planeet aandoen? Een filosoof en theoloog reageren

Zou je dat nog wel doen: een kind op een wereld zetten die ernstig bedreigd wordt door klimaatverandering? Het is een vraag die steeds meer mensen, en ook christenen, bezighoudt. ‘God draagt het leven, ook het leven van je toekomstige kinderen.’

Afbeelding

Wat weten we nu écht van burn-out? ‘Hoe meer ik las, hoe minder ik ervan begreep’

‘Tien gouden tips om van je stress af te komen. Dat klinkt leuk, maar ze zijn vaak niet meer dan een schot hagel.’ Dat stelt psychiater Christiaan Vinkers. ‘De burn-outpuzzel moet beter gelegd worden.’