De kachel mag nu toch wel aan? Nee, nog lang niet, zouden onze voorouders zeggen

Achtergrond
Nu de temperatuur daalt en de gasprijzen stijgen, vragen veel mensen zich af: wanneer zullen we de thermostaat omhoog draaien? Op die vraag bestaat een antwoord met goede historische papieren.
Willem Bouwman
zaterdag 1 oktober 2022 om 18:32 aangepast 7 oktober 2022 09:41
De Nieuwmarkt in Amsterdam in de winter. Schilderij van Willem Koekkoek (1839-1895).
De Nieuwmarkt in Amsterdam in de winter. Schilderij van Willem Koekkoek (1839-1895). beeld nd

De temperatuur daalt de laatste weken snel. Zondag 18 september kwam het kwik niet boven de 13,3 graden. Sinds het begin van de metingen was het op 18 september nog nooit zo koud geweest. Ondertussen stijgt de gasprijs, bij sommige leveranciers tot meer dan vier euro per kubieke meter. Draaien aan de thermostaat is geen gedachteloze beweging meer.

Straks kunnen veel huishoudens hun energierekening niet meer betalen, tenzij ze maatregelen nemen. Niet meer thuis werken maar op kantoor, waar de werkgever voor verwarming zorgt, kan een overweging zijn. De thermostaat op 16 graden zetten, is een mogelijkheid. Gasrekeningen en gasprijs zijn voortdurend trending op Twitter. Vaak gaat het over de vraag bij welke temperatuur de verwarming..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Waarom zou je als christen stemmen op JA21 of BBB? ‘Ik ben wars van een bemoeizuchtige overheid’

Iets meer dan de helft van de christenen stemt op een niet-christelijke partij. Waar stemmen zij wél op? En waarom? Sytse de Jong van JA21 en BBB’er Koos Cromwijk vertellen.

Afbeelding

De slag om de wolf mondt steeds meer uit in een politiek getinte pr-strijd: was het wel een wolf? Of toch een hond?

De wolf is terug, maar daar is niet iedereen blij mee. Op internet doen filmpjes de ronde die volgens tegenstanders het probleem onderstrepen, maar volgens voorstanders vooral onterecht angst aanjagen.

Afbeelding

Ga je kijken naar het WK in Qatar? Twee christelijke studenten reageren. ‘Het wordt ongemakkelijk’

Honderden studenten van de CSFR dachten afgelopen week na over slavernij. Maar wat vinden zij van het aanstaande wereldkampioenschap in Qatar, waarvoor duizenden arbeidsmigranten stierven?

Afbeelding

Spijtmoeders, die toch van hun kinderen houden: ‘Gevangen in een leven dat ze niet willen’

Niet elke vrouw die kinderen krijgt, wordt gelukkig van het moederschap. Orna Donath vraagt aandacht voor deze ‘spijtmoeders’. ‘Moeders met spijt worden weggezet als egoïstische, gestoorde, beschadigde vrouwen.’

Afbeelding

De mobilisatie: Russen vluchten, verstoppen zich in huis of breken hun eigen benen

Duizenden Russen verzamelen zich in online groepen om elkaar te helpen aan hun militaire plicht te ontkomen. ‘Wij zijn normale mensen die deze oorlog ook niet willen’

Afbeelding

Als de Nutella te duur is. Zo bespreek je armoede met kinderen

Annamaria Evers groeide op in armoede, maar bij haar thuis werd daar niet over gesproken. ‘Dat heb ik als een last ervaren. Want als kind merkte ik heus wel dat er iets aan de hand was.’