Schouten doet oproep aan lokale bestuurders: span je maximaal in voor asielplekken

Nieuws
Nog steeds komen niet alle gemeenten de afspraken over de opvang van asielzoekers na. Lokale bestuurders moeten zich hiervoor maximaal inspannen.
Gerard Beverdam
zaterdag 1 oktober 2022 om 15:08 aangepast 17:35
Vicepremier Carola Schouten zegt dat nog steeds niet alle gemeenten de afspraken over de opvang van asielzoekers nakomen.
Vicepremier Carola Schouten zegt dat nog steeds niet alle gemeenten de afspraken over de opvang van asielzoekers nakomen. beeld anp / Lex van Lieshout

Ede

Die oproep deed ChristenUnie-vicepremier Carola Schouten zaterdagmiddag op een ingelast ChristenUnie-congres in Ede. Ze zei dat kabinetsleden veel overleg voeren met gemeenten, en aan de telefoon hangen om opvang te regelen. ‘Maar het is heel moeizaam om plekken te realiseren. Ik weet dat hier ook lokale bestuurders in de zaal zitten. Laat ik één oproep doen: doe lokaal het maximale om je aan de afspraken te houden. Want de afspraken zijn gemaakt, maar worden nog niet overal nagekomen. Blijf dat gesprek voeren op lokaal niveau.’

De ChristenUnie houdt een bijzonder congres dat door kritische leden, die bezorgd zijn over de asieldeal in de regeringscoalitie, is afgedwongen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Boegeroep op de trappen van Tivoli. 'Studieschuld is geen verantwoordelijkheid, maar pech'

Tientallen studenten woonden maandag een bijzondere rechtszaak bij: ‘De berechting van de pechstudent’. Een ludiek theaterstuk met een serieuze boodschap: het is oneerlijk dat een miljoen studenten geen basisbeurs kreeg.

Afbeelding

Prins Bernhard, redder in het watersnoodgebied waar hij soms kordaat moest optreden

In februari 1953 maakte prins Bernhard vele vluchten boven het watersnoodgebied. Hier en daar haalde hij een drenkeling van het dak of zette hij een burgemeester opzij. ‘Ik heb gedaan wat ik moest doen’, zei hij later.

Afbeelding

Op de Caribische eilanden is het de hoogste tijd om de 'misdaad tegen de menselijkheid' onder ogen te zien

Kroonprinses Amalia en haar ouders zijn op de helft van de kennismakingsreis naar de Caribische delen van het Koninkrijk. De eilanden vragen aandacht voor het koloniaal verleden. Het stilzwijgen is daarmee verbroken.

Afbeelding

Raad van State: spreidingswet is te ingewikkeld en moet worden aangepast

De spreidingswet is 'onnodig complex' en 'roept dringende vragen op' over de uitvoerbaarheid. Dat zegt de Raad van State in zijn advies over het wetsvoorstel.

Afbeelding

Reisbranche boos over ultimatum Schiphol

Reisorganisaties zijn boos dat er volgens Schiphol-topman Ruud Sondag in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer beperkingen nodig zijn voor het aantal reizigers.

Afbeelding

Baas OM verdedigt preventieve arrestaties

De hoogste baas van het Openbaar Ministerie (OM), Gerrit van der Burg, vindt dat 'protesten steeds grimmiger worden' en verdedigt in een interview met NRC de preventieve aanhoudingen van klimaatactivisten, nu ruim een week geleden.