Aida Belay onderging een clitoris-hersteloperatie: ‘Eindelijk kon ik beslissen over mijn eigen lijf’

Achtergrond
De Nederlands-Ethiopische Aida Belay werd als baby genitaal verminkt. Ze heeft het gevoel dat ze de regie over haar eigen lijf heeft teruggepakt met een hersteloperatie. ‘Eindelijk kon ik zelf beslissen over mijn lijf. Het is mijn manier van wraak te nemen op alle mensen die mij hebben beschadigd.’
Annegina Randewijk
zaterdag 1 oktober 2022 om 04:24 aangepast 17:34
Scheermesjes die worden gebruikt bij vrouwelijke genitale verminking.
Scheermesjes die worden gebruikt bij vrouwelijke genitale verminking. beeld terre des hommes

Den Bosch

Het blijft pijnlijk om over te praten voor Aida Belay (46). Ze slikt regelmatig haar emotie weg als ze vertelt over hoe zij als baby genitaal werd verminkt in haar thuisland Ethiopië. Maar ook hoe zij als vijftienjarige vluchteling meermaals werd verkracht. ‘Uiteindelijk gaat het over dat vrouwen geen stem hebben. Als vrouwen mogen wij niet praten over seks of zelfs maar zeggen: ik hou van jou. Nee, dan ben je een hoer. Alles is taboe’, vertelt Belay. Ze heeft geen begrip voor de culturele gebruiken die vrouwen klein houden. ‘Als vrouw mag je niets willen, niets voelen. Maar ook nergens over praten. Dit breekt vrouwen op.’ 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Iedereen ontdooit hier’: kinderen met psychische klachten worden behandeld in een knusse bus

Elke maandag verruilen kinderpsychiater Corine van Vliet en speltherapeut Clarie Dekker hun behandelkamers voor een gezellige bus. ‘Zonder de bus, had deze jongen geen behandeling gehad.’

Afbeelding

Hoe Zwarte Piet zijn kleur verloor: langzaam maar zeker verdween de schmink

Dit weekend viert Nederland weer Sinterklaas. Inmiddels gebeurt dit grotendeels zonder Zwarte Piet, want het hulpje van de Sint werd de afgelopen twaalf jaar langzaam maar zeker ontdaan van zijn zwarte schmink.

Afbeelding

Verzetsmensen waren ook queer, van kleur en soms aan de drugs, toont vernieuwd Verzetsmuseum

De leidraad van het vernieuwde Verzetsmuseum is dat ‘het’ verzet was niet zo duidelijk afgebakend als vaak is aangenomen. Daarom wordt het oude hokjesdenken rond verzetsdaden volledig losgelaten, zegt het museum.

Afbeelding

Nationale Ombudsman: verduurzamen huis vaak niet haalbaar door laag inkomen

Het lukt mensen met een laag inkomen niet om hun huis te verduurzamen. De energiehulp van de overheid die ze hard nodig hebben, bereikt veelal rijke huishoudens die zichzelf al kunnen redden, zegt de Nationale Ombudsman.

Afbeelding

Verenigde Staten maken zich op voor WK in eigen land, hoge verwachtingen voor ‘De Gouden Generatie’

Vandaag neemt Nederland het op tegen de Verenigde Staten in de achtste finale van het WK Voetbal. Louis van Gaal sprak lovend over de tegenstander en diens visie. Wat kan het Nederlands elftal verwachten?

Afbeelding

Treinreizigers op een station. Het kabinet maakt 7,5 miljard euro vrij voor investeringen in infrastructuur, die vooral naar het spoor gaan. Het grootste gedeelte van dit geld komt terecht in de Randstad en Noord-Brabant.