Zijn paardenmarkten nog van deze tijd? ‘Zolang veulens worden geboren, zal er handel zijn’

Achtergrond
Na het verloten van een pony deze maand op een paardenmarkt in Denekamp zwelt de kritiek op deze boerentraditie weer aan. In het Overijsselse Heeten moeten ze daar weinig van weten. ‘Dierenleed? Ik zie niks.’
Pieter Hotse Smit / vk
vrijdag 30 september 2022 om 19:48
Handjeklap in de ochtendschemering, afgelopen woensdag op de pony- en paardenmarkt in Heeten.
Handjeklap in de ochtendschemering, afgelopen woensdag op de pony- en paardenmarkt in Heeten. beeld Marcel van den Bergh

Heeten

Als over het Dorpsplein een ezel zittend op zijn kont over straat wordt getrokken, komt Wim Breemhaar aangesneld vanaf het terras. ‘Houd het netjes’, zegt hij tegen de jonge veehandelaar Thijs Tutert (22), die tussen zijn vingers een strakgespannen touw klemt. Aan het andere eind zit de dwarse ezel, met achter hem nog twee mannen die hem in beweging proberen te krijgen. ‘Ga niet schoppen en slaan. Voor het welzijn van het dier, maar ook voor het voortbestaan van de markt.’

Het is nog donker als woensdagochtend om halfzes het eerste onderhandelen met handjeklap vanaf de laadklep van veewagens te horen is in de motregen. Veulens, geconfronteerd met een onbekende omgeving, schieten op de gladde weg alle kanten op. Hun hoefgetrappel en ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vanaf zondag rijden weer treinen tussen Lelystad en Dronten

De NS laat vanaf zondag weer treinen rijden tussen Lelystad en Dronten. Sinds begin september was er geen treinverkeer mogelijk op het traject door schade die ontstond na een stroomstoring.

Afbeelding

Staatssecretaris Van der Burg: ‘Beperkingen nareizigers blijven nog geldig’

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) houdt vast aan de nareisbeperking voor familieleden van erkende vluchtelingen, waartoe het kabinet eind augustus heeft besloten.

Afbeelding

Discussies in het studentenhuis van Julia: ‘Moeten we bezuinigen op alcohol?’

De verwarming moet nu echt aan in huize Akapella. Maar het is een spannende gok. Want niemand weet hoe hoog het energieverbruik is, en dus straks de rekening. Hoe gaat het nu in het studentenhuis van Julia?

Afbeelding

Wat weten we nu écht van burn-out? ‘Hoe meer ik las, hoe minder ik ervan begreep’

‘Tien gouden tips om van je stress af te komen. Dat klinkt leuk, maar ze zijn vaak niet meer dan een schot hagel.’ Dat stelt psychiater Christiaan Vinkers. ‘De burn-outpuzzel moet beter gelegd worden.’

Afbeelding

Het gaat snel weer mis met daders seksuele uitbuiting. Rapporteur verontrust over gebrek aan juiste hulp

Van de daders van binnenlandse seksuele uitbuiting gaat ruim een derde binnen twee jaar opnieuw de fout in. Het ontbreekt hen aan goede hulp, concludeert nationaal rapporteur Conny Rijken.

Afbeelding

Centra blij met advies spreiding kinderhartchirurgie

De universitair medische centra die volgens het kabinet zouden moeten stoppen met operaties aan de harten van kinderen zijn positief over de analyse die de Nederlandse Zorgautoriteit van die plannen maakte.