Directeur VluchtelingenWerk: ‘De asieldeal overschrijdt echt alle grenzen van rechtvaardigheid’

Interview
Dat asielzoekers in dit land op straat slapen? Onbegrijpelijk, vindt Frank Candel. Volgens de voorzitter van VluchtelingenWerk Nederland overtreedt Nederland aan alle kanten de wet: met de asielopvang, maar ook in de asieldeal. ‘Als je het recht nutteloos verklaart, wat blijft dan nog over?’
Hanke van den Broek
zaterdag 1 oktober 2022 om 02:32 aangepast 09:41
Frank Candel, directeur VluchtelingeWerk.
Frank Candel, directeur VluchtelingeWerk. beeld Jeroen Jumelet

Hij is wel wat gewend, zegt Frank Candel. Jarenlang werkte hij voor de overheid en in de jeugdzorg, dus hij weet wat voor struikelblokken een bestuurder kan tegenkomen. Maar dat hij deze zomer eten zou uitdelen aan honderden verwaarloosde asielzoekers in Ter Apel, dat had hij niet verwacht. Negen maanden geleden begon hij als bestuursvoorzitter van VluchtelingenWerk Nederland. 

Het was het begin van een jaar waarin de asielopvang volledig ontspoorde, met op het dieptepunt in augustus zevenhonderd asielzoekers die bij het aanmeldcentrum in Ter Apel dag en nacht moesten buiten blijven – zonder voldoende eten en drinken, matrassen en dekens.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Veel verschillen, maar PvdA en JA21 zijn het in Drenthe ook vaak eens: 'Die Nedersaksenlijn komt er'

Over de wolf, het asielbeleid en duurzaamheid zijn de PvdA en JA21 in Drenthe het niet eens. Maar over veel andere, praktische thema's wel: zoals over de 'Nedersakenlijn', die Oost-Drenthe verder moet ontsluiten.

Afbeelding

Boegeroep op de trappen van Tivoli. 'Studieschuld is geen verantwoordelijkheid, maar pech'

Tientallen studenten woonden maandag een bijzondere rechtszaak bij: ‘De berechting van de pechstudent’. Een ludiek theaterstuk met een serieuze boodschap: het is oneerlijk dat een miljoen studenten geen basisbeurs kreeg.

Afbeelding

Deze katholieke stichting zit achter de omstreden petitie tegen schrijver Pim Lammers

De mannen van de conservatief-katholieke stichting Civitas Christiana gaan hartstochtelijk de strijd aan met abortus, asielbeleid en klimaatactivisme. ‘Dat linkse mensen ons zo haten zien wij als een goed teken.’

Afbeelding

Prins Bernhard, redder in het watersnoodgebied waar hij soms kordaat moest optreden

In februari 1953 maakte prins Bernhard vele vluchten boven het watersnoodgebied. Hier en daar haalde hij een drenkeling van het dak of zette hij een burgemeester opzij. ‘Ik heb gedaan wat ik moest doen’, zei hij later.

Afbeelding

Op de Caribische eilanden is het de hoogste tijd om de 'misdaad tegen de menselijkheid' onder ogen te zien

Kroonprinses Amalia en haar ouders zijn op de helft van de kennismakingsreis naar de Caribische delen van het Koninkrijk. De eilanden vragen aandacht voor het koloniaal verleden. Het stilzwijgen is daarmee verbroken.

Afbeelding

Raad van State: spreidingswet is te ingewikkeld en moet worden aangepast

De spreidingswet is 'onnodig complex' en 'roept dringende vragen op' over de uitvoerbaarheid. Dat zegt de Raad van State in zijn advies over het wetsvoorstel.