Onderzoek UvA: Er is een probleem met de gezondheid van Molukkers

Nieuws
Molukkers in Nederland zijn een stuk ongezonder dan Nederlanders zonder migratieachtergrond. Daardoor sterven zij eerder. Dat geldt voor de generatie Molukkers die in de jaren vijftig aankwam, maar ook voor de jongeren, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA).
Berendien Tetelepta
donderdag 29 september 2022 om 14:17 aangepast 15:00
Adee Bodewes deed onderzoek naar gezondheid van Molukkers.
Adee Bodewes deed onderzoek naar gezondheid van Molukkers. beeld Hielco Kuipers fotografie Leiden

De eerste generatie Molukkers, die in 1951 in Nederland aankwam, heeft een sterftecijfer dat 55 procent hoger is ten opzichte van Nederlanders zonder migratie-achtergrond. In de generaties daarna werd dat percentage lager. Opvallend is echter dat de tweede en derde generatie blijven ‘hangen’ op hetzelfde sterftecijfer, dat nog steeds zo’n 15 procent hoger is ten opzichte van Nederlanders zonder migratie-achtergrond. Een sterftecijfer wordt berekend door te kijken hoeveel mensen in een bepaalde groep per jaar overlijden. Als je een groep van duizend Molukkers neemt, en eenzelfde groep van duizend Nederlanders, zijn er in die Molukse groep gemiddeld genomen 34 procent meer sterfgevallen in een jaar. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Ambachtelijk werk heeft een imagoprobleem dat de overheid en de media te weinig aanpakken’

Vrouwen met een technisch, ambachtelijk beroep kom je minder vaak tegen dan mannen. Dat is jammer, vindt fotograaf Otto Kalkhoven (57). Hij zocht deze vrouwen op en legde ze vast in hun werkplaats.

Afbeelding

Verpleegkundigen die ín het verpleeghuis wonen: ‘Bij woonstichtingen kom ik nergens voor in aanmerking’

Aan betaalbare woningen en verplegingspersoneel is een tekort. Ouderenzorgorganisatie Warande wil in Zeist die problemen oplossen met een goedkope kamer voor verpleegkundigen, in het verpleeghuis.

Afbeelding

De SGP heeft schijt aan de schepping, zegt Johan Vollenbroek. ‘Blind voor de natuur’

Milieuactivist Johan Vollenbroek heeft haast, want hij heeft een missie: de wereld leefbaar achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen. ‘Het gaat mij om het herstel van de natuur en een gezond leefklimaat.’

Afbeelding

door het plezier van onze kinderen tijdens een fotoshoot. Foto: Erica van Leeuwen

Afbeelding

CHE en Driestar gaan samen met middelbare scholen docenten opleiden

In 2030 moet iedereen die docent wil worden het vak voor een groot deel op die school zelf leren. Twee christelijke hogescholen gaan daarom nu al met tien scholen samenwerken bij het opleiden van docenten.

Afbeelding

‘Het is niet normaal dat je als vrouwelijke journalist wordt bedreigd’

Acht op de tien vrouwelijke journalisten hebben wel eens te maken gehad met bedreiging, agressie of intimidatie. ‘Dit mogen we nooit als normaal gaan zien.’