Onderzoek UvA: Er is een probleem met de gezondheid van Molukkers

Nieuws
Molukkers in Nederland zijn een stuk ongezonder dan Nederlanders zonder migratieachtergrond. Daardoor sterven zij eerder. Dat geldt voor de generatie Molukkers die in de jaren vijftig aankwam, maar ook voor de jongeren, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA).
Berendien Tetelepta
donderdag 29 september 2022 om 14:17 aangepast 15:00
Adee Bodewes deed onderzoek naar gezondheid van Molukkers.
Adee Bodewes deed onderzoek naar gezondheid van Molukkers. beeld Hielco Kuipers fotografie Leiden

De eerste generatie Molukkers, die in 1951 in Nederland aankwam, heeft een sterftecijfer dat 55 procent hoger is ten opzichte van Nederlanders zonder migratie-achtergrond. In de generaties daarna werd dat percentage lager. Opvallend is echter dat de tweede en derde generatie blijven ‘hangen’ op hetzelfde sterftecijfer, dat nog steeds zo’n 15 procent hoger is ten opzichte van Nederlanders zonder migratie-achtergrond. Een sterftecijfer wordt berekend door te kijken hoeveel mensen in een bepaalde groep per jaar overlijden. Als je een groep van duizend Molukkers neemt, en eenzelfde groep van duizend Nederlanders, zijn er in die Molukse groep gemiddeld genomen 34 procent meer sterfgevallen in een jaar. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Verzetsmensen waren ook queer, van kleur en soms aan de drugs, toont vernieuwd Verzetsmuseum

De leidraad van het vernieuwde Verzetsmuseum is dat ‘het’ verzet was niet zo duidelijk afgebakend als vaak is aangenomen. Daarom wordt het oude hokjesdenken rond verzetsdaden volledig losgelaten, zegt het museum.

Afbeelding

Nationale Ombudsman: verduurzamen huis vaak niet haalbaar door laag inkomen

Het lukt mensen met een laag inkomen niet om hun huis te verduurzamen. De energiehulp van de overheid die ze hard nodig hebben, bereikt veelal rijke huishoudens die zichzelf al kunnen redden, zegt de Nationale Ombudsman.

Afbeelding

Verenigde Staten maken zich op voor WK in eigen land, hoge verwachtingen voor ‘De Gouden Generatie’

Vandaag neemt Nederland het op tegen de Verenigde Staten in de achtste finale van het WK Voetbal. Louis van Gaal sprak lovend over de tegenstander en diens visie. Wat kan het Nederlands elftal verwachten?

Afbeelding

Treinreizigers op een station. Het kabinet maakt 7,5 miljard euro vrij voor investeringen in infrastructuur, die vooral naar het spoor gaan. Het grootste gedeelte van dit geld komt terecht in de Randstad en Noord-Brabant.

Afbeelding

Pepernoten op z’n Italiaans, van Sarena

Verwarm de oven voor op 190°C. Maal de amandelen samen met de poedersuiker in de keukenmachine fijn. Voeg de eiwitten en het bittere-amandelextract toe en pulseer kort tot een glad mengsel.

Afbeelding

‘Ambachtelijk werk heeft een imagoprobleem dat de overheid en de media te weinig aanpakken’

Vrouwen met een technisch, ambachtelijk beroep kom je minder vaak tegen dan mannen. Dat is jammer, vindt fotograaf Otto Kalkhoven (57). Hij zocht deze vrouwen op en legde ze vast in hun werkplaats.