Onderzoek UvA: Er is een probleem met de gezondheid van Molukkers

Nieuws
Molukkers in Nederland zijn een stuk ongezonder dan Nederlanders zonder migratieachtergrond. Daardoor sterven zij eerder. Dat geldt voor de generatie Molukkers die in de jaren vijftig aankwam, maar ook voor de jongeren, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA).
Berendien Tetelepta
donderdag 29 september 2022 om 14:17 aangepast 15:00
Adee Bodewes deed onderzoek naar gezondheid van Molukkers.
Adee Bodewes deed onderzoek naar gezondheid van Molukkers. beeld Hielco Kuipers fotografie Leiden

De eerste generatie Molukkers, die in 1951 in Nederland aankwam, heeft een sterftecijfer dat 55 procent hoger is ten opzichte van Nederlanders zonder migratie-achtergrond. In de generaties daarna werd dat percentage lager. Opvallend is echter dat de tweede en derde generatie blijven ‘hangen’ op hetzelfde sterftecijfer, dat nog steeds zo’n 15 procent hoger is ten opzichte van Nederlanders zonder migratie-achtergrond. Een sterftecijfer wordt berekend door te kijken hoeveel mensen in een bepaalde groep per jaar overlijden. Als je een groep van duizend Molukkers neemt, en eenzelfde groep van duizend Nederlanders, zijn er in die Molukse groep gemiddeld genomen 34 procent meer sterfgevallen in een jaar. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.