Waarom jonge tieners mogelijk sneller voor een abortus kozen

Achtergrond
Het aantal abortussen onder meisjes jonger dan 15 jaar verdubbelde bijna afgelopen jaar van 58 tot 101. Fors meer dan in 2015-2020, toen het gemiddelde 65 was. Gebrek aan goede seksuele voorlichting op school tijdens de coronaperiode kan een oorzaak voor de stijging zijn, of mogelijke toename van seksueel misbruik, zegt kenniscentrum Rutgers.
Hans-Lukas Zuurman
woensdag 28 september 2022 om 21:56 aangepast 29 september 2022 06:42
Leerlingen van een middelbare school volgen een les seksuele vorming.
Leerlingen van een middelbare school volgen een les seksuele vorming. beeld anp / Marco de Swart

Amersfoort

Het viel op in de jaarrapportage van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd deze week. Het aantal tieners van 15 jaar en jonger dat voor abortus koos, verdubbelde vorig jaar bijna. Het ging om 101 gevallen, een jaar eerder waren dat er nog 58. In de periode 2015-2020 was het aantal vrij stabiel met gemiddeld 65. De stijging bij deze jonge tieners valt extra op, omdat het totale aantal zwangerschapsafbrekingen onder álle tieners al jaren daalt: van 3079 in 2015 tot 2383 vorig jaar. 

Stichting FIOM, gespecialiseerd in ongewenste zwangerschap, vindt het te vroeg om van een trend te spreken. ‘We zullen de cijfers over 2022 moeten afwachten om te zien of het niet een eenmalige verhoging betreft’, zegt FIOM-woordvoerder Eline Dalmijn. ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Belasting op fruitsappen gaan omhoog, tot ongenoegen van de fruittelers

De frisdrankbelasting gaat vanaf 2024 omhoog. Dit geldt ook voor onbewerkte fruitsappen. Het kabinet wil consumenten daarmee verleiden om gezondere keuzes te maken.

Afbeelding

Steeds minder jeugdloon

In twee derde van de cao’s in Nederland is geen sprake meer van een jeugdloon waarbij jongeren minder verdienen dan hun oudere collega’s. Dat constateert vakbond FNV.

Afbeelding

Johan Bonte begon zijn eigen eerlijke kledingmerk: ‘Ik dank God voor tevreden klanten’

Na een lange zoektocht naar mooie en vooral eerlijke kleding voor mannen begon Johan Bonte zijn eigen kledingmerk. Met J54.nl probeert hij gehoor te geven aan de oproep uit Jakobus 5 vers 4. ‘De klacht van de arbeiders is onveranderd.’

Afbeelding

Schuldig wegens aansluiting: het kwaad van een groep kan elk van de leden aankleven

Met een roemrijke naam identificeren supporters zich graag; ze dragen hun clubtenue met trots. Maar ook zonder colors van de Hells Angels kun je met een outlaw-bende heulen, en veroordeeld worden voor misdrijven in groepsverband.

Afbeelding

Hoe je zonder schelden en kleineren op topniveau kunt komen: ‘Leiders moeten alert zijn’

Kun je het beste uit mensen halen zonder een angstcultuur te creëren zoals bij De Wereld Draait Door? Ja, zegt consultant en coach voor management en leiderschap Paul Donders. Hoe werkt dat?

Afbeelding

Waarom ook reformatorische christenen vatbaar zijn voor complottheorieën

Complottheorieën kunnen aantrekkelijk zijn, ook voor orthodoxe christenen. Hoe komt dat? ‘Sommigen gaan zelfs zo ver dat de overheid dé antichrist is. Dat kan een voedingsbodem zijn voor argwaan.’