Adviesraad Migratie: haal zorgpersoneel van buiten de Europese Unie

Nieuws
Nederland moet arbeidsmigranten van buiten de Europese Unie inzetten om de huidige en toekomstige tekorten in de langdurige zorg te ondervangen. Nederland moet daarover afspraken maken met andere landen. Dat adviseert de Adviesraad Migratie (ACVZ) in een nieuw rapport.
Hanke van den Broek
woensdag 28 september 2022 om 21:22
Nederland moet onderzoeken welke landen openstaan voor een ‘zorgpartnerschap’, vindt de Adviesraad Migratie.
Nederland moet onderzoeken welke landen openstaan voor een ‘zorgpartnerschap’, vindt de Adviesraad Migratie. beeld anp / Luuk van der Lee

Het gebrek aan arbeidskrachten in de langdurige zorg is groot en zal naar verwachting de komende jaren toenemen, signaleert de adviesraad. Nu is er al een tekort van 35.000 mensen, en als het beleid niet verandert, zal dat oplopen naar meer dan 85.000 in 2031. Daarom stelt het adviesorgaan voor dat het kabinet meer arbeidsmigranten van buiten de EU naar Nederland haalt. Daarbij gaat het met name om mensen in verzorgende beroepen, zoals in de thuiszorg of verpleging, vanaf mbo-3 niveau.

‘Wij denken dat de overheid het initiatief naar zich moet toetrekken en meer arbeidsmigratiebeleid moet ontwikkelen, want nu is de overheid op dat terrein vrij onzichtbaar’, zegt Monique Kremer, voorzitter van de Adviesraad Migratie. Dit beleid mo..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Belasting op fruitsappen gaan omhoog, tot ongenoegen van de fruittelers

De frisdrankbelasting gaat vanaf 2024 omhoog. Dit geldt ook voor onbewerkte fruitsappen. Het kabinet wil consumenten daarmee verleiden om gezondere keuzes te maken.

Afbeelding

Steeds minder jeugdloon

In twee derde van de cao’s in Nederland is geen sprake meer van een jeugdloon waarbij jongeren minder verdienen dan hun oudere collega’s. Dat constateert vakbond FNV.

Afbeelding

Johan Bonte begon zijn eigen eerlijke kledingmerk: ‘Ik dank God voor tevreden klanten’

Na een lange zoektocht naar mooie en vooral eerlijke kleding voor mannen begon Johan Bonte zijn eigen kledingmerk. Met J54.nl probeert hij gehoor te geven aan de oproep uit Jakobus 5 vers 4. ‘De klacht van de arbeiders is onveranderd.’

Afbeelding

Schuldig wegens aansluiting: het kwaad van een groep kan elk van de leden aankleven

Met een roemrijke naam identificeren supporters zich graag; ze dragen hun clubtenue met trots. Maar ook zonder colors van de Hells Angels kun je met een outlaw-bende heulen, en veroordeeld worden voor misdrijven in groepsverband.

Afbeelding

Hoe je zonder schelden en kleineren op topniveau kunt komen: ‘Leiders moeten alert zijn’

Kun je het beste uit mensen halen zonder een angstcultuur te creëren zoals bij De Wereld Draait Door? Ja, zegt consultant en coach voor management en leiderschap Paul Donders. Hoe werkt dat?

Afbeelding

Waarom ook reformatorische christenen vatbaar zijn voor complottheorieën

Complottheorieën kunnen aantrekkelijk zijn, ook voor orthodoxe christenen. Hoe komt dat? ‘Sommigen gaan zelfs zo ver dat de overheid dé antichrist is. Dat kan een voedingsbodem zijn voor argwaan.’