Shell negeert klimaatvonnis en blijft meer gas en olie oppompen

Nieuws
Shell blijft nieuwe olie- en aardgasvelden aanboren, terwijl de rechter vorig jaar mei heeft uitgesproken dat het bedrijf de uitstoot van zijn broeikasgassen in lijn moet brengen met het internationale KIimaatakkoord van Parijs.
Petra Noordhuis
vrijdag 30 september 2022 om 00:01 aangepast 11:39
Ook in Nederland wil Shell nieuwe aardgasvelden aanboren, onder andere op de Wadden bij het Friese dorp Ternaard.
Ook in Nederland wil Shell nieuwe aardgasvelden aanboren, onder andere op de Wadden bij het Friese dorp Ternaard. beeld anp /Kees van de Veen

Dit blijkt uit onderzoek dat de Amerikaanse milieuorganisatie Oil Change International heeft verricht in samenwerking met Milieudefensie.

Shell heeft sinds de uitspraak van de rechter investeringen in tien nieuwe velden definitief toegewezen; in Maleisië (drie velden), de Verenigde Staten (twee) en in het Verenigd Koninkrijk, Australië, Argentinië, Noorwegen en Brazilië. De olie en het aardgas in deze tien nieuwe velden leidt, eenmaal verbrand, tot 325 miljoen ton CO2-uitstoot, volgens Oil Change International en Milieudefensie. Daarnaast zijn de meer dan 750 onaangeboorde olie- en aardgasvelden waar Shell (deels) eigenaar van is, goed voor 4,3 miljard ton extra CO2; dertig keer meer uitstoot dan heel Ned..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Help, mijn kind heeft overgewicht. Vijf tips van een kinderdiëtist. 'Een afslankdieet helpt niet'

Wat doe je als een kind om de haverklap om snoep vraagt of de hele dag binnen achter een schermpje zit? Vijf tips van een kinderdiëtist om overgewicht bij kinderen tegen te gaan.

Afbeelding

Wat als je ongeneeslijk ziek bent en het einde nadert? 'Ik merk dat sommige huisartsen euthanasie-moe zijn'

Wat is goede zorg voor een ongeneeslijk zieke? Hoe is het voor huisartsen om euthanasie uit te voeren? Zorg-ethicus Stef Groenewoud denkt erover na. 'Absurd dat we zo weinig registreren hoe het levenseinde verloopt.'

Afbeelding

Vrouwen en mannen worden ongelijk behandeld. Maar niet alle Nederlanders zien dit als probleem

Negen van de tien Nederlanders zien dat mannen en vrouwen ongelijk worden behandeld, maar slechts één derde van hen ziet die scheefgroei als serieus probleem.

Afbeelding

Met de VVD het bos in: 'Prachtig toch? En hier valt nog geld mee te verdienen ook'

De VVD heeft zich lang verzet, maar onder druk van rechterlijke uitspraken zien de liberalen nu ook de noodzaak in van natuurbehoud. ‘Ik wil vooral vooruit kijken.’

Afbeelding

Last van klimaatangst? Met deze tips blijf je mentaal gezond. 'Iets doen helpt, hoe klein ook'

De klimaatcrisis is een wereldwijd probleem, waar je weinig invloed op hebt. Een sterk recept voor angstige en zelfs depressieve gevoelens, weten klimaatpsychologen. Zes tips om mentaal gezond te blijven.

Afbeelding

Bij spouwmuurisolatie worden vleermuizen vergeten. 'Wij zijn als mensen verantwoordelijk voor hen'

De Nederlandse overheid wil dat in 2030 ruim twee miljoen oudere huizen extra worden geïsoleerd door de spouwmuren vol te spuiten met isolatieschuim of -parels. Vleermuizen zijn daar de dupe van.