Shell negeert klimaatvonnis en blijft meer gas en olie oppompen

Nieuws
Shell blijft nieuwe olie- en aardgasvelden aanboren, terwijl de rechter vorig jaar mei heeft uitgesproken dat het bedrijf de uitstoot van zijn broeikasgassen in lijn moet brengen met het internationale KIimaatakkoord van Parijs.
Petra Noordhuis
vrijdag 30 september 2022 om 00:01 aangepast 11:39
Ook in Nederland wil Shell nieuwe aardgasvelden aanboren, onder andere op de Wadden bij het Friese dorp Ternaard.
Ook in Nederland wil Shell nieuwe aardgasvelden aanboren, onder andere op de Wadden bij het Friese dorp Ternaard. beeld anp /Kees van de Veen

Dit blijkt uit onderzoek dat de Amerikaanse milieuorganisatie Oil Change International heeft verricht in samenwerking met Milieudefensie.

Shell heeft sinds de uitspraak van de rechter investeringen in tien nieuwe velden definitief toegewezen; in Maleisië (drie velden), de Verenigde Staten (twee) en in het Verenigd Koninkrijk, Australië, Argentinië, Noorwegen en Brazilië. De olie en het aardgas in deze tien nieuwe velden leidt, eenmaal verbrand, tot 325 miljoen ton CO2-uitstoot, volgens Oil Change International en Milieudefensie. Daarnaast zijn de meer dan 750 onaangeboorde olie- en aardgasvelden waar Shell (deels) eigenaar van is, goed voor 4,3 miljard ton extra CO2; dertig keer meer uitstoot dan heel Ned..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Jongeren wandelden zich suf tijdens corona. Maar hoe blij worden ze nu nog van de geur van nat gras?

Ontspannen luisteren naar kwetterende vogels en de geur van nat gras opsnuiven tijdens een wandeling. Tijdens de coronapandemie ontdekte Nederland massaal het wandelen, ook jongeren tot 30 jaar. Bleef hun enthousiasme?

Afbeelding

Het aantal mensen met schurft neemt hard toe. ‘Ik wilde mijn vel er wel af scheuren’

Het aantal (jonge) patiënten met schurft steeg in de afgelopen maand tot recordhoogte. De huidziekte vormt een hardnekkig probleem, maar niet alle artsen zijn er bekend mee. Dat maakt opsporing in een vroeg stadium lastig.

Afbeelding

Zwembaden zijn gered met noodfonds: ‘Kaartje kost eigenlijk 20 tot 25 euro’

Niets wijst erop dat er zwembaden zijn die binnenkort de deuren moeten sluiten vanwege de hoge energieprijzen. Ze staan nog wel voor de uitdaging om te verduurzamen om ook op lange termijn open te kunnen blijven.

Afbeelding

Unicef waarschuwt: Vluchtelingenkinderen krijgen geen onderwijs, terwijl ze er wel recht op hebben

Mogelijk honderden vluchtelingenkinderen in de crisisopvang in Nederland volgen geen onderwijs, waarschuwt Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties. ‘Dit is schadelijk voor kinderen.’

Afbeelding

Hoe kun je voorkomen dat je overspannen raakt? Vijf vragen aan Michelle van Dusseldorp

Steeds meer mensen melden zich ziek op hun werk omdat ze overspannen zijn. Hoe kan het dat overspannenheid zo vaak voorkomt en wat kun je doen om het te voorkomen? ‘Je werkt om te kunnen spelen.’

Afbeelding

In gesprek met je tienerdochter: ‘Mam, je legt de lat zo hoog. Mag ik eigenlijk wel fouten maken?’

Hoe ga je als moeder het gesprek aan met je tienerdochter? Eline de Boo (50) en haar dochter Julie (16) hielden een logboek bij met vragen en antwoorden. ‘De onzekerheid van Julie. Daar begrijp ik niks van.’