Sabotage van gaspijplijnen toont kwetsbaarheid energievoorziening: ‘Dit is een nieuwe wake-up call’

Nieuws
De lekkages in de gaspijpleidingen van Nordstream 1 en 2 tonen aan hoe kwetsbaar de Europese energievoorziening is. ‘Als ook de aanvoer van Noors gas wegvalt, zou dat catastrofale gevolgen hebben’ stelt energiedeskundige Jilles van den Beukel.
Gershon Osnabrugge
woensdag 28 september 2022 om 14:55
Een Deense F-16 maakte een foto van een van de gaslekken, ter hoogte van het Deense Bornholm.
Een Deense F-16 maakte een foto van een van de gaslekken, ter hoogte van het Deense Bornholm. beeld Epa/danish Defence Command / Handout Handout Editorial use Only/no Sales

Door explosies op de zeebodem bij Denemarken zijn er lekken ontstaan in de twee Nordstream-gaspijpleidingen, die van Rusland naar het Duitse Greifswald leiden. De lekkages hebben geen direct gevolg voor de Europese energietoevoer, de leidingen zijn buiten gebruik. 

Nordstream 1 ligt sinds augustus stil, hoewel er wel gas doorheen stroomt om de leiding operationeel te houden. Volgens de Duitse krant Der Tagesspiegel denken Duitse inlichtingendiensten dat deze gaspijplijn onherstelbaar beschadigd is, Nordstream 2 is nog nooit in gebruik genomen. 

Rusland zou volgens onder andere Polen en Oekraïne de dader zijn, hoewel bewijs nog ontbreekt. Het Kremlin doet de beschuldigingen af als ‘stompzinnig en absurd’. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Belasting op fruitsappen gaan omhoog, tot ongenoegen van de fruittelers

De frisdrankbelasting gaat vanaf 2024 omhoog. Dit geldt ook voor onbewerkte fruitsappen. Het kabinet wil consumenten daarmee verleiden om gezondere keuzes te maken.

Afbeelding

Steeds minder jeugdloon

In twee derde van de cao’s in Nederland is geen sprake meer van een jeugdloon waarbij jongeren minder verdienen dan hun oudere collega’s. Dat constateert vakbond FNV.

Afbeelding

Johan Bonte begon zijn eigen eerlijke kledingmerk: ‘Ik dank God voor tevreden klanten’

Na een lange zoektocht naar mooie en vooral eerlijke kleding voor mannen begon Johan Bonte zijn eigen kledingmerk. Met J54.nl probeert hij gehoor te geven aan de oproep uit Jakobus 5 vers 4. ‘De klacht van de arbeiders is onveranderd.’

Afbeelding

Schuldig wegens aansluiting: het kwaad van een groep kan elk van de leden aankleven

Met een roemrijke naam identificeren supporters zich graag; ze dragen hun clubtenue met trots. Maar ook zonder colors van de Hells Angels kun je met een outlaw-bende heulen, en veroordeeld worden voor misdrijven in groepsverband.

Afbeelding

Hoe je zonder schelden en kleineren op topniveau kunt komen: ‘Leiders moeten alert zijn’

Kun je het beste uit mensen halen zonder een angstcultuur te creëren zoals bij De Wereld Draait Door? Ja, zegt consultant en coach voor management en leiderschap Paul Donders. Hoe werkt dat?

Afbeelding

Waarom ook reformatorische christenen vatbaar zijn voor complottheorieën

Complottheorieën kunnen aantrekkelijk zijn, ook voor orthodoxe christenen. Hoe komt dat? ‘Sommigen gaan zelfs zo ver dat de overheid dé antichrist is. Dat kan een voedingsbodem zijn voor argwaan.’