Strafrechtelijke vervolging reformatorische school in Gorinchem definitief van de baan

Nieuws
Het verzoek van twee oud-leerlingen om de Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem alsnog voor de rechter te dagen, is afgewezen. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag woensdag besloten.
Anne Lok-Vader / rd
woensdag 28 september 2022 om 13:45 aangepast 18:56
De Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem.
De Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem. beeld anp / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Daarmee is vervolging van de reformatorische school definitief van de baan. Een hoger beroep is namelijk niet mogelijk.

De kwestie achtervolgt de Gomarus al sinds NRC in maart vorig jaar een artikel bracht over de ervaringen van homoseksuele oud-leerlingen. De publicatie leidde onder meer tot een kritisch inspectie-onderzoek, een fel Kamerdebat en juridische procedures.

Het openbaar ministerie besloot uiteindelijk de school niet te vervolgen, maar oud-leerlingen vochten die beslissing via een zogeheten artikel 12-procedure aan met steun van homobelangenorganisatie COC. Het gerechtshof onderschrijft dat er „voldoende aanwijzingen’ bestaan dat de Gomarus zich schuldig maakte aan discriminatie. Bewijs daarvoor ziet het hof in een beleidsnotit..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Belasting op fruitsappen gaan omhoog, tot ongenoegen van de fruittelers

De frisdrankbelasting gaat vanaf 2024 omhoog. Dit geldt ook voor onbewerkte fruitsappen. Het kabinet wil consumenten daarmee verleiden om gezondere keuzes te maken.

Afbeelding

Steeds minder jeugdloon

In twee derde van de cao’s in Nederland is geen sprake meer van een jeugdloon waarbij jongeren minder verdienen dan hun oudere collega’s. Dat constateert vakbond FNV.

Afbeelding

Johan Bonte begon zijn eigen eerlijke kledingmerk: ‘Ik dank God voor tevreden klanten’

Na een lange zoektocht naar mooie en vooral eerlijke kleding voor mannen begon Johan Bonte zijn eigen kledingmerk. Met J54.nl probeert hij gehoor te geven aan de oproep uit Jakobus 5 vers 4. ‘De klacht van de arbeiders is onveranderd.’

Afbeelding

Schuldig wegens aansluiting: het kwaad van een groep kan elk van de leden aankleven

Met een roemrijke naam identificeren supporters zich graag; ze dragen hun clubtenue met trots. Maar ook zonder colors van de Hells Angels kun je met een outlaw-bende heulen, en veroordeeld worden voor misdrijven in groepsverband.

Afbeelding

Hoe je zonder schelden en kleineren op topniveau kunt komen: ‘Leiders moeten alert zijn’

Kun je het beste uit mensen halen zonder een angstcultuur te creëren zoals bij De Wereld Draait Door? Ja, zegt consultant en coach voor management en leiderschap Paul Donders. Hoe werkt dat?

Afbeelding

Waarom ook reformatorische christenen vatbaar zijn voor complottheorieën

Complottheorieën kunnen aantrekkelijk zijn, ook voor orthodoxe christenen. Hoe komt dat? ‘Sommigen gaan zelfs zo ver dat de overheid dé antichrist is. Dat kan een voedingsbodem zijn voor argwaan.’