SCP: ‘Eens deeltijd, betekent voor vrouwen vaak altijd deeltijd’

Nieuws
Vrouwen die minder gaan werken als ze kinderen krijgen, blijven dat vaak de rest van hun loopbaan doen. Ook als ze minder zorgtaken hebben. Deze ‘oudere’ deeltijdwerkers vormen een verborgen arbeidspotentieel.
Marieke de Ruiter / vk
woensdag 28 september 2022 om 10:51
Zodra er kinderen komen, gaan de meeste vrouwen in deeltijd werken en een klein deel stopt helemaal.
Zodra er kinderen komen, gaan de meeste vrouwen in deeltijd werken en een klein deel stopt helemaal. beeld Richard Brocken / ANP / Hollandse Hoogte

Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) dat woensdag verschijnt, blijkt dat tweederde van de vrouwen niet terugkomt op het aantal uren dat ze werkten voordat ze kinderen kregen. Degenen die wel hetzelfde aantal uren gaat werken, deden dat ook voor hun moederschap al in deeltijd of helemaal niet. Met de komst van kinderen is voor de meeste vrouwen betaald werk dus voorgoed op een lager pitje komen te staan.

Volgens SCP-onderzoeker Wil Portegijs is dat het gevolg van de deeltijdcultuur en -structuur in ons land. Zodra er kinderen komen, gaan de meeste vrouwen in deeltijd werken en een klein deel stopt helemaal. ‘De man wordt zo hoofdverantwoordelijke voor het inkomen..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Belasting op fruitsappen gaan omhoog, tot ongenoegen van de fruittelers

De frisdrankbelasting gaat vanaf 2024 omhoog. Dit geldt ook voor onbewerkte fruitsappen. Het kabinet wil consumenten daarmee verleiden om gezondere keuzes te maken.

Afbeelding

Steeds minder jeugdloon

In twee derde van de cao’s in Nederland is geen sprake meer van een jeugdloon waarbij jongeren minder verdienen dan hun oudere collega’s. Dat constateert vakbond FNV.

Afbeelding

Johan Bonte begon zijn eigen eerlijke kledingmerk: ‘Ik dank God voor tevreden klanten’

Na een lange zoektocht naar mooie en vooral eerlijke kleding voor mannen begon Johan Bonte zijn eigen kledingmerk. Met J54.nl probeert hij gehoor te geven aan de oproep uit Jakobus 5 vers 4. ‘De klacht van de arbeiders is onveranderd.’

Afbeelding

Schuldig wegens aansluiting: het kwaad van een groep kan elk van de leden aankleven

Met een roemrijke naam identificeren supporters zich graag; ze dragen hun clubtenue met trots. Maar ook zonder colors van de Hells Angels kun je met een outlaw-bende heulen, en veroordeeld worden voor misdrijven in groepsverband.

Afbeelding

Hoe je zonder schelden en kleineren op topniveau kunt komen: ‘Leiders moeten alert zijn’

Kun je het beste uit mensen halen zonder een angstcultuur te creëren zoals bij De Wereld Draait Door? Ja, zegt consultant en coach voor management en leiderschap Paul Donders. Hoe werkt dat?

Afbeelding

Waarom ook reformatorische christenen vatbaar zijn voor complottheorieën

Complottheorieën kunnen aantrekkelijk zijn, ook voor orthodoxe christenen. Hoe komt dat? ‘Sommigen gaan zelfs zo ver dat de overheid dé antichrist is. Dat kan een voedingsbodem zijn voor argwaan.’