Aantal meisjes onder de 15 jaar dat een abortus pleegde bijna verdubbeld

Nieuws
In 2021 kozen met name jongere tieners vaker voor abortus dan een jaar ervoor. In totaal werden er vorig jaar 315 minder abortussen gepleegd dan een jaar eerder, meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.
Ilse Brandemann
dinsdag 27 september 2022 om 16:34 aangepast 11:32
Op de Dam in Amsterdam staan honderden mensen die zijn bijeengekomen om solidariteit te tonen met voorstanders van abortus in de Verenigde Staten.
Op de Dam in Amsterdam staan honderden mensen die zijn bijeengekomen om solidariteit te tonen met voorstanders van abortus in de Verenigde Staten. beeld anp

Den Haag

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, die jaarlijks rapporteert over het aantal abortussen in Nederland en op de Antillen. De cijfers gaan over zwangerschapsafbrekingen tot 24 weken, de wettelijke grens in Nederland.  

In totaal werden er in 2021 31.049 zwangerschappen afgebroken, dat zijn er 315 minder dan een jaar eerder. Het aantal abortussen ligt al jaren rond de 30.000 per jaar, met een kleine piek in 2019. In dat jaar pleegden 32.233 vrouwen een abortus. Veruit de meeste abortussen (85 procent) vonden afgelopen jaar plaats in de eerste dertien weken. In slechts 3 procent van de gevallen werd de zwangerschap pas na 21 weken afgebroken. Twee derde van de vrouwen pleegden in het afge..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Reeën en herten zijn de grootste houtrovers: 'Zaailingen van bestaande bomen krijgen nauwelijks kans'

Houtroof uit de natuur is van alle tijden en geen trend vanwege de hoge energieprijzen. Maar de Nederlandse bossen worden wel ‘gesloopt’. Daders zijn reeën en herten.

Afbeelding

Het debuut van prinses Amalia op de Caribische eilanden markeert ook de 'verandering in denken'

Een grote koninklijke delegatie, voor het eerst met prinses Amalia, reist de komende twee weken door het Caribische deel van Nederland. Bovenal markeert het bezoek de omslag in het denken over het slavernijverleden.

Afbeelding

Staatssecretaris Eric van der Burg: 'Een nieuwe asielcrisis? Daar zitten we al in'

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) sprak donderdag met zijn Europese collega’s over de asielcrisis. ‘Het is lang geleden dat de regeringsleiders zich hierover hebben gebogen.’

Afbeelding

Inchecken met je bankpas: hoe werkt het en is dit het einde van de OV-chipkaart? Vier vragen

Vanaf dinsdag kunnen treinreizigers bij de NS ook inchecken met hun bankpas, creditcard of mobiele telefoon. Vanaf eind maart moet dit in het hele Nederlandse openbaar vervoer mogelijk zijn. Wat verandert er en kunnen reizigers hun OV-chipkaart nu weggooien?

Afbeelding

Woede om opgepakte klimaatactivisten. 'Ik heb m'n baas ingelicht dat ik kan worden gearresteerd'

In aanloop naar de demonstratie van zaterdag op de A12 zijn donderdag zes klimaatactivisten aangehouden. Zij worden verdacht van opruiing. Maar volgens de actiegroep willen de autoriteiten de blokkade 'de kop indrukken'.

Afbeelding

Axel en Mariëlle zijn klimaatactivist én christen: 'Ik denk niet dat mijn kinderen mijn leeftijd halen'

Ze blokkeren zaterdag de snelweg A12 in het centrum van Den Haag en hielden onlangs een gebedsviering op Schiphol. Wat drijft christelijke klimaatactivisten? Het verhaal van Axel en Mariëlle.