Asielzoekers arriveren op cruiseschip

Nieuws
De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met bussen uit Ter Apel.
anp
dinsdag 27 september 2022 om 04:23
De eerste asielzoekers komen aan op de Estlandse cruiseferry Silja Europa.
De eerste asielzoekers komen aan op de Estlandse cruiseferry Silja Europa. beeld anp / Olaf Kraak

Velsen-Noord

Het schip uit Estland biedt uiteindelijk onderdak aan zo’n duizend asielzoekers en statushouders, die de komende dagen gespreid aankomen. De voorzieningenrechter in Haarlem oordeelde eerder op de dag dat de opvang mag doorgaan, nadat enkele ondernemers dit via een kort geding wilden tegengaan. Ze meenden onder meer dat de omgeving van de plek waar het enorme schip uit Estland ligt niet veilig is om de asielzoekers tijdelijk te laten wonen en vrezen voor een onwerkbare situatie voor hun nabijgelegen bedrijven. De rechter vond echter dat de gemeente voldoende maatregelen heeft getroffen om de mensen veilig op te vangen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kleuterjuffen Betty en Sigrid werden vriendinnen. ‘We maakten kroketten van bruin geverfde rolletjes papier’

Ze overwogen ooit sámen te solliciteren naar een volgende baan in het onderwijs. Betty Haveman (60) en Sigrid Olivier (45) werkten jarenlang als kleuterjuf-duo in Spijkenisse. Ze werden vriendinnen. En zijn gek op kringloopwinkels.

Afbeelding

Nieuwe EU-gezant godsdienstvrijheid aangesteld. ‘Te laat’, vindt de ChristenUnie.

De Belgische diplomaat Frans van Daele is aangesteld als speciale EU-gezant voor godsdienstvrijheid. Van Daele gaat zich namens de EU inzetten voor de rechten van gelovigen buiten Europa.

Afbeelding

Wat weten we nu écht van burn-out? ‘Hoe meer ik las, hoe minder ik ervan begreep’

‘Tien gouden tips om van je stress af te komen. Dat klinkt leuk, maar ze zijn vaak niet meer dan een schot hagel.’ Dat stelt psychiater Christiaan Vinkers. ‘De burn-outpuzzel moet beter gelegd worden.’

Afbeelding

Het gaat snel weer mis met daders seksuele uitbuiting. Rapporteur verontrust over gebrek aan juiste hulp

Van de daders van binnenlandse seksuele uitbuiting gaat ruim een derde binnen twee jaar opnieuw de fout in. Het ontbreekt hen aan goede hulp, concludeert nationaal rapporteur Conny Rijken.

Afbeelding

Centra blij met advies spreiding kinderhartchirurgie

De universitair medische centra die volgens het kabinet zouden moeten stoppen met operaties aan de harten van kinderen zijn positief over de analyse die de Nederlandse Zorgautoriteit van die plannen maakte.

Afbeelding

Beek bouwt een duurzaam en gasloos woonwagenkamp: ‘Eindelijk een eigen douche, wat een luxe’

Het ‘uitsterfbeleid’ is taboe verklaard, maar toch doen veel gemeenten weinig aan de huisvesting van woonwagenbewoners. Het Limburgse Beek onderscheidt zich met de bouw van een nieuw kamp.