Waar kan de ontheemde Pro Life-verzekerde nu nog naar toe?

Achtergrond
Zijn er alternatieven voor bezorgde verzekerden van Pro Life, nu deze christelijke zorgverzekeraar vanaf komend jaar abortus, standaard IVF en euthanasie gaat vergoeden? De opties zijn beperkt: iemand kan afzien van verzekeren, of kiezen voor een andere overgebleven verzekeraar. Maar hoe ‘schoon’ is de polis daar?
Hans-Lukas Zuurman
vrijdag 23 september 2022 om 17:14
Een onderzoeker op de ivf-afdeling van het academisch ziekenhuis Maastricht is bezig met apparatuur voor embryoselectie.
Een onderzoeker op de ivf-afdeling van het academisch ziekenhuis Maastricht is bezig met apparatuur voor embryoselectie. beeld anp / Lex van Lieshout

Amersfoort

Embryo’s die overblijven na een vruchtbaarheidsbehandeling of kiezen voor euthanasie wegens ondraaglijk lijden. Het zijn medisch-ethische dilemma’s waar iemand met een christelijke levensovertuiging stevig mee kan worstelen. God gaat over leven en dood, niet de mens, is voor veel christenen de centrale gedachte. En dan horen dergelijke opties voor hen niet thuis in het zorgpakket. 

Tot op heden vindt deze groep onderdak bij christelijke zorgverzekeraar Pro Life, onderdeel van Zilveren Kruis (Achmea), die dergelijke ‘controversiële prestaties’ heeft uitgesloten in de basisverzekering. Maar Pro Life ziet daar vanaf komend jaar vanaf, bleek onlangs. Het leverde enkele honderden verontruste reacties op. ‘Wij willen geen drempels opwerp..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Drie zorgmedewerkers met long covid doen hun verhaal: 'Ik leef nu als een 80-jarige'

Zorgmedewerkers met long covid reageren kritisch op de plannen van het kabinet om hen te compenseren. En omdat lang niet iedereen hiervoor in aanmerking komt, klinkt ook de roep: en ik dan?

Afbeelding

Dit hertenkamp zal verdwijnen – tot ongenoegen van beheerder én buurtgenoten

Al meer dan vijftig jaar is het hertenkamp in Mijdrecht een belangrijke sociale ontmoetingsplek. Toch heeft het geen lange toekomst meer voor zich vanwege gevaar op letselschade bij mensen.

Afbeelding

Verwarming lager, meer schimmel in huis: 'Haal trekker door de badkamer en kook met deksel op de pan'

Dat Nederlanders de verwarming massaal lager hebben gezet, lijkt te leiden tot meer gevallen van schimmel in huis. Dat is niet zonder gevaar voor de gezondheid. Hoe kun je schimmel het beste voorkomen?

Afbeelding

Nederland met schrik vrij na geïsoleerde uitbraak gekkekoeienziekte

Het is dus géén uitbraak. Met een haast hoorbare zucht van opluchting constateerden onderzoekers woensdagmiddag dat het geval van gekkekoeienziekte dat eerder die dag werd aangetroffen, een geïsoleerde uitbraak was.

Afbeelding

De A12 als nieuwe demonstratiehotspot? 'We hebben te maken met klimaatextremisten'

Demonstreren door de A12 in Den Haag voor onbepaalde tijd te blokkeren, moet dat kunnen? De lokale VVD spreekt van ‘ontwrichting’ en ‘terroristische misdrijven’.

Afbeelding

Een kerkdienst en een stille tocht: De Watersnoodramp zit in het collectieve geheugen van Oude-Tonge

Met een herdenkingsdienst in het bijzijn van prinses Beatrix is in Oude-Tonge de Watersnoodramp van 1953 herdacht. ‘We kunnen er alleen maar van leren.’ En er blijven zorgen: ‘We moeten waakzaam zijn.’