Stress vanwege een torenhoge energierekening: ‘Het kan de druppel zijn’

Interview
Veel mensen worstelen met hun alsmaar stijgende energierekening. Hulp van het kabinet is nog onduidelijk, en daardoor voelen mensen zich machteloos, ziet psycholoog en stressexpert Bart Verkuil. ‘Schrijf je problemen op, maak ze tastbaar, dan blijf je er niet de hele dag mee bezig.’
Gershon Osnabrugge
vrijdag 23 september 2022 om 16:19
De energie kosten stijgen tot ongekende hoogte
De energie kosten stijgen tot ongekende hoogte beeld: anp/hollandse Hoogte/lex van Lieshout

Wat doet bezorgdheid over een hoge energierekening met je als mens?

‘Je lijf schakelt over naar een vecht- of vluchtreactie. Het maakt je onrustig, je gaat piekeren en je zorgen maken hoe je de eindjes aan elkaar moet knopen. Je kunt er concentratieproblemen door krijgen en je down en kribbig gaan voelen. 

Als er iets gebeurt wat je bedreigt, geeft je lichaam een alarmsignaal af. En dat kan juist zijn op momenten dat je er niet mee bezig wilt zijn. Wanneer je slaapt of aan het werk bent bijvoorbeeld. Je lichaam blijft signalen geven dat je je problemen moet oplossen. Het zorgt ervoor dat je de hele tijd in een opperste staat van paraatheid blijft.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Belasting op fruitsappen gaan omhoog, tot ongenoegen van de fruittelers

De frisdrankbelasting gaat vanaf 2024 omhoog. Dit geldt ook voor onbewerkte fruitsappen. Het kabinet wil consumenten daarmee verleiden om gezondere keuzes te maken.

Afbeelding

Steeds minder jeugdloon

In twee derde van de cao’s in Nederland is geen sprake meer van een jeugdloon waarbij jongeren minder verdienen dan hun oudere collega’s. Dat constateert vakbond FNV.

Afbeelding

Johan Bonte begon zijn eigen eerlijke kledingmerk: ‘Ik dank God voor tevreden klanten’

Na een lange zoektocht naar mooie en vooral eerlijke kleding voor mannen begon Johan Bonte zijn eigen kledingmerk. Met J54.nl probeert hij gehoor te geven aan de oproep uit Jakobus 5 vers 4. ‘De klacht van de arbeiders is onveranderd.’

Afbeelding

Schuldig wegens aansluiting: het kwaad van een groep kan elk van de leden aankleven

Met een roemrijke naam identificeren supporters zich graag; ze dragen hun clubtenue met trots. Maar ook zonder colors van de Hells Angels kun je met een outlaw-bende heulen, en veroordeeld worden voor misdrijven in groepsverband.

Afbeelding

Hoe je zonder schelden en kleineren op topniveau kunt komen: ‘Leiders moeten alert zijn’

Kun je het beste uit mensen halen zonder een angstcultuur te creëren zoals bij De Wereld Draait Door? Ja, zegt consultant en coach voor management en leiderschap Paul Donders. Hoe werkt dat?

Afbeelding

Waarom ook reformatorische christenen vatbaar zijn voor complottheorieën

Complottheorieën kunnen aantrekkelijk zijn, ook voor orthodoxe christenen. Hoe komt dat? ‘Sommigen gaan zelfs zo ver dat de overheid dé antichrist is. Dat kan een voedingsbodem zijn voor argwaan.’