Knallende ruzie Buitenlandse Zaken en Defensie over houwitsers voor Oekraïne

Nieuws
De levering van pantserhouwitsers aan Oekraïne eerder dit jaar zorgde voor een knallende ruzie tussen de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie. Dat blijkt uit gesprekken met betrokkenen.
Riekelt Pasterkamp
woensdag 21 september 2022 om 21:14 aangepast 08:35
Een Nederlandse pantserhouwitser vuurt een granaat af.
Een Nederlandse pantserhouwitser vuurt een granaat af. beeld mediacentrum defensie

Dit voorjaar leverde Nederland vijf en Duitsland zeven pantserhouwitsers aan Oekraïne. Maar aanvankelijk vroeg Duitsland aan Nederland om al deze twaalf PZH2000’s (zoals het apparaat afgekort heet) te leveren. Buitenlandse Zaken vond dit een goed idee en gaf akkoord aan de Duitsers. Bij Defensie ontplofte men. Generaals uitten intern hun bezwaren. Nederland zou dit geavanceerde en krachtige wapensysteem zelf veel te hard nodig hebben. Bij de Koninklijke Landmacht zag men het ‘toekomstperspectief versterking vuurkracht’ in rook opgaan.

Oud-landmachtgeneraal Ton van Loon werd ingezet om Buitenlandse Zaken duidelijk te maken dat de levering van twaalf Nederlandse pantserhouwitsers aan Oekraïne een brug te ver was. Uiteindelijk werden het er ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kabinet neemt plan van toeslagenouders en prinses Laurentien voor snellere schadevergoeding over

Gedupeerden van de toeslagenaffaire kunnen binnenkort aanspraak maken op een nieuwe vorm van schadeafhandeling. Er komt een regeling met vaste normbedragen per type schade.

Afbeelding

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie aan slachtoffers van seksueel misbruik in Suriname

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie en psychische hulp voor seksueel en fysiek misbruik van kinderen die in de periode van 1972 tot 2006 in Suriname onder de hoede waren van de internationale hulporganisatie.

Afbeelding

Op toernooi zagen ze de klap die het einde zou betekenen van een jongen die gewoon zin had om te voetballen

Op een toernooi in Frankfurt was een jeugdteam van DRC uit Durgerdam getuige van geweld op het voetbalveld. 'Dan is het binnen een minuut klaar met het leven van een leeftijdsgenoot.’

Afbeelding

Help, mijn kind heeft overgewicht. Vijf tips van een kinderdiëtist. 'Een afslankdieet helpt niet'

Wat doe je als een kind om de haverklap om snoep vraagt of de hele dag binnen achter een schermpje zit? Vijf tips van een kinderdiëtist om overgewicht bij kinderen tegen te gaan.

Afbeelding

Wat als je ongeneeslijk ziek bent en het einde nadert? 'Ik merk dat sommige huisartsen euthanasie-moe zijn'

Wat is goede zorg voor een ongeneeslijk zieke? Hoe is het voor huisartsen om euthanasie uit te voeren? Zorg-ethicus Stef Groenewoud denkt erover na. 'Absurd dat we zo weinig registreren hoe het levenseinde verloopt.'

Afbeelding

Vrouwen en mannen worden ongelijk behandeld. Maar niet alle Nederlanders zien dit als probleem

Negen van de tien Nederlanders zien dat mannen en vrouwen ongelijk worden behandeld, maar slechts één derde van hen ziet die scheefgroei als serieus probleem.