Jaarlijks 129 miljoen staatssteun voor nieuwe kernreactor in Petten, van belang voor kankerpatiënten

Nieuws
Het kabinet pompt vanaf 2023 jaarlijks 129 miljoen euro in de bouw van een gloednieuwe kernreactor in Petten: Pallas. Dat moet de productie van medische isotopen veilig stellen, radioactieve stofjes voor de diagnose en behandeling van onder meer kanker en hart- en vaatziekten.
Aliette Jonkers / vk
woensdag 21 september 2022 om 19:28
De huidige kernreactor in Petten is hoognodig aan vervanging toe.
De huidige kernreactor in Petten is hoognodig aan vervanging toe. beeld Raymond Rutting

Pallas kan gedurende tien jaar rekenen op het jaarlijkse bedrag. Met die beslissing komt er een einde aan een bijna twintig jaar durende zoektocht naar private geldschieters. Het besluit voor de nieuwe kernreactor dateert uit 2003. Potentiële investeerders haakten vorig jaar definitief af nadat de kosten voor de ontwikkeling verdubbelden naar ongeveer 2 miljard euro.

De bouw van Pallas is noodzakelijk omdat de verouderde kernreactor in Petten hoognodig aan vervanging toe is. Regelmatig optredende storingen zorgen ervoor dat de leveringszekerheid van medische isotopen in gevaar komt.
Begin dit jaar lag de kernreactor in Petten nog zes weken stil vanwege een lekkage in de kelder. Dat leidde ertoe dat alleen al in Nederland honderden kank..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Ambachtelijk werk heeft een imagoprobleem dat de overheid en de media te weinig aanpakken’

Vrouwen met een technisch, ambachtelijk beroep kom je minder vaak tegen dan mannen. Dat is jammer, vindt fotograaf Otto Kalkhoven (57). Hij zocht deze vrouwen op en legde ze vast in hun werkplaats.

Afbeelding

Verpleegkundigen die ín het verpleeghuis wonen: ‘Bij woonstichtingen kom ik nergens voor in aanmerking’

Aan betaalbare woningen en verplegingspersoneel is een tekort. Ouderenzorgorganisatie Warande wil in Zeist die problemen oplossen met een goedkope kamer voor verpleegkundigen, in het verpleeghuis.

Afbeelding

De SGP heeft schijt aan de schepping, zegt Johan Vollenbroek. ‘Blind voor de natuur’

Milieuactivist Johan Vollenbroek heeft haast, want hij heeft een missie: de wereld leefbaar achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen. ‘Het gaat mij om het herstel van de natuur en een gezond leefklimaat.’

Afbeelding

door het plezier van onze kinderen tijdens een fotoshoot. Foto: Erica van Leeuwen

Afbeelding

CHE en Driestar gaan samen met middelbare scholen docenten opleiden

In 2030 moet iedereen die docent wil worden het vak voor een groot deel op die school zelf leren. Twee christelijke hogescholen gaan daarom nu al met tien scholen samenwerken bij het opleiden van docenten.

Afbeelding

‘Het is niet normaal dat je als vrouwelijke journalist wordt bedreigd’

Acht op de tien vrouwelijke journalisten hebben wel eens te maken gehad met bedreiging, agressie of intimidatie. ‘Dit mogen we nooit als normaal gaan zien.’