Dansen met oordoppen in? ‘Dan liever een piep in mijn oren’

Achtergrond
Nog snel schikken Britt van Rij (18) en Carolijn van Straaten (19) hun kleren, voordat ze de grote zaal van het Rotterdamse poppodium Annabel binnenstappen. Het nummer ‘Wild Thoughts’ van Rihanna schalt uit de speakers, maar gehoorbescherming dragen ze geen van tweeën.
Wies de Gruijter / vk
woensdag 21 september 2022 om 19:08 aangepast 09:20
In de Rotterdamse club Poing bonkt het geluid tegen de trommelvliezen.
In de Rotterdamse club Poing bonkt het geluid tegen de trommelvliezen. beeld Arie Kievit

‘Dat moet wel van mijn vader’, zegt Van Rij. ‘Maar goede oordoppen zijn duur en ze zitten niet lekker.’ Dan liever een piep in de oren als ze na het uitgaan in bed ligt. ‘Die heb ik vaak genoeg’, zegt ze. ‘Eigenlijk altijd’, vult Van Straaten aan. ‘Lekker boeiend’, zegt Van Rij.

De laconieke houding tegenover gehoorbeschadiging wordt gedeeld door veel bezoekers die afkomen op de dansbare hits in Annabel. Het staat in schril contrast met de dringende oproep van oorartsen, audiciens en de patiëntenvereniging Hoormij. Het geluid in uitgaansgelegenheden, concertzalen en op festivals moet zachter, vinden zij. Audiciens zien het aantal jongeren dat aanklopt met tinnitus door lawaaischade namelijk toenemen. Dat komt door luide muziek in het uitg..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Jorgen Blom (ISO): 'Het is aan de informateur en formerende partijen om ons echt te laten meepraten. Niet alleen knikken, maar ook concrete afspraken maken.’

Jongerenorganisaties doen oproep aan nieuwe informateur: 'Wij willen meepraten'

Betrek jongeren aan de formatietafel, schreef oud-informateur Kim Putters in zijn eindverslag aan de Tweede Kamer. Als reactie daarop stellen jongerenorganisaties tien doelen op voor het volgende regeerakkoord.

Een team van Gereformeerde Scholengemeenschap Guido uit Amersfoort in actie. In totaal doen ruim zevenhonderd deelnemers mee aan het toernooi.

Geloof, fanatisme maar bovenal gezelligheid op PVT. 'Extra leuk als daar relaties uit ontstaan'

In Assen wordt deze week weer het jaarlijkse Paas Volleybal Toernooi (PVT) voor christelijke scholieren en studenten gespeeld. ‘Op het veld zijn we fanatiek, maar daarbuiten draait het vooral om de sfeer.’

Het is niet de eerste keer dat Happietaria in het teken staat van de liefde, ook in Wageningen en Utrecht werd eerder een ‘first dates avond’ georganiseerd.

Gelovige studenten daten voor het goede doel: 'Hij moet ambitieus zijn en christelijk'

Eten voor het goede doel en tegelijkertijd de liefde van je leven ontmoeten? Christelijke studenten gaan op blind date in pop-uprestaurant Happietaria Leiden. ‘We realiseren de christelijke visvijver.’

'Net als ieder vak proberen we studenten verder te helpen, in dit geval in wat het betekent om een goed leven te leven’, vertelt Wilco de Vries (TUU).

Studenten duiken in 'de grote vragen van onze tijd' met nieuw universitair traject

Wat is ‘het goede leven’? Met een nieuw universitair programma onderzoeken studenten hoe een waardevol leven er voor hen uit ziet. ‘Veel jongeren zijn door secularisatie niet meer opgegroeid in een religieuze traditie.’

In totaal gaat het om een stijging van circa 4.000 jonge vrouwen in 2013 naar 6.000 in 2022. Voor (jonge) mannen en vrouwen van boven de 30 was geen stijging of daling te zien.

Steeds meer jonge vrouwen op eerste hulp vanwege zelfbeschadiging of poging tot suïcide

Op de spoedeisende hulp komen steeds vaker tienermeisjes en jonge vrouwen (tot 30 jaar) die zichzelf ernstig hebben verwond of een poging tot suïcide deden.

Petra van Harten, Elise Rikkers en Peter Verhagen.

Twee jaar later: hoe gaat het nu met deze longcovidpatiënten? 'Wat ik heb, wens ik niemand toe'

Long covid is een onvoorspelbare ziekte; de één knapt langzaam op, de ander kan al jarenlang niets meer. Begin 2022 sprak het Nederlands Dagblad met deze drie longcovidpatiënten. Hoe gaat het nu met hen?