Dansen met oordoppen in? ‘Dan liever een piep in mijn oren’

Achtergrond
Nog snel schikken Britt van Rij (18) en Carolijn van Straaten (19) hun kleren, voordat ze de grote zaal van het Rotterdamse poppodium Annabel binnenstappen. Het nummer ‘Wild Thoughts’ van Rihanna schalt uit de speakers, maar gehoorbescherming dragen ze geen van tweeën.
Wies de Gruijter / vk
woensdag 21 september 2022 om 19:08 aangepast 22 september 2022 09:20
In de Rotterdamse club Poing bonkt het geluid tegen de trommelvliezen.
In de Rotterdamse club Poing bonkt het geluid tegen de trommelvliezen. beeld Arie Kievit

‘Dat moet wel van mijn vader’, zegt Van Rij. ‘Maar goede oordoppen zijn duur en ze zitten niet lekker.’ Dan liever een piep in de oren als ze na het uitgaan in bed ligt. ‘Die heb ik vaak genoeg’, zegt ze. ‘Eigenlijk altijd’, vult Van Straaten aan. ‘Lekker boeiend’, zegt Van Rij.

De laconieke houding tegenover gehoorbeschadiging wordt gedeeld door veel bezoekers die afkomen op de dansbare hits in Annabel. Het staat in schril contrast met de dringende oproep van oorartsen, audiciens en de patiëntenvereniging Hoormij. Het geluid in uitgaansgelegenheden, concertzalen en op festivals moet zachter, vinden zij. Audiciens zien het aantal jongeren dat aanklopt met tinnitus door lawaaischade namelijk toenemen. Dat komt door luide muziek in het uitg..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wat zijn de politieke plannen voor studenten? ‘Niet één, maar drie jaar lang extra studiebeurs’

De studiebeurs komt in september terug. Maar hoeveel geld krijgen studenten de komende jaren? Woensdag debatteerde de Tweede Kamer erover, tijdens de onderwijsbegroting. Dit kun je verwachten.

Afbeelding

Volgend jaar betaal je 105 euro méér collegegeld, door een fout van het CBS. Hoe zit dat? Vier vragen en antwoorden

Omdat het Centraal Bureau voor de Statistiek de inflatie heeft overschat, betalen studenten komend studiejaar 105 euro meer dan dit jaar. Te veel, geeft het CBS toe. Kan de minister daar nog iets aan doen?

Afbeelding

Ondanks overvolle treinen gaat de eerste klas niet verdwijnen. Maar waarom niet?

De treinen zitten dag in dag uit ramvol. Toch is er vaak in drukke treinen nog ruimte, namelijk in de eerste klas. Wordt het niet tijd om het openbaar vervoer klassenvrij te maken? ‘Het is daar heel rustig en soms bijna leeg.’

Afbeelding

Het studentenhuis van Julia kreeg een energierekening van 3500 euro. ‘Onze buffer was op’

Het was een flinke financiële tegenvaller voor Julia van Buuren (21), die samen met vijftien andere studenten in het Utrechtse studentenhuis Akapella woont. Wat doe je als er een enorme energierekening op de mat valt?

Afbeelding

Geloof leidt niet tot duurzamer gedrag: christenen vliegen minder, maar eten vaker vlees

Christenen hebben het graag over rentmeesterschap maar in hun gedrag verschillen ze nauwelijks van de gemiddelde Nederlander: ze vliegen iets minder, maar eten wel meer vlees. Christelijke denkers zijn teleurgesteld.

Afbeelding

Ga je kijken naar het WK in Qatar? Twee christelijke studenten reageren. ‘Het wordt ongemakkelijk’

Honderden studenten van de CSFR dachten afgelopen week na over slavernij. Maar wat vinden zij van het aanstaande wereldkampioenschap in Qatar, waarvoor duizenden arbeidsmigranten stierven?