Waarom we ons eigen pestgedrag vaak verpakken als grapje: ‘Dan is het toch niet erg?’

Achtergrond
Pesten wordt vaak afgedaan als een grapje: ‘Ik heb niets kwaads in de zin, waar maak je je druk over?’ Jelle Sijtsema onderzocht waarom we ons pestgedrag verpakken als een grapje en wat we ertegen kunnen doen. ‘We leggen de verantwoordelijkheid voor het pesten buiten onszelf, zodat het minder erg lijkt.’
Annelies Buit
woensdag 21 september 2022 om 14:35 aangepast 22 september 2022 09:14
‘Je doet alsof het niets is: het is geen pesten, maar een grapje en dat is toch niet zo erg?’
‘Je doet alsof het niets is: het is geen pesten, maar een grapje en dat is toch niet zo erg?’ beeld ANP / Arie Kievit

‘Grapje! Moet toch kunnen?!’ is het thema van de Week Tegen Pesten die volgende week begint. Grapjes en humor zijn leuk en zorgen voor een positieve sfeer. Maar vaak worden grapjes gebruikt om pestgedrag goed te praten. 

Universitair hoofddocent Jelle Sijtsema van Tilburg University volgt dit onderwerp al jaren en deed onderzoek naar het fenomeen. Pesten afdoen als grapje is een van de manieren die mensen gebruiken om immoreel gedrag goed te praten, vertelt hij. ‘Er zijn acht mechanismen die mensen inzetten om de verantwoordelijkheid van hun eigen gedrag niet te hoeven dragen. Ze leggen de schuld bij een ander of hangen hun gedrag op aan een soort ideologie. Zo doen mensen soms gruwelijke dingen in naam van hun geloof.’ 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Verzetsmensen waren ook queer, van kleur en soms aan de drugs, toont vernieuwd Verzetsmuseum

De leidraad van het vernieuwde Verzetsmuseum is dat ‘het’ verzet was niet zo duidelijk afgebakend als vaak is aangenomen. Daarom wordt het oude hokjesdenken rond verzetsdaden volledig losgelaten, zegt het museum.

Afbeelding

Nationale Ombudsman: verduurzamen huis vaak niet haalbaar door laag inkomen

Het lukt mensen met een laag inkomen niet om hun huis te verduurzamen. De energiehulp van de overheid die ze hard nodig hebben, bereikt veelal rijke huishoudens die zichzelf al kunnen redden, zegt de Nationale Ombudsman.

Afbeelding

Verenigde Staten maken zich op voor WK in eigen land, hoge verwachtingen voor ‘De Gouden Generatie’

Vandaag neemt Nederland het op tegen de Verenigde Staten in de achtste finale van het WK Voetbal. Louis van Gaal sprak lovend over de tegenstander en diens visie. Wat kan het Nederlands elftal verwachten?

Afbeelding

Treinreizigers op een station. Het kabinet maakt 7,5 miljard euro vrij voor investeringen in infrastructuur, die vooral naar het spoor gaan. Het grootste gedeelte van dit geld komt terecht in de Randstad en Noord-Brabant.

Afbeelding

Pepernoten op z’n Italiaans, van Sarena

Verwarm de oven voor op 190°C. Maal de amandelen samen met de poedersuiker in de keukenmachine fijn. Voeg de eiwitten en het bittere-amandelextract toe en pulseer kort tot een glad mengsel.

Afbeelding

Conny Rijken strijdt tegen mensenhandel. ‘Soms moet iemand gedwongen organen afstaan’

Conny Rijken is de nieuwe nationaal rapporteur mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen. Ze mist de publieke verontwaardiging van Nederland over arbeidsuitbuiting in ‘Qatar’.