Stormloop op energie-besparingen in huis

Nieuws
Vanwege de sterk gestegen energieprijzen nemen huiseigenaren in groten getale energiebesparende maatregelen. Particulieren vroegen tot en met augustus vier keer zo veel subsidie aan voor isolatie of de aankoop van een warmtepomp en zonneboiler als in dezelfde periode vorig jaar.
Xander van Uffelen en Jurre van den Berg / vk
maandag 19 september 2022 om 04:23 aangepast 06:30
Zonnepanelen op het dak van een woning. Door de hoge energieprijs zijn panelen razend populair.
Zonnepanelen op het dak van een woning. Door de hoge energieprijs zijn panelen razend populair. beeld anp / Kees van de Veen

Amsterdam

In de eerste zeven maanden van dit jaar hebben consumenten voor 89,9 miljoen euro aan subsidie aangevraagd voor isolatiemaatregelen van hun woning. Ter vergelijking: in augustus 2021 stond de teller voor dat jaar op 27,5 miljoen euro. De subsidieaanvragen voor warmtepompen steeg in de eerste zeven maanden van 2022 met 412 procent naar 46,8 miljoen euro. Ook voor zonneboilers was er een flinke toename: van 1,9 miljoen naar 5,9 miljoen. Dat blijkt uit cijfers die de Volkskrant heeft opgevraagd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Prijs van duurzame woningen schiet omhoog, blijkt uit cijfers van het Kadaster

De verkoop van minder energiezuinige huizen blijft juist achter. Dat blijkt uit onderzoek van het Kadaster, het instituut dat de eigendom van woningen vastlegt.

Afbeelding

‘Met noodpakket moet je je 48 uur kunnen redden’

Een waarschuwingsfluitje, lucifers in waterdichte verpakking, een EHBO-pakket en een radio op batterijen, afgestemd op de rampenzender; volgens de nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid (NCTV) moet ieder huishouden het inslaan.

Afbeelding

Het aantal mensen met schurft neemt hard toe. ‘Ik wilde mijn vel er wel af scheuren’

Het aantal (jonge) patiënten met schurft steeg in de afgelopen maand tot recordhoogte. De huidziekte vormt een hardnekkig probleem, maar niet alle artsen zijn er bekend mee. Dat maakt opsporing in een vroeg stadium lastig.

Afbeelding

Zwembaden zijn gered met noodfonds: ‘Kaartje kost eigenlijk 20 tot 25 euro’

Niets wijst erop dat er zwembaden zijn die binnenkort de deuren moeten sluiten vanwege de hoge energieprijzen. Ze staan nog wel voor de uitdaging om te verduurzamen om ook op lange termijn open te kunnen blijven.

Afbeelding

Unicef waarschuwt: Vluchtelingenkinderen krijgen geen onderwijs, terwijl ze er wel recht op hebben

Mogelijk honderden vluchtelingenkinderen in de crisisopvang in Nederland volgen geen onderwijs, waarschuwt Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties. ‘Dit is schadelijk voor kinderen.’

Afbeelding

Hoe kun je voorkomen dat je overspannen raakt? Vijf vragen aan Michelle van Dusseldorp

Steeds meer mensen melden zich ziek op hun werk omdat ze overspannen zijn. Hoe kan het dat overspannenheid zo vaak voorkomt en wat kun je doen om het te voorkomen? ‘Je werkt om te kunnen spelen.’