Kerk schort opvang vluchtelingen op na verzet dorpsbewoners

Nieuws
De opvang van asielzoekers in een kerk in Enumatil is uitgesteld. Inwoners van het Groningse dorpje voelden zich overvallen door de plannen van de kerk om zo’n dertig mensen onderdak te bieden.
Eline Kuijper
donderdag 15 september 2022 om 17:35
De bedden staan klaar voor vluchtelingen in de kerk van Enumatil, maar er slaapt nog niemand.
De bedden staan klaar voor vluchtelingen in de kerk van Enumatil, maar er slaapt nog niemand. beeld Duncan Wijting

Enumatil

De bedden staan al klaar in de enige kerk die het Groningse dorpje rijk is. Maar er is een kans dat die nooit beslapen gaan worden. De opvang van zo’n dertig asielzoekers in het gebouw is uitgesteld. Henk Schipper, lid van de kerkenraad van de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt in Enumatil, is teleurgesteld. Hij is een van de coördinatoren van de opvang. ‘We hadden zelfs al de roosters voor de vrijwilligers rond.’ 

Wat is er gebeurd? De kerk - driehonderd leden en de enige in het dorp - had zich een paar weken geleden aangemeld als locatie om vluchtelingen op te vangen. Toen stichting INLIA (Internatio..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Staatssecretaris Van der Burg in beroep in zaak asielopvang

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter over de leefomstandigheden in de asielopvang, De rechtbank oordeelde donderdag dat de overheid niet voldoet.

Afbeelding

‘Kapitalisme als basis voor de samenleving overboord gooien is een illusie’

De kloof tussen rijk en arm groeit. Toch is directeur Michael Jongeneel van de Nederlandse Ontwikkelingsbank FMO hoopvol. ‘Ik geloof in een menswaardig bestaan voor iedereen op deze aarde. Maar er moet nog veel gebeuren.’

Afbeelding

Minder reizigers, meer gedrang: ‘In al mijn jaren in de trein heb ik het nog nooit zo erg meegemaakt’

Vertragingen, uitval, overvolle treinen en dure kaartjes die niet in prijs omlaag, maar juist omhoog gaan: de Nederlandse Spoorwegen oogsten forse kritiek. Bij het eigen personeel en bij de reizigers.

Afbeelding

Gedeputeerde Peter Drenth (CDA): ‘Ik ben geen marionet, die alles wat vanuit het ministerie komt één op één overneemt’

Sommigen boeren moeten verplaatsen of zich laten uitkopen, zodat er perspectief blijft voor de agrarische sector, zegt Peter Drenth. ‘Maar er zijn genoeg mensen die zich willen laten uitkopen, dwang is niet nodig.’

Afbeelding

Hulp voor mensen met een doodswens moet beter, vindt minister Kuipers. In Vlaanderen weten ze hoe het zou kunnen.

Mensen die psychisch lijden en een aanhoudende doodswens hebben, moeten eerder en betere hulp krijgen, vindt zorgminister Ernst Kuipers. Er komt daarom een onderzoek en een landelijk expertisenetwerk.

Afbeelding

Schrijnende misbruikverhalen uit pleegzorg in De Glind. Wat voor dorp is het eigenlijk?

Tientallen pleegkinderen in De Glind zijn aan het einde van de vorige eeuw mishandeld of misbruikt, blijkt uit onderzoek door Omroep Gelderland. De Glind kreeg daarmee opeens landelijke bekendheid, maar wat is het eigenlijk voor dorp?