Inspecties willen crisisaanpak in falende jeugdbescherming

Nieuws
De Inspectie Jeugd en de Inspectie Justitie en Veiligheid nemen een extreme stap nu de kwaliteit van de jeugdbescherming onder de maat blijft: zij treden niet langer handhavend op als een instelling tekortschiet wegens problemen buiten diens invloedssfeer, bijvoorbeeld een tekort aan beschikbare jeugdhulp.
Charlotte Huisman / vk
woensdag 14 september 2022 om 04:23 aangepast 06:34
Afbeelding
beeld anp/hollandse/hoogte Robin Utrecht

Den Haag

Dit kondigden de twee inspecties dinsdagmiddag aan. Zij zeggen dat, na jaren waarschuwen, aanspreken en maatregelen opleggen, hun mogelijkheden zijn uitgeput om de noodzakelijke verbeteringen te bewerkstelligen in de jeugdbeschermingsketen. ‘De overheid moet direct in actie komen met een crisisaanpak, nu zij faalt om kwetsbare kinderen te beschermen’, stellen hoofdinspecteurs Angela van der Putten (Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd) en Hans Faber (Inspectie Justitie en Veiligheid).

De inspecties wijzen erop dat de overheid verplicht is om kinderen in de knel te beschermen, bijvoorbeeld als zij worden mishandeld, misbruikt, verwaarloosd of in hun ontwikkeling worden bedreigd. De kinderrechter legt dan op dat deze kinderen onder to..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Verzetsmensen waren ook queer, van kleur en soms aan de drugs, toont vernieuwd Verzetsmuseum

De leidraad van het vernieuwde Verzetsmuseum is dat ‘het’ verzet was niet zo duidelijk afgebakend als vaak is aangenomen. Daarom wordt het oude hokjesdenken rond verzetsdaden volledig losgelaten, zegt het museum.

Afbeelding

Nationale Ombudsman: verduurzamen huis vaak niet haalbaar door laag inkomen

Het lukt mensen met een laag inkomen niet om hun huis te verduurzamen. De energiehulp van de overheid die ze hard nodig hebben, bereikt veelal rijke huishoudens die zichzelf al kunnen redden, zegt de Nationale Ombudsman.

Afbeelding

Verenigde Staten maken zich op voor WK in eigen land, hoge verwachtingen voor ‘De Gouden Generatie’

Vandaag neemt Nederland het op tegen de Verenigde Staten in de achtste finale van het WK Voetbal. Louis van Gaal sprak lovend over de tegenstander en diens visie. Wat kan het Nederlands elftal verwachten?

Afbeelding

Treinreizigers op een station. Het kabinet maakt 7,5 miljard euro vrij voor investeringen in infrastructuur, die vooral naar het spoor gaan. Het grootste gedeelte van dit geld komt terecht in de Randstad en Noord-Brabant.

Afbeelding

Pepernoten op z’n Italiaans, van Sarena

Verwarm de oven voor op 190°C. Maal de amandelen samen met de poedersuiker in de keukenmachine fijn. Voeg de eiwitten en het bittere-amandelextract toe en pulseer kort tot een glad mengsel.

Afbeelding

Conny Rijken strijdt tegen mensenhandel. ‘Soms moet iemand gedwongen organen afstaan’

Conny Rijken is de nieuwe nationaal rapporteur mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen. Ze mist de publieke verontwaardiging van Nederland over arbeidsuitbuiting in ‘Qatar’.