Na 25 jaar verzet tegen ‘zinloos geweld’ is het aantal geweldsslachtoffers sterk afgenomen

Analyse
Vandaag 25 jaar geleden overleed de Leeuwarder Meindert Tjoelker aan hersenletsel dat hij had opgelopen tijdens een nachtelijke vechtpartij. Zijn dood was aanleiding voor de eerste massale ‘stille tocht’ tegen straatgeweld (in dit geval: met dodelijke afloop). Het begrip ‘zinloos geweld’ raakte in zwang; diezelfde maand nog werd de stichting Tegen Zinloos Geweld opgericht, met als symbool een lieveheersbeestje.
Sjirk Kuijper
dinsdag 13 september 2022 om 04:21 aangepast 06:46
Bloemen op de plek waar een week eerder, 13 september 1997, Meindert Tjoelker neerviel na een vechtpartij.
Bloemen op de plek waar een week eerder, 13 september 1997, Meindert Tjoelker neerviel na een vechtpartij. beeld ANP

Pas na verloop van tijd werd duidelijk dat er in de berichtgeving over Tjoelkers dood nogal wat scheef gegaan was. Hoe dat in z’n werk ging, is in 2004 ontrafeld door mediasocioloog Peter Vasterman in zijn proefschrift Mediahype.

De Friese politievoorlichter nam in z’n persontmoeting ‘s ochtends de meest opvallende proces-verbalen van het weekend door met verslaggevers van de regionale media; die probeerden de ambtelijke taal van verbalisanten vervolgens om te zetten naar nieuwsberichten.  

groot nieuws

De nachtelijke vechtpartij waarna Tjoelker overleed, werd pas ‘groot nieuws’ door een ingezonden brief van politiechef Kees Bangma in de Leeuwarder ..


Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.