Luister naar

Nog weinig animo voor opleiding werk en zingeving

Nieuws
De animo voor een nieuwe masteropleiding werk en zingeving speciaal voor werkenden is tot nu toe beperkt. Een andere opleiding over hetzelfde thema is bij gebrek aan animo zelfs geheel geschrapt.
Eduard Sloot
zaterdag 10 september 2022 om 04:21
beeld istock
Goed Werk

De opleidingen worden aangeboden door de in oktober vorig jaar opgerichte Emmius School, die verbonden is aan de Rijksuniversiteit Groningen. Doelgroep zijn met name leidinggevenden.

Half september beginnen zes mensen aan de tweejarige masteropleiding, terwijl op zeker tien was gerekend. Volgens docent en programmabegeleider Heidi Jansen van Emmius is er veel interesse, maar vinden mensen de studiebelasting van twintig uur per week te veel. ‘Dat is voor velen niet in hun werkweek in te passen, zeker niet op korte termijn.’ De opleiding tot mentor zingeving die in april zou beginnen, leverde slechts drie aanmeldingen op en is geschrapt. Jansen wijt dat aan de onbekendheid ervan.

De drie masterclasses van één dagdeel trekken wel meer publiek, zo’n 25 personen per keer. Jansen hoopt dat er volgend jaar ook voor de andere opleidingen meer animo is. De belangstelling is er, stelt ze. ‘Door personeelstekorten, klachten over werkdruk en een scheve werk-privébalans zijn leidinggevenden op zoek naar manieren om het werk anders te organiseren. Aandacht voor zingeving kan daarbij helpen. Dan gaat het om de behoefte van mensen zich gehoord te voelen, zich ergens thuis te voelen en zinvol bezig te zijn.’ ◀

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Ambachtelijk werk heeft een imagoprobleem dat de overheid en de media te weinig aanpakken’

Vrouwen met een technisch, ambachtelijk beroep kom je minder vaak tegen dan mannen. Dat is jammer, vindt fotograaf Otto Kalkhoven (57). Hij zocht deze vrouwen op en legde ze vast in hun werkplaats.

Afbeelding

Johan Bonte begon zijn eigen eerlijke kledingmerk: ‘Ik dank God voor tevreden klanten’

Na een lange zoektocht naar mooie en vooral eerlijke kleding voor mannen begon Johan Bonte zijn eigen kledingmerk. Met J54.nl probeert hij gehoor te geven aan de oproep uit Jakobus 5 vers 4. ‘De klacht van de arbeiders is onveranderd.’

Afbeelding

Hoe je zonder schelden en kleineren op topniveau kunt komen: ‘Leiders moeten alert zijn’

Kun je het beste uit mensen halen zonder een angstcultuur te creëren zoals bij De Wereld Draait Door? Ja, zegt consultant en coach voor management en leiderschap Paul Donders. Hoe werkt dat?

Afbeelding

Menno begeleidt mensen bij hun re-integratie: ‘Hoe minder je doet, hoe minder je aankunt’

Mensen die door ziekte hun baan zijn kwijtgeraakt aan nieuw perspectief helpen. Dat is wat Menno van der Meer (51), directeur en arbeidsdeskundige bij Step by Step Priority, het liefst doet.

Afbeelding

Nog weinig animo voor opleiding werk en zingeving

De animo voor een nieuwe masteropleiding werk en zingeving speciaal voor werkenden is tot nu toe beperkt. Een andere opleiding over hetzelfde thema is bij gebrek aan animo zelfs geheel geschrapt.

Afbeelding

Door meer thuiswerken behoefte aan ander kantoor

Na de coronapandemie werken twee keer zo veel werknemers thuis als daarvoor.