Kritiek op transgenderzorg maakt de kwaliteit ervan juist beter

Nieuws
Thomas Steensma is medisch psycholoog bij het Kennis en Zorgcentrum voor Genderdysforie van Amsterdam UMC. Hij begeleidt al ruim 10 jaar transgenders die een medische transitie wensen.
Berendien Tetelepta
vrijdag 9 september 2022 om 18:03 aangepast 20:05
Een demonstratie in 2021, tegen de wantoestanden in de transgenderzorg en voor een structureel ander systeem van transitiezorg op basis van zelfbeschikking en decentralisatie.
Een demonstratie in 2021, tegen de wantoestanden in de transgenderzorg en voor een structureel ander systeem van transitiezorg op basis van zelfbeschikking en decentralisatie. beeld: Anp/ Sabine Joosten

Wat vindt u van de nieuwe Transgenderwet?

‘Ik denk dat er veel mensen zijn die de nieuwe Transgenderwet niet helemaal goed begrijpen. Het was al zo dat je je geslacht kon laten aanpassen in het bevolkingsregister, zonder dat je daar een medische operatie voor hoefde te doen. Dat is overigens een goede zaak, want sindsdien zijn er bijvoorbeeld minder baarmoeder verwijderingen. 

Er was vroeger een sterilisatie eis. Mensen moesten dus een operatie ondergaan om een juridische geslachtsaanpassing te kunnen doen.  Dat hoeft nu niet meer.  Maar wat er na die wetswijziging in 2014 overbleef was dat er voor een juridische aanpassing wel altijd een gesprek moest zijn geweest met een deskundige. Mijn beroepsgroep heeft daarvan gez..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kabinet neemt plan van toeslagenouders en prinses Laurentien voor snellere schadevergoeding over

Gedupeerden van de toeslagenaffaire kunnen binnenkort aanspraak maken op een nieuwe vorm van schadeafhandeling. Er komt een regeling met vaste normbedragen per type schade.

Afbeelding

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie aan slachtoffers van seksueel misbruik in Suriname

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie en psychische hulp voor seksueel en fysiek misbruik van kinderen die in de periode van 1972 tot 2006 in Suriname onder de hoede waren van de internationale hulporganisatie.

Afbeelding

Op toernooi zagen ze de klap die het einde zou betekenen van een jongen die gewoon zin had om te voetballen

Op een toernooi in Frankfurt was een jeugdteam van DRC uit Durgerdam getuige van geweld op het voetbalveld. 'Dan is het binnen een minuut klaar met het leven van een leeftijdsgenoot.’

Afbeelding

Help, mijn kind heeft overgewicht. Vijf tips van een kinderdiëtist. 'Een afslankdieet helpt niet'

Wat doe je als een kind om de haverklap om snoep vraagt of de hele dag binnen achter een schermpje zit? Vijf tips van een kinderdiëtist om overgewicht bij kinderen tegen te gaan.

Afbeelding

Wat als je ongeneeslijk ziek bent en het einde nadert? 'Ik merk dat sommige huisartsen euthanasie-moe zijn'

Wat is goede zorg voor een ongeneeslijk zieke? Hoe is het voor huisartsen om euthanasie uit te voeren? Zorg-ethicus Stef Groenewoud denkt erover na. 'Absurd dat we zo weinig registreren hoe het levenseinde verloopt.'

Afbeelding

Vrouwen en mannen worden ongelijk behandeld. Maar niet alle Nederlanders zien dit als probleem

Negen van de tien Nederlanders zien dat mannen en vrouwen ongelijk worden behandeld, maar slechts één derde van hen ziet die scheefgroei als serieus probleem.