Kritiek op transgenderzorg maakt de kwaliteit ervan juist beter

Nieuws
Thomas Steensma is medisch psycholoog bij het Kennis en Zorgcentrum voor Genderdysforie van Amsterdam UMC. Hij begeleidt al ruim 10 jaar transgenders die een medische transitie wensen.
Berendien Tetelepta
vrijdag 9 september 2022 om 18:03 aangepast 20:05
Een demonstratie in 2021, tegen de wantoestanden in de transgenderzorg en voor een structureel ander systeem van transitiezorg op basis van zelfbeschikking en decentralisatie.
Een demonstratie in 2021, tegen de wantoestanden in de transgenderzorg en voor een structureel ander systeem van transitiezorg op basis van zelfbeschikking en decentralisatie. beeld: Anp/ Sabine Joosten

Wat vindt u van de nieuwe Transgenderwet?

‘Ik denk dat er veel mensen zijn die de nieuwe Transgenderwet niet helemaal goed begrijpen. Het was al zo dat je je geslacht kon laten aanpassen in het bevolkingsregister, zonder dat je daar een medische operatie voor hoefde te doen. Dat is overigens een goede zaak, want sindsdien zijn er bijvoorbeeld minder baarmoeder verwijderingen. 

Er was vroeger een sterilisatie eis. Mensen moesten dus een operatie ondergaan om een juridische geslachtsaanpassing te kunnen doen.  Dat hoeft nu niet meer.  Maar wat er na die wetswijziging in 2014 overbleef was dat er voor een juridische aanpassing wel altijd een gesprek moest zijn geweest met een deskundige. Mijn beroepsgroep heeft daarvan gez..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Iedereen ontdooit hier’: kinderen met psychische klachten worden behandeld in een knusse bus

Elke maandag verruilen kinderpsychiater Corine van Vliet en speltherapeut Clarie Dekker hun behandelkamers voor een gezellige bus. ‘Zonder de bus, had deze jongen geen behandeling gehad.’

Afbeelding

Hoe Zwarte Piet zijn kleur verloor: langzaam maar zeker verdween de schmink

Dit weekend viert Nederland weer Sinterklaas. Inmiddels gebeurt dit grotendeels zonder Zwarte Piet, want het hulpje van de Sint werd de afgelopen twaalf jaar langzaam maar zeker ontdaan van zijn zwarte schmink.

Afbeelding

Verzetsmensen waren ook queer, van kleur en soms aan de drugs, toont vernieuwd Verzetsmuseum

De leidraad van het vernieuwde Verzetsmuseum is dat ‘het’ verzet was niet zo duidelijk afgebakend als vaak is aangenomen. Daarom wordt het oude hokjesdenken rond verzetsdaden volledig losgelaten, zegt het museum.

Afbeelding

Nationale Ombudsman: verduurzamen huis vaak niet haalbaar door laag inkomen

Het lukt mensen met een laag inkomen niet om hun huis te verduurzamen. De energiehulp van de overheid die ze hard nodig hebben, bereikt veelal rijke huishoudens die zichzelf al kunnen redden, zegt de Nationale Ombudsman.

Afbeelding

Verenigde Staten maken zich op voor WK in eigen land, hoge verwachtingen voor ‘De Gouden Generatie’

Vandaag neemt Nederland het op tegen de Verenigde Staten in de achtste finale van het WK Voetbal. Louis van Gaal sprak lovend over de tegenstander en diens visie. Wat kan het Nederlands elftal verwachten?

Afbeelding

Treinreizigers op een station. Het kabinet maakt 7,5 miljard euro vrij voor investeringen in infrastructuur, die vooral naar het spoor gaan. Het grootste gedeelte van dit geld komt terecht in de Randstad en Noord-Brabant.