Elizabeth II (1926-2022) zag zich als ‘Gods vertegenwoordigster in dit aardse koninkrijk’

Nieuws
Donderdag overleed koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk. Zij is 96 jaar geworden. Elizabeth was de langst regerende vorst uit de Britse geschiedenis. Ze regeerde zeventig jaar.
Willem Bouwman
donderdag 8 september 2022 om 20:20 aangepast 9 september 2022 11:14
Koningin Elizabeth II op het balkon van Buckingham Palace op de eerste dag van de viering van haar Platinum Jubileum, 6 februari 2022.
Koningin Elizabeth II op het balkon van Buckingham Palace op de eerste dag van de viering van haar Platinum Jubileum, 6 februari 2022. beeld Issue / anp

Iedere Brit die na de oorlog geboren is, kan zich geen andere vorst herinneren dan Elizabeth II. Zij regeerde sinds 6 februari 1952, de dag waarop haar vader, koning George VI, overleed. De peuters en kleuters van toen zijn nu bejaarde mensen.

Elizabeth was ervan overtuigd dat ze door God tot het koningschap geroepen was en dat ze trouw aan haar roeping moest zijn. Zij zag zich als ‘Gods vertegenwoordigster in dit aardse koninkrijk’, zei haar zus Margaret. Tot haar dood bleef ze haar roeping trouw.

Ze bleef uit overtuiging doorregeren, maar veel zelfoverwinning heeft het haar niet gekost. Elizabeth II was een harde werker, ze hield ook van voorspelbaarheid en regelmaat. ’s Ochtends, tijdens het ontbijt, begon ze met het lezen van de ochten..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Waarom zou je als christen stemmen op JA21 of BBB? ‘Ik ben wars van een bemoeizuchtige overheid’

Iets meer dan de helft van de christenen stemt op een niet-christelijke partij. Waar stemmen zij wél op? En waarom? Sytse de Jong van JA21 en BBB’er Koos Cromwijk vertellen.

Afbeelding

De slag om de wolf mondt steeds meer uit in een politiek getinte pr-strijd: was het wel een wolf? Of toch een hond?

De wolf is terug, maar daar is niet iedereen blij mee. Op internet doen filmpjes de ronde die volgens tegenstanders het probleem onderstrepen, maar volgens voorstanders vooral onterecht angst aanjagen.

Afbeelding

Ga je kijken naar het WK in Qatar? Twee christelijke studenten reageren. ‘Het wordt ongemakkelijk’

Honderden studenten van de CSFR dachten afgelopen week na over slavernij. Maar wat vinden zij van het aanstaande wereldkampioenschap in Qatar, waarvoor duizenden arbeidsmigranten stierven?

Afbeelding

Spijtmoeders, die toch van hun kinderen houden: ‘Gevangen in een leven dat ze niet willen’

Niet elke vrouw die kinderen krijgt, wordt gelukkig van het moederschap. Orna Donath vraagt aandacht voor deze ‘spijtmoeders’. ‘Moeders met spijt worden weggezet als egoïstische, gestoorde, beschadigde vrouwen.’

Afbeelding

De mobilisatie: Russen vluchten, verstoppen zich in huis of breken hun eigen benen

Duizenden Russen verzamelen zich in online groepen om elkaar te helpen aan hun militaire plicht te ontkomen. ‘Wij zijn normale mensen die deze oorlog ook niet willen’

Afbeelding

Als de Nutella te duur is. Zo bespreek je armoede met kinderen

Annamaria Evers groeide op in armoede, maar bij haar thuis werd daar niet over gesproken. ‘Dat heb ik als een last ervaren. Want als kind merkte ik heus wel dat er iets aan de hand was.’