Manifest tegen Transgenderwet: ‘Geslacht is geen keuze, maar biologisch feit’

Achtergrond
Een coalitie van christenen en niet-christenen lanceerde maandag een manifest tegen de Transgenderwet van D66.
Hans-Lukas Zuurman
maandag 29 augustus 2022 om 20:27 aangepast 15:20
Als de nieuwe wet er komt, kan iemand makkelijker zijn geslacht aanpassen.
Als de nieuwe wet er komt, kan iemand makkelijker zijn geslacht aanpassen. beeld anp / Bas Czerwinski

‘Deze wet en de culturele verandering die ermee gepaard gaat, is dermate fundamenteel, dat je die niet zonder een goede discussie vooraf kunt doordrijven.’

Als een man zich vrouw voelt, of andersom is het straks mogelijk zonder tussenkomst van een deskundige het geslacht te laten aanpassen op de geboorteakte. Althans, dat is de bedoeling van de nieuwe Transgenderwet waar de Tweede Kamer zich dit najaar over buigt. Met deze wet vervalt tevens de leeftijdsgrens van zestien jaar die nu geldt om bij de burgerlijke stand het geslacht te wijzigen.  

‘Is dit wel zo’n goed idee? Hier zitten veel haken en ogen aan, juist voor mensen met genderdysforie’, waarschuwt historicus en publicist Bart Jan Spruyt. 

verzetSamen met socioloog Elise van Hoek van ch..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Selfie-spots moeten van 'instagrammable' Keukenhof een ervaring à la Disneyworld maken

Op de foto al schommelend tussen de tulpen, lelies en palmbladen: dit jaar heeft de Keukenhof vol ingezet op selfie-spots om het oubollige imago voorgoed van zich af te schudden.

Afbeelding

Huisarts Güven Yildiz: 'De patiënt heeft iets van me afgepakt, opeens lag ik op de grond, heel kwetsbaar'

Eind februari werd huisarts Güven Yildiz aangevlogen door een patiënt. Haar geval staat niet op zichzelf: zorgverleners kampen al veel langer met toenemende agressie. ‘Het heeft me gekrenkt. Wie beschermt de hulpverlener?’

Afbeelding

Huub Stapel

Afbeelding

Recordbesparing op gasverbruik in afgelopen winter, ondanks het prijsplafond

Nederlanders hebben in de afgelopen winter een record-besparing op hun energieverbruik gevestigd. Ondanks het prijsplafond dat vanaf begin dit jaar geldt, is de daling van het aardgasverbruik na 1 januari doorgezet.

Afbeelding

Naar een tv kijken is gezonder dan een schermpje op schoot. 'Kinderen bewegen dan net iets meer'

Je kind achter een schermpje zetten is niet per definitie schadelijk, zolang je het kunt inkaderen, zeggen experts. Maar hoe zorg je als ouder voor een gezonde balans?

Afbeelding

De elektrische Kever is in aantocht: een wagen zonder uitlaat wordt bereikbaar voor het volk

De eerste tien jaar elektrisch rijden waren prestigieus, protserig en vet gesubsidieerd. Maar binnenkort komt VW met een echte volkswagen zonder brandstoftank en uitlaat. De e-auto wordt langzaamaan duurzaam.