Manifest tegen Transgenderwet: ‘Geslacht is geen keuze, maar biologisch feit’

Achtergrond
Een coalitie van christenen en niet-christenen lanceerde maandag een manifest tegen de Transgenderwet van D66.
Hans-Lukas Zuurman
maandag 29 augustus 2022 om 20:27 aangepast 15:20
Als de nieuwe wet er komt, kan iemand makkelijker zijn geslacht aanpassen.
Als de nieuwe wet er komt, kan iemand makkelijker zijn geslacht aanpassen. beeld anp / Bas Czerwinski

‘Deze wet en de culturele verandering die ermee gepaard gaat, is dermate fundamenteel, dat je die niet zonder een goede discussie vooraf kunt doordrijven.’

Als een man zich vrouw voelt, of andersom is het straks mogelijk zonder tussenkomst van een deskundige het geslacht te laten aanpassen op de geboorteakte. Althans, dat is de bedoeling van de nieuwe Transgenderwet waar de Tweede Kamer zich dit najaar over buigt. Met deze wet vervalt tevens de leeftijdsgrens van zestien jaar die nu geldt om bij de burgerlijke stand het geslacht te wijzigen.  

‘Is dit wel zo’n goed idee? Hier zitten veel haken en ogen aan, juist voor mensen met genderdysforie’, waarschuwt historicus en publicist Bart Jan Spruyt. 

verzetSamen met socioloog Elise van Hoek van ch..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vanaf zondag rijden weer treinen tussen Lelystad en Dronten

De NS laat vanaf zondag weer treinen rijden tussen Lelystad en Dronten. Sinds begin september was er geen treinverkeer mogelijk op het traject door schade die ontstond na een stroomstoring.

Afbeelding

Staatssecretaris Van der Burg: ‘Beperkingen nareizigers blijven nog geldig’

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) houdt vast aan de nareisbeperking voor familieleden van erkende vluchtelingen, waartoe het kabinet eind augustus heeft besloten.

Afbeelding

Discussies in het studentenhuis van Julia: ‘Moeten we bezuinigen op alcohol?’

De verwarming moet nu echt aan in huize Akapella. Maar het is een spannende gok. Want niemand weet hoe hoog het energieverbruik is, en dus straks de rekening. Hoe gaat het nu in het studentenhuis van Julia?

Afbeelding

Wat weten we nu écht van burn-out? ‘Hoe meer ik las, hoe minder ik ervan begreep’

‘Tien gouden tips om van je stress af te komen. Dat klinkt leuk, maar ze zijn vaak niet meer dan een schot hagel.’ Dat stelt psychiater Christiaan Vinkers. ‘De burn-outpuzzel moet beter gelegd worden.’

Afbeelding

Het gaat snel weer mis met daders seksuele uitbuiting. Rapporteur verontrust over gebrek aan juiste hulp

Van de daders van binnenlandse seksuele uitbuiting gaat ruim een derde binnen twee jaar opnieuw de fout in. Het ontbreekt hen aan goede hulp, concludeert nationaal rapporteur Conny Rijken.

Afbeelding

Centra blij met advies spreiding kinderhartchirurgie

De universitair medische centra die volgens het kabinet zouden moeten stoppen met operaties aan de harten van kinderen zijn positief over de analyse die de Nederlandse Zorgautoriteit van die plannen maakte.