Artsen zonder Grenzen stuurt team naar Ter Apel vanwege ‘mensonwaardige’ omstandigheden

Nieuws
Artsen zonder Grenzen gaat vanaf donderdag medische en psychologische hulp bieden aan asielzoekers die buiten de poort van het aanmeldcentrum in Ter Apel wachten. Het is volgens Judith Sargentini, directeur van AzG Nederland, voor het eerst dat de hulporganisatie een team in Nederland inzet.
Maarten Albers / vk
donderdag 25 augustus 2022 om 10:52
Medewerkers van Artsen zonder Grenzen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel bieden medische en psychologische zorg aan asielzoekers buiten de poort van het aanmeldcentrum in Ter Apel. Het is de eerste keer dat Artsen zonder Grenzen medische hulp biedt in Nederland. De organisatie vindt het absurd dat de Nederlandse overheid er niet in slaagt om deze kwetsbare groep menswaardige leefomstandigheden te bieden.
Medewerkers van Artsen zonder Grenzen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel bieden medische en psychologische zorg aan asielzoekers buiten de poort van het aanmeldcentrum in Ter Apel. Het is de eerste keer dat Artsen zonder Grenzen medische hulp biedt in Nederland. De organisatie vindt het absurd dat de Nederlandse overheid er niet in slaagt om deze kwetsbare groep menswaardige leefomstandigheden te bieden. beeld anp / Vincent Jannink

Een team van Artsen zonder Grenzen bezocht onlangs het aanmeldcentrum in Ter Apel en concludeerde volgens Sargentini dat de leefomstandigheden voor de mensen buiten de poort vergelijkbaar waren met die in het beruchte Griekse vluchtelingenkamp Moria. ‘De omstandigheden waarin de mensen bij Ter Apel zich bevinden zijn mensonwaardig’, aldus Sargentini.

Al maandenlang is het aanmeldcentrum in Ter Apel overvol. Dat komt niet zozeer door een grotere instroom, maar doordat de doorstroom verderop in de asielketen stokt: statushouders kunnen geen huis krijgen, en blijven daarom noodgedwongen in asielzoekerscentra hangen. In de nacht van dinsdag op woensdag moesten daarom ruim 700 mensen bu..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Ambachtelijk werk heeft een imagoprobleem dat de overheid en de media te weinig aanpakken’

Vrouwen met een technisch, ambachtelijk beroep kom je minder vaak tegen dan mannen. Dat is jammer, vindt fotograaf Otto Kalkhoven (57). Hij zocht deze vrouwen op en legde ze vast in hun werkplaats.

Afbeelding

Verpleegkundigen die ín het verpleeghuis wonen: ‘Bij woonstichtingen kom ik nergens voor in aanmerking’

Aan betaalbare woningen en verplegingspersoneel is een tekort. Ouderenzorgorganisatie Warande wil in Zeist die problemen oplossen met een goedkope kamer voor verpleegkundigen, in het verpleeghuis.

Afbeelding

De SGP heeft schijt aan de schepping, zegt Johan Vollenbroek. ‘Blind voor de natuur’

Milieuactivist Johan Vollenbroek heeft haast, want hij heeft een missie: de wereld leefbaar achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen. ‘Het gaat mij om het herstel van de natuur en een gezond leefklimaat.’

Afbeelding

door het plezier van onze kinderen tijdens een fotoshoot. Foto: Erica van Leeuwen

Afbeelding

CHE en Driestar gaan samen met middelbare scholen docenten opleiden

In 2030 moet iedereen die docent wil worden het vak voor een groot deel op die school zelf leren. Twee christelijke hogescholen gaan daarom nu al met tien scholen samenwerken bij het opleiden van docenten.

Afbeelding

‘Het is niet normaal dat je als vrouwelijke journalist wordt bedreigd’

Acht op de tien vrouwelijke journalisten hebben wel eens te maken gehad met bedreiging, agressie of intimidatie. ‘Dit mogen we nooit als normaal gaan zien.’