Recordaantal buitenslapers leidt tot ultimatum aan kabinet voor ‘onbeheersbaar’ Ter Apel

Nieuws
Het kabinet moet uiterlijk vrijdag met een oplossing komen voor de chaotische situatie in Ter Apel, waar honderden asielzoekers ’s nachts noodgedwongen buiten slapen. Dat ultimatum stelt Koen Schuiling, voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen. Maar of dat iets verandert, valt te bezien.
Jurre van den Berg en Nick de Jager / vk
woensdag 24 augustus 2022 om 19:40
Asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. De afgelopen nachten hebben honderden mensen buiten geslapen.
Asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. De afgelopen nachten hebben honderden mensen buiten geslapen. beeld anp / Ramon van Flymen

Al een jaar is het druk bij het Groningse aanmeldcentrum, dat in principe tweeduizend vluchtelingen kan huisvesten. Die capaciteit wordt stelselmatig overschreden. In de nacht van dinsdag op woensdag sliepen zevenhonderd mensen buiten, een nieuw record.

De structurele overbelasting leidt tot spanningen, agressie en onhygiënische situaties. ‘Het escaleert’, aldus Koen Schuiling (VVD), burgemeester van Groningen en voorzitter van de Veiligheidsregio, in het Dagblad van het Noorden. ‘Het is onbeheersbaar geworden.’

Het is de zoveelste noodkreet over het aanmeldcentrum. Schuiling noemde Ter Apel eerder ‘het Nederlandse Lampedusa’. Het veranderde weinig. Integendeel: de situatie verslechterde verder.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Met noodpakket moet je je 48 uur kunnen redden’

Een waarschuwingsfluitje, lucifers in waterdichte verpakking, een EHBO-pakket en een radio op batterijen, afgestemd op de rampenzender; volgens de nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid (NCTV) moet ieder huishouden het inslaan.

Afbeelding

Jongeren wandelden zich suf tijdens corona. Maar hoe blij worden ze nu nog van de geur van nat gras?

Ontspannen luisteren naar kwetterende vogels en de geur van nat gras opsnuiven tijdens een wandeling. Tijdens de coronapandemie ontdekte Nederland massaal het wandelen, ook jongeren tot 30 jaar. Bleef hun enthousiasme?

Afbeelding

Het aantal mensen met schurft neemt hard toe. ‘Ik wilde mijn vel er wel af scheuren’

Het aantal (jonge) patiënten met schurft steeg in de afgelopen maand tot recordhoogte. De huidziekte vormt een hardnekkig probleem, maar niet alle artsen zijn er bekend mee. Dat maakt opsporing in een vroeg stadium lastig.

Afbeelding

Zwembaden zijn gered met noodfonds: ‘Kaartje kost eigenlijk 20 tot 25 euro’

Niets wijst erop dat er zwembaden zijn die binnenkort de deuren moeten sluiten vanwege de hoge energieprijzen. Ze staan nog wel voor de uitdaging om te verduurzamen om ook op lange termijn open te kunnen blijven.

Afbeelding

Unicef waarschuwt: Vluchtelingenkinderen krijgen geen onderwijs, terwijl ze er wel recht op hebben

Mogelijk honderden vluchtelingenkinderen in de crisisopvang in Nederland volgen geen onderwijs, waarschuwt Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties. ‘Dit is schadelijk voor kinderen.’

Afbeelding

Hoe kun je voorkomen dat je overspannen raakt? Vijf vragen aan Michelle van Dusseldorp

Steeds meer mensen melden zich ziek op hun werk omdat ze overspannen zijn. Hoe kan het dat overspannenheid zo vaak voorkomt en wat kun je doen om het te voorkomen? ‘Je werkt om te kunnen spelen.’