Bladeren verschroeien door hitte, er vallen gaten in de natuur door de droogte

Nieuws
Door de droogte en hitte laten veel bomen en struiken nu al hun bladeren vallen. Andere planten verschroeien in de brandende zon. Plantenonderzoeker Baudewijn Odé is bezorgd over de gaten die vallen. ‘We zien soorten uit het zuiden komen, maar dat gaat nog niet hard genoeg.’
Petra Noordhuis
woensdag 24 augustus 2022 om 16:52 aangepast 17:51
De meeste bomen en struiken in Nederland kunnen niet tegen de alsmaar brandende zon.
De meeste bomen en struiken in Nederland kunnen niet tegen de alsmaar brandende zon. beeld anp / Koen Suyk

‘Beuken die groen blad verliezen, dat is echt heel erg uitzonderlijk’, zegt Baudewijn Odé, plantenonderzoeker bij Floron, een stichting die in Nederland het onderzoek coördineert naar het voorkomen van wilde plantensoorten. ‘Bomen doet dit om de verdamping te minimaliseren. In een normale herfst trekt de boom eerst alle voedingsstoffen uit het blad om die te behouden in hun stam en takken. Nu zijn ze de voedingsstoffen kwijt.’ 

De opwarming van de aarde zorgt er volgens hem voor dat Nederlandse natuur mediterrane trekjes krijgt. Dat leidt onder andere tot gele bermen, dijken en grasvelden, opgedroogde watergangen en poelen en bomen die in augustus al hun bladeren laten vallen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Belasting op fruitsappen gaan omhoog, tot ongenoegen van de fruittelers

De frisdrankbelasting gaat vanaf 2024 omhoog. Dit geldt ook voor onbewerkte fruitsappen. Het kabinet wil consumenten daarmee verleiden om gezondere keuzes te maken.

Afbeelding

Steeds minder jeugdloon

In twee derde van de cao’s in Nederland is geen sprake meer van een jeugdloon waarbij jongeren minder verdienen dan hun oudere collega’s. Dat constateert vakbond FNV.

Afbeelding

Johan Bonte begon zijn eigen eerlijke kledingmerk: ‘Ik dank God voor tevreden klanten’

Na een lange zoektocht naar mooie en vooral eerlijke kleding voor mannen begon Johan Bonte zijn eigen kledingmerk. Met J54.nl probeert hij gehoor te geven aan de oproep uit Jakobus 5 vers 4. ‘De klacht van de arbeiders is onveranderd.’

Afbeelding

Schuldig wegens aansluiting: het kwaad van een groep kan elk van de leden aankleven

Met een roemrijke naam identificeren supporters zich graag; ze dragen hun clubtenue met trots. Maar ook zonder colors van de Hells Angels kun je met een outlaw-bende heulen, en veroordeeld worden voor misdrijven in groepsverband.

Afbeelding

Hoe je zonder schelden en kleineren op topniveau kunt komen: ‘Leiders moeten alert zijn’

Kun je het beste uit mensen halen zonder een angstcultuur te creëren zoals bij De Wereld Draait Door? Ja, zegt consultant en coach voor management en leiderschap Paul Donders. Hoe werkt dat?

Afbeelding

Waarom ook reformatorische christenen vatbaar zijn voor complottheorieën

Complottheorieën kunnen aantrekkelijk zijn, ook voor orthodoxe christenen. Hoe komt dat? ‘Sommigen gaan zelfs zo ver dat de overheid dé antichrist is. Dat kan een voedingsbodem zijn voor argwaan.’