Staatssecretaris heeft in Tubbergen geen goed nieuws: ‘Ik kom hier niet voor koehandel’

Achtergrond
‘Ik ben hier niet om te onderhandelen, maar om te luisteren’, zegt staatssecretaris Eric van der Burg als hij zijn Mercedes uitstapt, voor het gemeentehuis in Tubbergen. Dat hadden de Tubbergers een uur eerder op het Raadhuisplein al wel zien aankomen. Geen onderhandelingsruimte, en een meneer uit Den Haag die ‘waarschijnlijk in een BMW’ komt aanrijden.
Berendien Tetelepta
dinsdag 23 augustus 2022 om 20:35 aangepast 21:06
Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) brengt een bezoek aan de gemeente Tubbergen, waar een asielzoekerscentrum in een voormalig hotel in Albergen wordt gevestigd. Het is voor het eerst dat het kabinet heeft besloten een vergunning voor een asielzoekerscentrum af te geven zonder dat het lokale bestuur daarmee instemt.
Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) brengt een bezoek aan de gemeente Tubbergen, waar een asielzoekerscentrum in een voormalig hotel in Albergen wordt gevestigd. Het is voor het eerst dat het kabinet heeft besloten een vergunning voor een asielzoekerscentrum af te geven zonder dat het lokale bestuur daarmee instemt. beeld anp / Vincent Jannink

Binnen zegt burgemeester Wilmien Haverkamp maar meteen waar het op staat. Driehonderd asielzoekers in een hotel, dat wil de gemeente niet. En overvallen worden door de regering op deze manier al helemaal niet. De gemeente Tubbergen kreeg onlangs vanuit Den Haag te horen dat zij geen zeggenschap meer heeft over het hotel in Albergen dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) onlangs heeft aangekocht. Er komt een azc in het hotel, of de gemeente dat nu wil of niet. 

‘Veel omwonenden zijn helemaal kapot en te emotioneel om hier überhaupt aanwezig te zijn’, zegt inspreker Hennie de Haan. Zij woont vlakbij hotel ‘t Elshuys, waar de vluchtelingen komen. De Haan is bij velen bekend uit haar tijd als voorzitter van de Nederlandse..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Iedereen ontdooit hier’: kinderen met psychische klachten worden behandeld in een knusse bus

Elke maandag verruilen kinderpsychiater Corine van Vliet en speltherapeut Clarie Dekker hun behandelkamers voor een gezellige bus. ‘Zonder de bus, had deze jongen geen behandeling gehad.’

Afbeelding

Hoe Zwarte Piet zijn kleur verloor: langzaam maar zeker verdween de schmink

Dit weekend viert Nederland weer Sinterklaas. Inmiddels gebeurt dit grotendeels zonder Zwarte Piet, want het hulpje van de Sint werd de afgelopen twaalf jaar langzaam maar zeker ontdaan van zijn zwarte schmink.

Afbeelding

Verzetsmensen waren ook queer, van kleur en soms aan de drugs, toont vernieuwd Verzetsmuseum

De leidraad van het vernieuwde Verzetsmuseum is dat ‘het’ verzet was niet zo duidelijk afgebakend als vaak is aangenomen. Daarom wordt het oude hokjesdenken rond verzetsdaden volledig losgelaten, zegt het museum.

Afbeelding

Nationale Ombudsman: verduurzamen huis vaak niet haalbaar door laag inkomen

Het lukt mensen met een laag inkomen niet om hun huis te verduurzamen. De energiehulp van de overheid die ze hard nodig hebben, bereikt veelal rijke huishoudens die zichzelf al kunnen redden, zegt de Nationale Ombudsman.

Afbeelding

Verenigde Staten maken zich op voor WK in eigen land, hoge verwachtingen voor ‘De Gouden Generatie’

Vandaag neemt Nederland het op tegen de Verenigde Staten in de achtste finale van het WK Voetbal. Louis van Gaal sprak lovend over de tegenstander en diens visie. Wat kan het Nederlands elftal verwachten?

Afbeelding

Treinreizigers op een station. Het kabinet maakt 7,5 miljard euro vrij voor investeringen in infrastructuur, die vooral naar het spoor gaan. Het grootste gedeelte van dit geld komt terecht in de Randstad en Noord-Brabant.