Jonkheer Coenders kreeg ruzie met de dominee. Gevolg: groot onrecht op het Groningse platteland

Achtergrond
Jonkheer Berend Coenders, gevreesd om zijn wisselvallig humeur, ging heel ver in zijn strijd tegen dominee Hamer van Huizinge.
Willem Bouwman
dinsdag 23 augustus 2022 om 02:00
De kerk waar dominee Hamer preekte, tot hij in 1657 in opspraak werd gebracht.
De kerk waar dominee Hamer preekte, tot hij in 1657 in opspraak werd gebracht. beeld wikimedia commons

Huizinge, een dorpje op het Groninger Hogeland, is landelijk bekend door de krachtige aardbeving van 16 augustus 2012, een gevolg van de aardgaswinning. De voorzaten van de historicus Johan Huizinga, schrijver van Herfsttij der Middeleeuwen (1919), waren vanaf 1555 boer in Huizinge. Van generatie op generatie woonden ze op de kapitale boerderij Melkema.

De Huizinga’s waren doopsgezind, maar hebben vast iets meegekregen van een drama dat zich vanaf 1657 voltrok bij de gereformeerden in Huizinge. De hoofdrolspeler heette Dirk Hamer, rond 1600 geboren in Sittard. Na een studie in Harderwijk was hij predikant geworden in Oosterbeek en vervolgens in Rijnberk, een vestingstadje langs de Rijn. De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden had er ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Boegeroep op de trappen van Tivoli. 'Studieschuld is geen verantwoordelijkheid, maar pech'

Tientallen studenten woonden maandag een bijzondere rechtszaak bij: ‘De berechting van de pechstudent’. Een ludiek theaterstuk met een serieuze boodschap: het is oneerlijk dat een miljoen studenten geen basisbeurs kreeg.

Afbeelding

Prins Bernhard, redder in het watersnoodgebied waar hij soms kordaat moest optreden

In februari 1953 maakte prins Bernhard vele vluchten boven het watersnoodgebied. Hier en daar haalde hij een drenkeling van het dak of zette hij een burgemeester opzij. ‘Ik heb gedaan wat ik moest doen’, zei hij later.

Afbeelding

Op de Caribische eilanden is het de hoogste tijd om de 'misdaad tegen de menselijkheid' onder ogen te zien

Kroonprinses Amalia en haar ouders zijn op de helft van de kennismakingsreis naar de Caribische delen van het Koninkrijk. De eilanden vragen aandacht voor het koloniaal verleden. Het stilzwijgen is daarmee verbroken.

Afbeelding

Raad van State: spreidingswet is te ingewikkeld en moet worden aangepast

De spreidingswet is 'onnodig complex' en 'roept dringende vragen op' over de uitvoerbaarheid. Dat zegt de Raad van State in zijn advies over het wetsvoorstel.

Afbeelding

Reisbranche boos over ultimatum Schiphol

Reisorganisaties zijn boos dat er volgens Schiphol-topman Ruud Sondag in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer beperkingen nodig zijn voor het aantal reizigers.

Afbeelding

Baas OM verdedigt preventieve arrestaties

De hoogste baas van het Openbaar Ministerie (OM), Gerrit van der Burg, vindt dat 'protesten steeds grimmiger worden' en verdedigt in een interview met NRC de preventieve aanhoudingen van klimaatactivisten, nu ruim een week geleden.