Jonkheer Coenders kreeg ruzie met de dominee. Gevolg: groot onrecht op het Groningse platteland

Achtergrond
Jonkheer Berend Coenders, gevreesd om zijn wisselvallig humeur, ging heel ver in zijn strijd tegen dominee Hamer van Huizinge.
Willem Bouwman
dinsdag 23 augustus 2022 om 02:00
De kerk waar dominee Hamer preekte, tot hij in 1657 in opspraak werd gebracht.
De kerk waar dominee Hamer preekte, tot hij in 1657 in opspraak werd gebracht. beeld wikimedia commons

Huizinge, een dorpje op het Groninger Hogeland, is landelijk bekend door de krachtige aardbeving van 16 augustus 2012, een gevolg van de aardgaswinning. De voorzaten van de historicus Johan Huizinga, schrijver van Herfsttij der Middeleeuwen (1919), waren vanaf 1555 boer in Huizinge. Van generatie op generatie woonden ze op de kapitale boerderij Melkema.

De Huizinga’s waren doopsgezind, maar hebben vast iets meegekregen van een drama dat zich vanaf 1657 voltrok bij de gereformeerden in Huizinge. De hoofdrolspeler heette Dirk Hamer, rond 1600 geboren in Sittard. Na een studie in Harderwijk was hij predikant geworden in Oosterbeek en vervolgens in Rijnberk, een vestingstadje langs de Rijn. De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden had er ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Verzetsmensen waren ook queer, van kleur en soms aan de drugs, toont vernieuwd Verzetsmuseum

De leidraad van het vernieuwde Verzetsmuseum is dat ‘het’ verzet was niet zo duidelijk afgebakend als vaak is aangenomen. Daarom wordt het oude hokjesdenken rond verzetsdaden volledig losgelaten, zegt het museum.

Afbeelding

Nationale Ombudsman: verduurzamen huis vaak niet haalbaar door laag inkomen

Het lukt mensen met een laag inkomen niet om hun huis te verduurzamen. De energiehulp van de overheid die ze hard nodig hebben, bereikt veelal rijke huishoudens die zichzelf al kunnen redden, zegt de Nationale Ombudsman.

Afbeelding

Verenigde Staten maken zich op voor WK in eigen land, hoge verwachtingen voor ‘De Gouden Generatie’

Vandaag neemt Nederland het op tegen de Verenigde Staten in de achtste finale van het WK Voetbal. Louis van Gaal sprak lovend over de tegenstander en diens visie. Wat kan het Nederlands elftal verwachten?

Afbeelding

Treinreizigers op een station. Het kabinet maakt 7,5 miljard euro vrij voor investeringen in infrastructuur, die vooral naar het spoor gaan. Het grootste gedeelte van dit geld komt terecht in de Randstad en Noord-Brabant.

Afbeelding

Pepernoten op z’n Italiaans, van Sarena

Verwarm de oven voor op 190°C. Maal de amandelen samen met de poedersuiker in de keukenmachine fijn. Voeg de eiwitten en het bittere-amandelextract toe en pulseer kort tot een glad mengsel.

Afbeelding

Conny Rijken strijdt tegen mensenhandel. ‘Soms moet iemand gedwongen organen afstaan’

Conny Rijken is de nieuwe nationaal rapporteur mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen. Ze mist de publieke verontwaardiging van Nederland over arbeidsuitbuiting in ‘Qatar’.