De scholen zijn weer begonnen en daarmee stijgt het aantal fietsongelukken ook

Achtergrond
Zodra de scholen weer beginnen, gebeuren er nogal wat verkeersongevallen waarbij kinderen betrokken zijn. Daarom krijgen ouders, scholen en gemeenten tips aangereikt om de veiligheid te vergroten.
Rens Vogelaar / rd
maandag 22 augustus 2022 om 19:36 aangepast 20:07
Niemand kan de boodschap van de jaarlijkse campagne van Veilig Verkeer Nederland ontgaan: de scholen beginnen bijna weer; let op de kinderen.
Niemand kan de boodschap van de jaarlijkse campagne van Veilig Verkeer Nederland ontgaan: de scholen beginnen bijna weer; let op de kinderen. beeld anp / Ramon van Flymen

Apeldoorn

Logisch dat het direct na de vakantie nogal eens misgaat, vindt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen. ‘Mensen zitten nog in de vakantiemodus; zijn uit de routine van werk en school. We moeten gewoon weer wennen aan het verkeer, aan de drukte, al denken we dat het vanzelfsprekend allemaal goed gaat. Ineens hebben we allemaal weer haast. De kinderen zijn aan het begin van het nieuwe schooljaar gespannen en kunnen onverwachte reacties vertonen.’

Trossen jonge fietsers vullen de paden, of de helft van de weg. Voortzwoegen in een groep is even onwennig; een zwieber is gauw gemaakt. ‘Kinderen zijn bezig met elkaar, met hun vakantieverhalen, hun mobieltje. Dus letten ze minder op. Soms kennen ze de route nog niet goed.’ Om over automobil..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vanaf zondag rijden weer treinen tussen Lelystad en Dronten

De NS laat vanaf zondag weer treinen rijden tussen Lelystad en Dronten. Sinds begin september was er geen treinverkeer mogelijk op het traject door schade die ontstond na een stroomstoring.

Afbeelding

Staatssecretaris Van der Burg: ‘Beperkingen nareizigers blijven nog geldig’

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) houdt vast aan de nareisbeperking voor familieleden van erkende vluchtelingen, waartoe het kabinet eind augustus heeft besloten.

Afbeelding

Discussies in het studentenhuis van Julia: ‘Moeten we bezuinigen op alcohol?’

De verwarming moet nu echt aan in huize Akapella. Maar het is een spannende gok. Want niemand weet hoe hoog het energieverbruik is, en dus straks de rekening. Hoe gaat het nu in het studentenhuis van Julia?

Afbeelding

Wat weten we nu écht van burn-out? ‘Hoe meer ik las, hoe minder ik ervan begreep’

‘Tien gouden tips om van je stress af te komen. Dat klinkt leuk, maar ze zijn vaak niet meer dan een schot hagel.’ Dat stelt psychiater Christiaan Vinkers. ‘De burn-outpuzzel moet beter gelegd worden.’

Afbeelding

Het gaat snel weer mis met daders seksuele uitbuiting. Rapporteur verontrust over gebrek aan juiste hulp

Van de daders van binnenlandse seksuele uitbuiting gaat ruim een derde binnen twee jaar opnieuw de fout in. Het ontbreekt hen aan goede hulp, concludeert nationaal rapporteur Conny Rijken.

Afbeelding

Centra blij met advies spreiding kinderhartchirurgie

De universitair medische centra die volgens het kabinet zouden moeten stoppen met operaties aan de harten van kinderen zijn positief over de analyse die de Nederlandse Zorgautoriteit van die plannen maakte.